Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

600 ezer forintos gép kell a járáshoz

Szeged - Egy sérült és egy egészséges gyereket nevel egyedül Mészáros Krisztina. A szegedi édesanya havi 30 ezer forintért bérel fiának járógépet, hogy az egyébként csak forogni és kúszni tudó Márton szabadon mozoghasson. Autót viszont nem engedhetnek meg maguknak: mindennap busszal járnak a város másik végébe, óvodába.
Több mint egy éve egyedül neveli két gyermekét Mészáros Krisztina. A szegedi édesanya esete nyilván nem egyedülálló, ő azonban egy sérült kisfiúval maradt magára.

– Márton koraszülött volt, a 31. hétre született éretlen tüdővel, ezért oxigénhiányos állapotba került – mesélte az édesanya. – Értelmileg ép, de a mozgása súlyosan sérült. Csak forogni és kúszni tud.

A 7 éves Márton nem tud önállóan menni – most napi 1000 forintért bérel járógépet édesanyja, aki egyedül neveli két gyermekét. Fotó: Schmidt Andrea
A 7 éves Márton nem tud önállóan menni – most napi 1000 forintért bérel járógépet édesanyja, aki egyedül neveli két gyermekét. Fotó: Schmidt Andrea

A kisfiú ennek ellenére imád járkálni – eddig ezt úgy oldották meg, hogy az édesanya megtartotta, mint a kisbabákat szokták. Márton azonban már 7 éves, nehéz őt emelgetni. Krisztina ezért egy járógépet bérel, amellyel a fia önállóan tud közlekedni. Napi ezer forintot fizet azért, hogy Mártonnak legalább az érzete meglegyen, hogy szabadon közlekedhet.

Péter Szabó Szilvia karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Péter Szabó Szilvia lesz. A forráskúti énekesnő, aki országos ismertségre a Nox együttes kapcsán tett szert, nemrégiben szólókarrierbe kezdett. – Régen többet jelentett nekem ez az ünnep, ami persze nem csoda, hiszen gyerekként teljesen másképp éljük meg. Emlékszem, mindig anyukám tette le utoljára a fa alá az ajándékait, aztán csengetett. Szerettem ezt a szertartást. Most kicsit rohanósabb ilyenkor az életem, de a szeretetről és a családról szól így is. Nálunk mondjuk szerencsére nem kell karácsonynak lennie, hogy együtt lehessünk. Idén a nagymamáméknál gyűlik össze a szűk család. A szokásos halmenü van mindig, amelynek elkészítéséből – ha engedi az időm – én is kiveszem a részemet.

– Hatszázezer forintba kerül ez a gép, amit egy összegben képtelen vagyok kifizetni. Bár a bérleti díjat beleszámítják a vételárba, így is két év lesz, mire meg tudom venni – mesélte Krisztina, akinek emiatt a pluszkiadás miatt meg kell néznie, mikor mire költ. Autót például ezért nem tart fenn: mindennap hajnalban kelnek, és busszal hordja Mártont és egészséges húgát, Mirtillt óvodába – Újszegedről Klebelsbergtelepre. Most még mindkettejüket ugyanoda, jövőre azonban még ennél is bonyolultabb lesz az életük.

– Márton iskolás lesz, de még fogalmam sincs, hová íratom be. A legideálisabb neki a Pető Intézet lenne, ahhoz azonban Budapestre kellene költöznünk. Engem viszont ideköt a munkám, és itt van a családom is, akik tudnak segíteni a gyerekek körül. Ha elmegyünk, nemcsak hogy teljesen egyedül maradok, de még az állásomról is le kell mondanom, ráadásul az sem biztos, hogy a lakásunkért kapott pénzért bármit is találok a fővárosban.

* * *

Adományok átadása

Mészáros Krisztina és gyermekei ma délután veszik át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Klézli Tiborné Frittmann Annamária és családja vehet még át százezer forint értékű vízbázisú porszívót, amelyet a Magyar Telekom Nyrt. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Felsővárosi óvoda. Ezen a héten az Odú Fejlesztő Központ számára gyűjtünk a téren adományokat. Jó állapotban lévő játékokat, könyveket és plüssöket várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

* * *

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gyuris család átvette a Lapcom Média Alapítvány támogatását

A bordányi Gyuris család kedd délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a szegedi Klauzál téren. Tovább olvasom