Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

1980 jeles alkalmai

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében 1980 néhány fontos eseményét nézhetik meg. Ellátogatunk a szabadtérire, de kirándulunk Ópusztaszerre is. Tartsanak velünk: képek annó.
Első fotónk a Szegedi Ipari Vásár „mezőgazdasági szekcióján" készült. A kép előterében szárított kukorica, a háttérben a Paprikafeldolgozó Vállalat standja. A kettő között komoly megbeszélést folytatnak az elvtársak. A második és a negyedik képünk a szabadtérié: bizony, meg kellett lepődni a láda tartalmán, míg a negyedik felvételünkön tátott szájjal nézte minden férfiember a táncoló dívát. E két fotónk közé ékelődik be Ópusztaszer: Trogmayer Ottó múzeumigazgató Losonczi Pálnak tart idegenvezetést a skanzenben. Utolsó felvételünk pedig mindenki Farkas Bercijéről készült: itt éppen Szegeden élvezi a népszerűséget.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

 • 1. achilleus 2013. szeptember 12. 10:55
  „"Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós"
  - http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyari_B%C3%A9la
  "Magyari Béla (Kiskunfélegyháza, 1949. augusztus 8. -) magyar űrhajós, a Szojuz-36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja. 1967-1969-ben a magyar, 1970-1971-ben a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke. 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. 1977-től I. osztályú vadászrepülő. A Szovjetunió által vezetett Interkozmosz együttműködés lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe. A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt 1978-80-ig.
  Farkas Bertalan űrhajóstársa és parancsnoka Valerij Nyikolajevics Kubaszov, Magyari Béláé Vlagyimir Dzsanyibekov volt. Mindkét magyar kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, a jelöltek közül az orosz szervezők választották ki Farkas Bertalant az űrrepülésre, Magyari Béla pedig végig készen állt a helyettesítésére."
  --- adjuk meg neki is a tiszteletet. Nem járt ugyan az űrben, de mindenben teljesítette azokat a követelményeket, amelyek egy űrhajóstól elvárhatóak. Elég csalódás lehetett neki, hogy nem őt választották ki. Fogalmazzunk úgy Farkas Bertalant megemlítve, hogy az ne zárja ki Magyari Bélát az űrhajósok sorából. EMBERKÉNT is méltó rá: http://www.kisalfold.hu/szieszta/a_foldon_maradt_magyari_urhajos/2101975/
  "- Az állami bizottság a repülés előtt két nappal erősítette meg, ki hajtja végre az űrrepülést, amikor az űrhajó állapotát ellenőrzik a műszakiak, s meghallgatják az orvosokat. Miután minden rendben volt, a korábban kijelölt páros indulhatott útnak. A kihirdetést én már nem Magyari Béla űrhajósként, hanem - ha szocializmus is volt -, mint büszke magyar állampolgár éltem meg, úgy, hogy ott van a barátom és ő fog menni. Én voltam az első, aki kezet foghattam vele."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta Csongrádon, Makón és Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a megyeszékhely mellett egy-egy fotón megnézzük, mi volt a helyzet Csongrádon és Makón 1980-ban. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom