Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Három műszaki kar a Shell Eco-marathonon

Bemutatták a Shell Eco-marathon Europe 2010 versenyen induló magyar csapatokat. A Lausitzban május 6-án és 7-én rendezett versenyen az Óbudai Egyetem Mérnöki Kara, a Széchenyi István Egyetem (Győr), valamint a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatói is indulnak.

A budapesti és kecskeméti csapatok Prototípus kategóriában indulnak aerodinamikus járműveikkel a május 6-7-i megmérettetésen, a győriek pedig idén is az UrbanConcept kategóriában versenyeznek a napelemes autóval. A napenergiával hajtott jármű hasonlít leginkább a hagyományos autókra, amely az UrbanConcept kategória egyik meghatározó jellemzője, míg a másik két prototípus inkább futurisztikus. Valamennyi csapat arra törekszik, hogy minél takarékosabb üzemanyag-felhasználással tegyék meg a lehető legnagyobb távot Lausitzban az EuroSpeedway pályán, és ismét fantasztikus rekordokat döntsenek meg. 

Mécs Miklós, az idén először szereplő kecskeméti GAMF csapatmenedzsere elmondta: „Prototípus autónk legtöbb alkatrésze saját munka eredménye, több hónapig fejlesztettük ezeket. Karbonszálas kompozit anyagot használtunk leginkább, melynek köszönhetően benzines autónk a mezőny egyik legkönnyebb járműve lehet: a súlya körülbelül 20 kg. Célunk a magyar bajnoki cím elérése, illetve legalább 1000 km-es táv megtétele. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy idén először részt veszünk a Shell Eco-marathon versenyen." 

A kecskeméti GAMF ulztakönyű járműve.
A kecskeméti GAMF ultrakönnyű járműve.

A korábbi évek sikerei után a győri SZEnergy csapat idén még többre vállalkozik. – Több mint 6 négyzetméternyi napelemmel borítottuk be az autót. Csapatunk sok időt fordított az alternatív jármű megépítésére, és őszintén reméljük, hogy idén megismételjük, sőt, túlszárnyaljuk az utóbbi két év sikereit. Úgy gondoljuk, hogy a napenergiának nagy szerepe lesz a fenntartható mobilitás jövőjében – mondta Szauter Ferenc, SZEnergy csapatvezető. 

– Célunk, hogy legalább 1000 kilométert tegyünk meg egyetlen liter üzemanyaggal. 31 fős csapatunk egész évben keményen dolgozott a siker érdekében. Sokat tanultunk nemcsak műszaki téren, hanem a szponzorkeresés is feladatunk volt, fejlődött a csapatmunka és a kommunikáció – mondta Sági Viktor a JFSZ Racing Team képviseletében, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Karáról. 

Az óbudaiak is sokat dolgoztak.
Az óbudaiak is sokat dolgoztak.

Az elmúlt 26 évben a Shell Eco-marathon Europe verseny bizonyíték volt arra, hogy az olajtársaság komoly lépéseket tesz a világ energiaigényének felelős ellátásáért. A Shell Eco-marathon a technológia, energia és közlekedés iránt érdeklődő fiatalok számára remek lehetőség, hogy valós környezetben teszteljék az üzemanyag-takarékosság határait. Nemrég a Shell Eco-marathon Europe versenyre fejlesztett svéd jármű például engedélyt kapott a svéd utakon való közlekedésre. 

Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: „A magyar csapatok bámulatos munkát végeztek, és a versenyen olyan élményben lesz részük, melyet soha nem fognak elfelejteni. Kollégáim és én is arra bíztatjuk őket, hogy élvezzék a Shell Eco-marathon Europe minden pillanatát és hozzák ki belőle a maximumot. Ezek a fiatalok jelentik számunkra a fenntartható mobilitás jövőjét." 

A Shell Eco-marathonról
A Shell Eco-marathon középiskolai és egyetemi, illetve főiskolai diákokat vár versenyére a világ minden tájáról, energiatakarékos járművek tervezésére, építésére és tesztelésére. A nyertes csapat az, amelyik a legnagyobb távolságot tudja megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. A globális kezdeményezésű  Shell Eco-marathon versenyt világszerte az alábbi helyszíneken rendezik meg:

Shell Eco-marathon Americas: március 26-28., Houston, USA
Shell Eco-marathon Europe: május 6-7., Lausitz, Németország
Shell Eco-marathon Asia: július 8-10., Kuala Lumpur, Malajzia 

A Shell-ről
A Royal Dutch Shell plc Angliában és Walesben bejegyzett társaság. A központ Hágában található, részvényeit a londoni, amszterdami és new yorki tőzsdéken jegyzik. A Shell több mint 110 országban van jelen világszerte az alábbi területeken: olaj és természetes földgáz feltárás és bányászat, cseppfolyósított természetes földgáz (GTL) előállítás és eladás, kőolajtermékek és kemikáliák előállítása, eladása és szállítása, valamint megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek.

A Shell Hungary Zrt.-t 1925-ben regisztrálták Magyarországon. Jelenleg 250 töltőállomást üzemeltet országszerte, és a legnagyobb nemzetközi energetikai vállalat az országban. A magas minőségű üzemanyag-kínálat mellett széleskörű szolgáltatásokat is biztosít ügyfelei számára, mint a SMART hűségprogram vagy az ingyenes előtető alatti szolgáltatások. További információ: www.shell.hu

Olvasóink írták

  • 1. joy 2010. április 30. 08:26
    „Nekem legjobban a kecskemétiek járműve tetszik!

    Győriek!
    Arra nem gondotok, hogy egy elfogadhatóbb formáju karosszériát beburkoljatok kívülről teljesen napelemekkel?
    Egy dolog, hogy tűző napon ez a legnagyobb energiatermelő forma, de mi van a tökfelhős -gyakorlatiklag árnyékmentes- időben, amiben ezen a télen bőven volt részünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második félév már jobb lehet az autópiacon

A magyar piacon a vásárlóerő alapján évente 120-150 ezer új gépkocsit lehet eladni, amit várhatóan 2012-2013-ban érhető el újra, de már az idei év második felében érezhető lesz a fellendülés. Tovább olvasom