Helyi kultúra

2024.04.25. 18:55

Putriban alkotott, ma milliókat érnek képei – Galéria

Koós Kata

Az idősektől magába szívott mesevilág, a természetszeretet és a cigánytelep otthonossága sugárzik Balázs József festményeiről. Fotó: Gémes Sándor

Balázs János, salgótarjáni roma festő alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a Fekete Házban. A tárlatot Shah Gabriella művészettörténész, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója nyitotta meg, amely intézményből a különleges festmények Szegedre érkeztek. 

Elmondta, Balázs János 1905-ben Alsókubinban született. Ötévesen félárva lett, ekkor költözött be a család Salgótarjánba, a pécskődombi cigánytelepre, ahol maguk tákolta putriban éltek. Gyermekként kortársai helyett az idősek társaságát kereste, a tőlük hallott mesék szereplői visszatérő motívumai festményeinek. Mindössze két elemi osztályt végzett, 32 évesen kikerült a frontra, 43 évesen szabadult a hadifogságból. Lelkileg és fizikailag megtörve tért haza, a cigánydombon az emberektől távol, remeteként folytatta életét és az alkotást. Gombákat, bogyókat evett, az összegyűjtött szénnel és fával fűtött, a szemétből gyűjtött könyvekből és újságokból tájékozódott és tett szert széles körű műveltségre. Székhuzatra, rongyos zsákra is festett, olykor szomszédai vittek neki ételt, alapanyagokat a festéshez. 

Alkotásairól sugárzik a természetközeli élet szeretete, a cigánytelep putrijainak romos otthonossága. A hatvanas évek végén figyelt fel a szélesebb közönség művészetére, de a hirtelen jött népszerűség, valamint a kényszerű kiköltözés a putriból megviselte. Lebénult, életének utolsó éveit ágyhoz kötve töltötte. Shah Gabriella azt is elmondta, napjainkban már hatmillió forintot is adtak aukción festményéért. 

Azonban nemcsak festményeivel, de költőként is jelentős életművet hagyott hátra. Füstölgések című verses kötetét saját kiadásban jelentette meg, költeményei a szegedi kiállításon meg is hallgathatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában