Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Megsérült az édesapa, hónapok óta nem tud felkelni

Hódmezővásárhely - Hónapok óta ágyban fekszik a vásárhelyi Tóth Gábor. Munkahelyi balesetet szenvedett, lábai lebénultak. Műteni kellene, de addig nem vállalják az orvosok a beavatkozást, amíg a családfő túlsúlyos. Felesége ápolja, hat gyerekük van, négy lakik otthon. Fűteni csak két szobában tudnak, a fagyasztót már rég kikapcsolták, nincs benne semmi.
– A kisebb szobában, a konyhában és a fürdőben nem tudunk fűteni – invitált beljebb bocsánatkérően a vásárhelyi Tóth Gáborné. A kis ház két másik szobájának egyikében emeletes ágy, itt alszik a 24 éves Dávid és a 21 éves Tamás. A falon poszterek, régi, fényes szekrénysor a ruháknak. Beljebb egy kihúzott kanapé, amelyről a férj, az 52 éves Gábor hónapok óta betegsége miatt nem tud felkelni, mellette egy pici ágy. Utóbbi a 8 éves Róberté. A fűtetlen kis szoba a 18 éves Renáta birodalma. A négy gyermeken kívül még kettő van Tóthéknak, Bernadett és Gábor, ők már nem szüleikkel laknak.

– Munkahelyi balesetet szenvedtem. 35 évig dolgoztam traktorosként. Le akartam szállni a gépről, de kiszakadt az ajtónál a fogantyú, a térdemre estem. Először nem tűnt komolynak, de később kiderült, elcsúszott a gerincem, lebénultak a lábaim. Azóta itt fekszem, ki sem mozdultam a házból, tehetetlen vagyok – sóhajtott az édesapa. Gábort meg kellene műteni, de az orvosok azt mondták, kockázatos lenne a túlsúlya miatt, ezért előbb fogyjon le. A családfő kiesése a munkából anyagilag nagyon megviselte Tóthékat – bár addig sem vetette fel a pénz őket.

A családfő gyógyulásának örülnének legjobban Tóthék. Fotó: Schmidt Andrea
A családfő gyógyulásának örülnének legjobban Tóthék. Fotó: Schmidt Andrea


– Havi 130 ezer forintot kell nélkülöznünk. A feleségemnek, Piroskának korábban sem sikerült munkát találnia, nem dolgozott. Amióta beteg vagyok, engem ápol. Megkérte az ápolási díjat, de még nem sikerült elintézni, csak januártól jár. Kerekes székre kaptam támogatást, de 43 ezer forintot nekünk kellene kifizetni. Havonta 63 ezer forint a táppénz, plusz a két családi pótlék – jegyezte meg a férj.

Dudás Zita karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Dudás Zita világbajnoki bronzérmes búvárúszó lesz. A sportoló nagyon szeret karácsonyozni, külföldön élő kedvese, Baksa László vízilabdakapus hazajön, így dupla öröm számára a mostani ünnep. – Nekem a karácsonyról a nagy családi összejövetelek, nevetések, apa és nagypapa vitája jut eszembe, ami arról szólt, hány tojás is kell egy jó süteménybe. Nálunk olasz módra történnek a dolgok, jönnek mennek a rokonok, testvérek, unokanővérek, nagybácsik, nagyszülők, közben hatalmas karácsonyi ebédekkel telik az idő. Anya forró bejglije mindig nagy öröm, szeretem az izgalmat, hogy mit rejthetnek a díszes dobozok. Természetesen a családi szeretet a legfontosabb. Alig várom, hogy az unokaöcsémmel lehessek, a legnagyobb ajándék pedig az, hogy Laci, a szerelmem, újra itthon lesz – fogalmazott a sportoló.

Tamás szakácsnak tanult, most érettségit szeretne. Iskola mellett vállalt munkát, hogy segítsen a szüleinek, de novemberben ez a lehetőség is megszűnt. Dávidnak hentes a szakmája, azonban csak pár hónapra sikerült elhelyezkednie az egyik nagyobb vásárhelyi üzletben, ahonnan létszámleépítés miatt elküldték. Renáta cukrásznak készül.

– 40-50 ezer forint közüzemi számlával tartozunk. Már több felszólítást is kaptunk, ha nem rendezzük, akkor kikapcsolják az áramot. Könyörgöm, miből? Hónap végén már kenyeret is alig tudunk venni. Kikapcsoltuk a fagyasztót is, úgysincs benne semmi. Legalább nem fogyasztja az áramot. Tönkrement a centrifugám, másikat nem tudok venni. Csurom vizesen terítem ki a ruhákat – magyarázta az elkeseredett édesanya.

Tavaly karácsonykor még futotta fenyőfára és apró ajándékra. Tóthék azt mondták, ha valami csoda nem történik, akkor az idei ünnepen semmi sem lesz. Minek örülnének a legjobban? „Ha apa végre meggyógyulna!" – vágták rá habozás nélkül a gyerekek

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap

Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Adományátadás

Tóth Tamás és családja csütörtök délután veszi át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. A családot a Zöldtranszfer – a gazdaságos és környezetbarát reptéri transzfer szállítja a helyszínre. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül a Kolompár család vehet még át százezer forint értékű adományt – gyerekruhát, tűzifát, mosógépet és tisztítószert –, amelyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Napsugár Óvoda. Ezen a héten az Ágota Alapítvány számára gyűjtünk a téren adományokat. Elsősorban plüssöket szeretnének a család nélkül nevelkedő gyermekeik számára, de jó állapotban lévő játékokat, könyveket is várunk a színpad mellett felállított faházunkban. A rendezvényen az Interact aktivistái saját házukban ruhákat gyűjtenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gilicze Ilona és ikrei átvették Lapcom Média Alapítvány támogatását

Gilicze Ilona és ikrei szerda délután vették át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt a Klauzál téren. Tovább olvasom