Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Megvették az új ultrahangot olvasóink adományaiból: 6,1 millió forintot gyűjtöttünk a szegedi klinika stroke osztályának

Csongrád megye - Bár közel egy évig tartott a beszerzése, mostanra már a szegedi stroke-osztályon van az az ultrahangkészülék, amelyet olvasóink adományainak köszönhetően tudott megvásárolni az egyetem. Mi több: a rehabilitációs osztály is kapott egy műszert, amelyet Magyarországon egyedül itt használnak a stroke-ellátásban.
Tudta?

A rák és a szívbetegségek után a szélütés a leggyakoribb halálok Magyarországon. A legjobb esélyük azoknak a betegeknek van, akiknél a terápiát a tünetek kezdetétől számítva maximum négy és fél órán belül megkezdik. Fontos tehát, hogy a család vagy a környezet felismerje a bajt: erre utalhat a zavart beszéd, a féloldalas gyengeség vagy bénulás, a szédülés, zsibbadás vagy az elferdült arc. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, hogy a beteget a leghamarabb beszállíthassák a stroke-centrumba.
Naponta használják a szegedi neurológiai klinika stroke-osztályán azt a műszert, amelyet lapunk olvasói jóvoltából tudott megvásárolni a Szegedi Tudományegyetem. Bő egy éve, tavaly augusztusban hirdettük meg kampányunkat, melynek célja az volt, hogy egy speciális ultrahanggépet szerezzünk be az osztálynak. Több mint tízéves volt az a műszer, amivel akkoriban az agyi működést monitorizálták a klinikán.

Ez igen fontos berendezés a terápia szempontjából: a károsodott agyi keringés feltérképezésére és szélütést szenvedett beteg klinikai követésére is használják. Ezért döntöttünk úgy, hogy modernizáljuk az osztály eszközparkját.

Évente 1200 stroke-ost látnak el

Társadalmi akciónk célja az életmentés volt, évente ugyanis 45 ezren kapnak szélütést, közülük 18 ezren  meghalnak. Csak a szegedi klinikán évente 1200 stroke-ost látnak el, ami havonta száz esetet jelent. Ha a stroke jeleit az érintett környezetében felismerik, és a beteg időben orvoshoz kerül, akár maradandó károsodás nélkül is felgyógyulhat a szélütésből. Az időben megkezdett terápiának azonban feltétele az is, hogy az orvosok pontosan tudják, milyen állapotban van a páciens. Ebben segíti őket az olvasóink adományaiból megvásárolt ultrahangkészülék.
Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

A Lapcom Média Alapítvány létrehozása óta soha nem volt még olyan sikeres akciónk, mint a tavalyi stroke-kampányunk. Miközben hétről hétre hasznos információkat adtunk át olvasóinknak a stroke-ról – bemutattuk például, hogy nem csak az időseket veszélyezteti, szakember elmondta, hogyan lehet az agyi katasztrófát megelőzni, és a támogatott osztály életébe is bepillantottunk –, folyamatosan gyűltek az adományok alapítványi számlánkon.

Mintha régi Ladából új Mercedesbe ültek volna

A Szegedi Tudományegyetem is már a kezdeteknél mellé állt, és szintén anyagi támogatást ajánlott az akcióhoz. Olvasóink végül 6,1 millió forintot adtak össze az osztály számára, amely 700 ezer forint híján a készülék teljes ára volt. Az egyetem 4 millió forinttal pótolta ki az alapítványunk által összegyűjtött pénzt, így az osztály vásárolni tudott még egy Tobii Pceye Mini szemvezérelt készüléket és egy laptopot is.

A berendezések beszerzése meglehetősen sok időt vett igénybe, azok azonban néhány hete már a klinikán vannak, így Vécsei László intézményvezető professzor már az első tapasztalatokról is be tudott számolni.
Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

– Mintha egy régi Ladából egy új Mercedesbe ültünk volna át – érzékeltette a különbséget a korábban használt ultrahangkészülékkel kapcsolatosan. – A mindennapokban sokkal dinamikusabban lehet használni, több információt ad, a lelet kinyomtatható, és nem csak azonnali vizsgálatra alkalmas: akár 24 órán keresztül is rögzíteni lehet vele az adatokat, így a beteg állapota is monitorozható vele.

A professzor elmondta, saját erőből nem tudták volna megvásárolni ezt az ultrahangot, amely most már állandóan a stroke-osztályon van, ezzel segítve az itt dolgozók munkáját.

Új eljárást sikerült meghonosítani

A gyűjtésből vásárolt másik eszközt a rehabilitációs osztályon használják. Szemvezérelt készülékkel a magyar stroke-ellátásban sehol máshol nem foglalkoznak, vagyis egy új eljárást sikerült meghonosítani olvasóink adományainak köszönhetően. – A készülék felhasználása alapvetően két területen kezdődött el – magyarázta Molnár-Tóth Alinka logopédus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken zárjuk a gyűjtést Bogi műlábára

Pénteken zárjuk a gyűjtést Bogi műlábára
Pénteken még utalhatnak olvasóink adományt a 14 éves Licsicsányi Boglárka új műlábára. Tovább olvasom