Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Űrbuszok járhatnak London utcáin

A napi 6 millió embert kiszolgáló londoni buszvonalakra új dizájnbuszokat állítanának be, amelyek nem szennyezik a környezetet, több embert szállítanak és éjjel pedig tele lehet pakolni áruval.
Még Az ember gyermeke című remek, Londonban játszódó sci-fiben sem álmodtak olyan szép buszt, mint most Hugh Frost, aki a híres londoni emeletes buszoknak teljesen új külsőt és motorrendszert tervezett. Az emeletes busz panoráma ablakokkal, napenergiával működtetve lenne egyszerre a nappali utasszállítás kedvence, míg éjjel az áruszállításé.

Frost korábban a londoni tömegközlekedésre kiírt pályázaton már benyújtotta ezt a tervét: a csuklós busznál ugyan rövidebb lenne (a kisebb 9,5 méter hosszú, a nagyobb 13,5 méter), viszont 43-mal többen férnek el rajta, plusz tele lehet pakolni digitális reklámokkal. A belső teret úgy találták ki, hogy rengeteg lehetőséget adjon a rugalmas átalakításra.

Még Az ember gyermeke című remek, Londonban játszódó sci-fiben sem álmodtak ilyen szép buszt.
Még Az ember gyermeke című remek, Londonban játszódó
filmben sem álmodtak ilyen szép buszt.

A környezetszennyezés miatt a buszt olyan akkumulátorral működtetik, amelyik automatikusan feltölt, amikor a busz megáll. Frost a nappali utasszállítás mellett arra is gondolt, hogy éjszaka se álljanak üresen a menő buszok: a belső rugalmas átalakíthatóságának köszönhetően 35 raklapot tudnak elhelyezni a belsejében. A buszt kerékbe épített motorral működtetik, így bármilyen irányba könnyedén tudja majd a sofőr irányítani.

Nappal Londonban hat millió utas 700 buszvonal 6800 járatán közlekedik, és még éjszaka is 100 éjszakai vonal működik.

Olvasóink írták

 • 3. martin812 2008. december 13. 22:10
  „Hé ez a csávó elopta az én concepciómat. Na jó csak majdnem. Én Ikarus concepciókat rajzolgatok. Kösztük a 260 280-as tipusok többfajta elrendezését. A repülőbusz megoldható lenne a kerekek, helyére beszerelt erős motorral, amin lapátok vannak. Én egy 260-as modelt alakítottam át. Nyugio játék modell, de élethű. Távirányítású. Sikerűlt működtetni összejött.”
 • 2. vakarimacska 2008. december 12. 11:07
  „Mennyi is Londonban a napsütéses óra átlagban?”
 • 1. gondolkodo 2008. december 11. 15:29
  „Egy kis fogalomzavar!
  Űrbuszok az űrben járnak, London utcái az űrhöz képest zsufoltak és légszennyezettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos terápiák vagy gyári pirulák?

Bolygónk lakóinak négyötöde hagyományos terápiákkal kúrálja magát. A nyugati ember azonban csak elvétve alkalmazza, föl sem ismeri a gyógynövényeket. Tovább olvasom