Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Védd a klímát, ne egyél marhát!

Ha a marhahúsról áttérnénk a zöldségre, azzal ugyanannyi üvegházhatású gáznak a levegőbe kerülését spórolnánk meg, mintha otthon hagynánk a kocsinkat - számították ki kanadai tudósok.
A marhahús ugyanis hihetetlenül sok metángáz felszabadulása árán kerül az asztalunkra.

Nathan Pelletier, a kanadai Dalhousie Egyetem kutatója a számításnál figyelembe vett mindent: azt is, hogy mennyi gabonát kell megtermelni takarmányként, mire a marhát levágják, és közben mennyi metángáz kerül a levegőbe a trágyából.

Kiderül, hogy az állattenyésztésből kerül a levegőbe az üvegházhatású gázok 18 százaléka, és ebben a marha a fő ludas. Bár - a fejlett világ esetében - a marha a húsfogyasztásban csak 30 százalékkal, de az üvegházhatású gázok kibocsátásában 78 százalékkal részesedik.

Egyetlen kiló marhahús előállításakor 16 kiló széndioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. Egy kiló disznóhús "gyártásával" negyed ennyi, 1 kiló csirkehússal tízszer kevesebb széndioxid keletkezik.

Ha az emberek egyszerűen áttérnének a marháról a csirkére, 70 százalékkal csökkenne a széndioxid-kibocsátás - véli a kanadai kutató.

Az is probléma, hogy az emberiség sokkal több húst fogyaszt, mint amennyi egészséges volna. Ha a fejlett világban az éves egy főre jutó húsfogyasztás a tényleges 90 kilóról lemenne az ajánlott 53 kilóra, ezzel máris 44 százalékkal csökkenne a hústermelés miatti CO2-kibocsátás.

A prognózisok szerint 2050-re megkétszereződik a világ hústermelése. Vagyis ha csak a jelenlegi szinten akarnánk megtartani a hússal kapcsolatos széndioxid-termelést, már ahhoz is 50 százalékos csökkentést kellene elérni a kibocsátásban. De ez technikai korszerűsítéssel nem érhető el.

Marhajó.
Marhajó.

Egy átlagos háztartás széndioxid-kibocsátásában az Egyesült Államokban a hús áll a harmadik helyen az autózás és a fűtés-világítás után. Európában a húsnak még nagyobb a részaránya, mivel az emberek kevesebbet autóznak, és kisebbek az átlagos lakások, mint Amerikában.

Az Egyesült Államokban egy átlagos háztartás az autózással évente 5 tonna széndioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt juttat a levegőbe. Az elfogyasztott étel előállítása közben pedig évi 3,5 tonna CO2 keletkezik.

Az import marhahús helyett a helyi termék választása nem sokat számít, mert a szállításra a marhahús előállításában a széndioxid-kibocsátásnak csak 5 százaléka jut.

A kutatók szerint a húsfogyasztásra azért kellene jobban figyelni, mert ez napi választás kérdése. Az ember minden nap eldöntheti, hogy húst eszik-e vagy valami mást. De a lakásunkon, házunkon, kocsinkon jó ideig nem tudunk változtatni.

A biobenzin nem lassítja az általános felmelegedést, hanem még gyorsítja is

A mezőgazdasági haszonnövényekből való biobenzin gyártás nemhogy nem csökkenti a globális felmelegedést, de még fokozza is, hívták fel a figyelmet a tudósok egy hét végén megjelent tanulmányban. A bioüzemanyaghoz való kultúrnövényeket ugyanis legtöbbször esőerdők helyén termesztik.

A biobenzint valamikor úgy üdvözölték mint a csodaüzemanyagot, amely felválthatja a kőolajat. De aztán alábbhagyott a lelkesedés, mert a biobenzinhez szükséges növények termesztése felhajtotta az élelmiszerárakat, és az is kiderült, hogy a bioüzemanyagok gyártásához több energia kell, mint amennyi belőlük kinyerhető.

Olvasóink írták

 • 4. méltatlankodó 2009. február 16. 14:18
  „Az ilyen okos seggfejeket egy mezei kunyhóba költöztetném és csak füvet legelhetnének egész életükben. Autóba nem ülhetnének, stb. Ugyanezt csinálnám az összes méregzölddel. Én környezetvédelem párti vagyok (kevés PET palack, azt is szelektíven gyűjtjük, kerékpár + tömegközlekedés), de a természetvédelemben sem kell átesni a ló túloldalára.”
 • 3. dragboyz 2009. február 16. 14:16
  „Szerintem kipufogó kellene az emberekre! Vagy fingfogó amit majd fűtésre lehetne használni:-)
  Nem értem a kutatók miért nem a rákkal, vagy más betegséggel foglalkoznak”
 • 2. Nyasi 2009. február 16. 14:11
  „Meg szerintem ne vegyunk levegot, de legalabbis ne fujjuk ki. Meg ne pukizzunk.
  Azert mindig meglepetessel tolt el, hogy "kutatok" milyen temakkal nem kepesek folgalkozni. Gondolom ebbol cikk, es konferencia eloadas lesz, es meg talan doktori munka is... Hihetetlen!”
 • 1. gyukolac 2009. február 16. 12:58
  „Akkor ezek szerint el kellene tüntetni az összes összetett gyomrú (főleg páros újjú patás) állatot, mint pl a gnút, antilopot, kafferbivalyt, stb?
  Az autók, teherautó és a fütés üzemanyaggondjait kellene ürgebaszta vágtában megoldani!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem forgolódtam álmatlanul, ha megöltem egy embert

– Soha nem forgolódtam álmatlanul, ha elvettem valaki életét – mondja Ray, aki a… Tovább olvasom