Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tanyán is nehezen élnek négy gyerekkel

Ásotthalom - Tavaly karácsonykor csak a feldíszített karácsonyfát nézte a négy gyerekkel tanyán élő Gyurosovics család. Idén picit többen reménykednek.
A könnyebb élet reményében 11 éve költözött ki egy szegedi panellakásból egy ásotthalmi tanyára Gyurosovics László és Agócs Beatrix, mert nem bírtak a költségekkel. Bea édesanyja fogadta be őket, háza melléképületét rendezték be maguknak. Első fiuk, Lacika (11) már ott született, a fiúcska visszamaradt a fejlődésben, pelenkázni kell, és speciális szegedi iskolába hordja a támogatott busz. Őt a sorban Olivér Alex (8), a hiperaktív Adrián (7) és Dominik Attila (3) követte. Az asszonynak varrónő a szakmája, de régóta gyesen van, a családfő pedig munkanélküli, alkalmi munkát vállal, vagy pár hónapra a közmunka segít rajtuk. László ügyes kezű, fajátékkészítőnek tanult, de nem fejezte be.

Délmagyarország–Rotary Advent

A csütörtöki lapunkban bemutatott Konkoly Józsefnek tegnap délután átadtuk a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Agócs Beatrix és családja ma délután veszi át adományozó oklevelünket a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Csenki József és családja vehet még át adományt – élelmiszert és tisztítószereket –, amelyet az SZTE Konfuciusz Intézetének képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a Dózsa György Általános Iskola.
Megcsinál mindent a ház körül, kifestette és színezte a falakat, utoljára játszóvárat épített a fiúknak. Édesapja segít, ha olyan nagyobb munkába fog, mint a vízbekötés. Ez azonban kifogott rajtuk, mert anyagra is szükség lenne hozzá, így csak a kiskonyháig vitték a vezetéket. Ott melegítik meg a vizet villanyrezsón vagy a gázpalackos tűzhelyen, és lábasban viszik át a pici fürdőszobájukba. A tűzfaluk kidőléssel fenyeget, a tető is megérett a javításra. Az asszony tárcsás mosógéppel mos, álma egy automata, de az sem működhet vezetékes víz nélkül. Fával fűt a család, két éve részletre vettek kandallót.

Bea összeszámolta a családi pótlékot, gyest és segélyt: jelenleg havi 144 ezer forintot kell hatuknak beosztania. Januárban fellélegezhetnének, hiszen az apa közmunkát kapott, 50 ezret visz majd haza, mivel azonban a legkisebb gyerek betölti a 3 évet, csökken a pénzük, ugyanott lesznek, mint előtte. – Ha kifizetem a számlákat, az adósságot, Adriánnak gyógyszert veszek, Lacikának pelenkát, akkor 30 ezer forint marad élni – sóhajtott az asszony. – Szerencsére áldott jó ember a szomszédunk, hitelbe is ad ennivalót a hónap közepétől. Borzasztó, hogy folyton kölcsön kell kérnem, soha nem érjük utol magunkat. Ahogy lehet, segítünk magunkon, csirkét tartunk, a kertben megterem a borsó, krumpli, de ez sem elég egész évre.

Panellakásból költöztek tanyára. Fotó: Kuklis István
Panellakásból költöztek tanyára. Fotó: Kuklis István

Amikor a tavalyi karácsonyt felidézte, könnybe lábadt Bea szeme. Csak fenyőt állítottak, feldíszítették és feltették rá az újonnan vásárolt ezer forintos égősort, az meg két óra múlva tönkrement. Az asszony megsiratta. Idén sincs kilátásuk sokkal szebbre. A olcsón vásárolt gyerekkocsival is megjárta, elromlott, nem cserélték ki. A régit viszont nem tudja felcipelni a magas lépcsős buszra, mert fáj a dereka. Bea szégyenkezve meséli, tudja, hogy elítélik a sok gyerek miatt, de a harmadik – az orvos szerint – elzáródott petevezetéke ellenére született, a negyedik a gyógyszer mellett fogant.

László ügyes kezű, fajátékkészítőnek tanult, de nem fejezte be. Fotó: Kuklis István
László ügyes kezű, fajátékkészítőnek tanult, de nem fejezte be. Fotó: Kuklis István

Király Levente karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Király Levente, a Nemzet Színésze lesz. – A karácsony számomra a legcsodálatosabb ünnep, ami a szeretetről és a családról szól. Biztosan örököltem a szüleimtől, hogy fontos szépen megemlékezni erről a napról, mert már gyerekkoromból is csak szép emlékeim vannak. A padlós szobát ilyenkor édesanyám mindig szépen felsúrolta, a jó illat a mai napig ott van az orromban. Egyszer megbotlottam, és nekiestem a vaskályhának. Összeégett a kezem, de annyira örültem az ajándéknak, hogy el is feledkeztem róla. Manapság mindig nálunk gyűlik össze a család: két gyermekem és négy unokám. Van csengőszó, éneklés, minden, ami a tökéletes estéhez kell. A feleségem pedig már hetekkel ezelőtt elkezdett gondolkozni, hogy mindenkinek a kedvében tudjon járni a menüvel.
Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magányosan, pénztelenül várja a karácsonyt József

Egyetlen forint bevétel nélkül él hónapról hónapra Konkoly József. Mióta amputálták két lábujját, nem tud fizikai munkát végezni. Szívességből lakhat a házban, ahol él, az önkormányzattól hétköznapokon kap meleg ételt. Tovább olvasom