Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Vihar akasztotta meg Klein Dávid és Suhajda Szilárd csúcsmászási kísérletét

A két hegymászó azonban készen áll az újabb kísérletre.
Visszatért az alaptáborba a Gasherbrum I 8080 méteres csúcsára tartó Klein Dávid és Suhajda Szilárd, mert vihar akasztotta meg a csúcsmászás lendületét, a két hegymászó azonban készen áll az újabb kísérletre - közölték a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II szervezői csütörtökön az MTI-vel.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd vasárnap éjjel indult el a 8080 méteres csúcs felé. Az 5990 méteren lévő első tábort (5900 m) még aznap reggel elérték, másnap a kora reggeli órákban már a 6500 méteren kiépített 2-es táborban voltak.

A következő napon a Gasherbrum I hírhedten veszélyes szakaszán, az úgynevezett japán kuloáron kellett átjutniuk, amit szerencsésen megmásztak, körülbelül 7000 méterig jutottak, valamivel a tényleges 3-as tábor alatti magasságba, amikor az időjárása rohamosan el kezdett romlani.

"Többen a veszélyes kihűlés határán vannak. A végtagok veszélyben. A látótávolság 20-30 méter, a vihar teljes erővel tombol" - summázta visszatérése után a helyzetet Klein Dávid csütörtökön az alaptáborban.

Az összehangolt magyar-olasz-német expedíció két tagja, Luis Tränkner és Giampaolo Corona úgy döntött, hogy folytatja a csúcsmászást. Róluk még nem érkezett hír. Klein Dávid, Suhajda Szilárd és az olasz Mario Vielmo ereszkedése sem volt egyszerű, a japán kuloár meredek sziklafalán "folyamatosan ömlött le a hó".

Szerda késő délután érkeztek vissza az alaptáborba három napos állandó fizikai igénybevétel után teljesen kimerülve. Így azonban még van lehetőségük egy újabb csúcsmászásra, hiszen a folyamatos havazás miatt már eddig is hetekig vesztegeltek a hegymászók az 5000 méteren kialakított alaptáborban.

"Bár az alaptábor lakosságának körülbelül 80 százaléka hazament vagy hazamegy, mi azonban, ha az időjárás (főleg a következő napokban leeső hómennyiség) ezt megengedi, készen állunk egy újabb kísérletre" - foglalta össze a helyzetet Klein Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfalja bolygóit egy közeli csillag

Felfalja bolygóit egy közeli csillag
A Bika csillagkép RW Aur A jelű csillaga 450 fényévnyire van a Földtől. Tovább olvasom