Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Új madárfaj bukkant fel Magyarországon!

Egy kis geze akadt hálóba hétfőn a Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson.
Hazánkban eddig nem látott madárfaj, egy kis geze akadt hálóba hétfőn a hortobágyi halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson - közölte Szilágyi Attila, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa, aki "nagy madártani szenzációnak" nevezte az eseményt.

Szilágyi Attila tájékoztatása szerint az úgynevezett CES madárgyűrűzési program keretében a tavaszi madárállomány monitorozását végezték a szakemberek az állomás területén felállított függönyhálók segítségével. A délelőtti órákban egy kis geze (Iduna caligata, korábbi nevén Hippolais caligata) akadt a hálóba. Ennek a fajnak ez az első magyarországi adata.

A kis geze Európában csak Oroszország területén, illetve újabban Finnországban fészkel. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztánra, Nyugat-Kínára és Szibéria középső, valamint déli területére terjed ki. Telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosok, leginkább rekettye- és törpefüzes élőhelyeinek lakója. A faj állománya stabil, elterjedési területe nyugat-északnyugat felé terjeszkedik, ennek kapcsán 2000 óta Finnország déli felén több helyen is észlelték a fészkelését. Azóta ott mintegy 20-30 pár fészkeléséről tudnak.

Új madárfaj, kis geze bukkant fel Magyarországon.
Új madárfaj, kis geze bukkant fel Magyarországon.

Európa középső és nyugati részére rendkívül ritka esetben vetődik el a madár. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány egy elkóborolt egyed, amely talán tavaly kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé. Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták - vélte Szilágyi Attila.

A szakember szerint a madár meghatározása nem egyszerű feladat. Jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatóak. A madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű. Erre utal a madár angol neve: booted warbler, azaz "csizmás poszáta".

A Hortobágyi Vonuláskutató Állomás a Hortobágy-halastavi tanösvény területén található. A gyűrűzési alkalmak, bemutatók a tanösvényre váltott belépőkártyával szabadon látogathatók.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. május 27. 19:47
    „menekülj!ez Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadon élő amúri tigrist kaptak lencsevégre

Első alkalommal sikerült távolsági kamerával lefényképezni egy vadon élő amúri tigrist egy kínai rezervátumban. Tovább olvasom