Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Vissza a forrásokhoz – ma van a reformáció ünnepe

A hagyomány szerint 1517-ben október 31-én függesztette ki Luther Márton a bűnbocsátó cédulák árusításával kapcsolatos 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. Ezzel elindította az újkor egyik legjelentősebb eszmei áramlatát, a reformációt.
Luther Márton 1517. október 31-én kifüggesztette téziseit a wittenbergi vártemplom ajtajára.
A hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki téziseit a wittenbergi vártemplom ajtajára.
Luther a bűnök pénzzel való megváltását bírálta, ami az akkori nyugtalan és feszült korszakban valóságos megtérési mozgalmat indított el. Mivel a társadalmi erkölcsöt és az egyén felelősségét egészen más alapokra helyezte, nem túlzás állítani, hogy megújította a keresztény gondolkodást. „Vissza a forrásokhoz" – ez volt a reformáció fő üzenete; a kereszténységet nem az alapítás óta felgyűlt hagyományokból, hanem egyenesen az alapításból akarta megélni. A reformáció egyedül a Szentírást tette a keresztény hit alapjává, azt tanítva, hogy minden egyéb hagyományt ezen kell lemérni.

Lásd még: Luther 95 tétele

1581-ben kiadott értekezés Luther Márton arcképével (Forrás: Wikipedia)
1581-ben kiadott értekezés Luther Márton arcképével (Forrás: Wikipedia)
Luthert a tézisei nyomán keletkezett mozgalom miatt a pápa kiátkozta és kiközösítette. Ezt követően a reformátor III. (Bölcs) Frigyes szász választófejedelem védelme alatt élt Wartburgban, ahol 1522-ben lefordította németre az Újszövetséget. A Luther által képviselt irányzatból alakult ki a mai evangélikus egyház, míg a református vallás alapját a Luthernél jóval radikálisabb genfi Jean Calvin (Kálvin János) tette el.

Kálvin az imát, a közös éneklést, valamint a prédikációt helyezte előtérbe. Az eleve elrendeltetést hirdette, mely szerint Isten hatalma végtelen, mindenkinek már a születésekor meg van írva a sorsa, és sorsuk a cselekedeteiktől függetlenül az üdvösség vagy a kárhozat. Egyszerű, szegény egyházat hozott létre. Elvetette a hierarchiát, és a városi önkormányzat mintájára épült fel az egyház.

Lásd még: Kálvin János életrajza

Miért éppen mindenszentekkor?

Furcsa az egybeesés a mindenszentek és a reformáció ünnepe között, de valószínűleg nem a véletlen műve. A mindenszentek napjának előestéjét Luther feltehetőleg a legmegfelelőbb dátumnak tartotta, hogy téziseit kifüggessze, hiszen másnap a wittenbergi vártemplom éppen azért tartott nyitva, hogy egy jelentős relikviagyűjteményt minél többen lássanak.
A lutheri tanok igen gyorsan megjelentek Magyarországon is: Budán, a Felvidéken és az erdélyi szászok körében még az 1526-os mohácsi csatavesztés előtt terjedni kezdtek. Az evangélikus és a református egyház Magyarországon az 1560-as években alakult külön szervezetté. Máig jól követhető módon a Királyhágón innen és túl a szászok, a dunántúli felső vármegyékben a magyarok nagy része megtartotta hite alapjául a Luther-féle hitvallást, míg a székelyek és más magyar nemzetiségű protestánsok csatlakoztak a svájci reformációhoz.

Lásd még: A reformáció Magyarországon

A protestáns egyházak szerte a világon ezen a napon tartják a reformáció napját, a reformált egyházak születésének ünnepét. Szlovéniában annak ellenére hivatalos ünnepnap, hogy a szlovének többsége római katolikus. Az indoklás: a reformáció mélyen hozzájárult az szlovének kulturális fejlődéséhez. Ugyancsak hivatalos ünnepnap Németország bizonyos tartományaiban (természetesen Szászországban is), valamint Svájcban. A protestáns egyházak ezen a napon emlékeznek meg a gályarabnak eladott prédikátorokról, illetve az ellenreformáció többi áldozatáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a 7 milliárdodik ember! Na, de ki az?

A 7 milliárdodik emberért nemzetközi verseny indult, az ENSZ ugyanis nem közölte előre, hogy hol fog világra jönni az a bizonyos csecsemő. Tovább olvasom