Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A MK Laren Szeged csapata a levegő ura

Eger - A szegedi MK Laren lett az idei legjobb léghajtányt építő csapat Egerben, gyorsulásban nem találtak legyőzőre, a legeredetibb jármű viszont győri.
Fesztiválhangulat tette emlékezetessé az ötödik, jubileumi Rexroth Pneumobil Verseny hétvégi döntőjét az egri Érsekkertben. A négy országból érkező 41 csapat összesen öt kategóriában mérte össze tudását a saját tervezésű és kivitelezésű, sűrített levegővel hajtott járművek hagyományos versenyén. Az idei legjobb léghajtányt építő csapat, a szegedi MK Laren tagjai – elsőkként az egyenlők között – mostantól egy éven keresztül a Rexroth Legjobb Pneumobilja cím birtokosaként emlékezhetnek vissza a virágba borult parkban aratott szombati győzelemre. Íme a névsor: Péter Szabó István felkészítő tanár, Deák Péter, Hörömpő Miklós, Muladi Balázs és Temesvári Norbert.

Győztesek öröme
Győztesek öröme

Az ötödik, jubileumi Pneumobil verseny indulói idén is bizonyították, hogy a levegő nem csupán a szerves élet, de a jövőt idéző, innovatív járművek hajtóereje is lehet. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói és a Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkező csapatok szurkolók sokasága előtt mutatták meg, hogy komolyan vették a feladatukat, és a pneumatikus hajtással rendelkező járművek nem csupán házi barkácsolások, hanem gondos műszaki tervező munka eredményei.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a Pneumobil verseny egyedülálló módon teszi próbára a fiatal szakemberek innovációs készségét és találékonyságát.

Ez a fele innen van...
Ez a fele innen van...
A résztvevő csapatok az idei évben is öt kategóriában mérhették össze tudásukat és ügyességüket. A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal a lehető legnagyobb távolságot kellett megtenniük, a marosvásárhelyi METALMOBIL csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal összesen 9163 métert tettek meg. Az ügyességi futamban a járműveknek és pilótájuknak egy igencsak technikás pályán kellett a legjobb teljesítményt nyújtaniuk. Idén a Debreceni Széllovagok pneumobilja jutott át a célvonalon elsőként. A gyorsulási futam győztese erős mezőnyben a MK Laren Szeged csapata, mely léghajtányával alig 28 másodperc alatt teljesítette a pályaszakaszt.

A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerhette el az elsőséget. A komoly elismerést jelentő díjat a győri Széchenyi István Egyetem Air-Go Pneumobil csapata vihette magával. A jelképes koronát, azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja 2012 címet, amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választ ki a zsűri, ezúttal a szegedi MK Laren csapata viselheti egy éven át.

A szegediekkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy két csapattal is képviseltették magukat Egerben - lásd a képgalériát -, valamint nem klasszikus járműmérnöki karként érték el ezt a nagy sikert.

Nagy levegővel vette be Eger városát a szegedi MK Laren  (galéria)

Tamás Endre a verseny főszervezője hangsúlyozta, hogy a döntőbe jutott csapatok mindegyike egyenletesen magas műszaki színvonalú járművel érkezett. A nézők már-már a profik felkészültségét idéző, izgalmas futamokat szurkolhattak végig, miközben a viadal hagyományos fesztiválhangulata is megmaradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesett az európai autópiac

Több európai országban jelentősen csökkent az újonnan forgalomba helyezett autók száma. Tovább olvasom