Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Oroszországtól várja a megváltást a Renault

A nyugat-európai piactól való függőségét csökkenteni igyekvő Renault a jövő autópiaca, Oroszország felé tekintget, ahol orosz partnere, az Avtovaz segíthet neki.
Hat százalékos piaci részesedésével a Renault a harmadik legfontosabb autógyártó Oroszországban, ahol az elmúlt évben 1,9 millió járművet adtak el. A francia cég 2016-ra nyolc százalékos részesedést irányzott elő az orosz piacon, ahol addigra a várakozásoknak megfelelően évente több mint 3,5 millió kocsit értékesítenek.

A francia piacon gyengélkedő Renault Oroszországot tenné meg első számú felvevőpiacának. Egyes elemzők szerint ez a stratégia meglehetősen kockázatos, hiszen az orosz piac érzékenyen reagál a világgazdasági megingásokra, ahogy az a 2009-es összeomláskor is megmutatkozott.

A Renault számításai szerint a siker kulcsa modelljeinek csábereje, valamint Oroszországban is jelenlevő japán szövetségesének, a Nissannak, illetve a népszerű Ladát gyártó orosz Avtovaznak segítsége lesz. A három vállat együtt a piac 40 százalékának lefedésére törekszik - ebből 25 százalék lenne az Avtovazé. Elemzők ennél visszafogottabbak, és 2015-re 31,5 százalékos részesedést jósolnak a triónak.

A Renault jelenleg négy modellt szerel össze moszkvai üzemében, köztük van a Franciaországban Dacia márkanév alatt futó Logan és Sandero is. Összességében az olcsóbb kategóriák vezetik az eladási listát. A 2005-ben debütált Logan az ötödik legnépszerűbb autó lett Oroszországban.

A francia autógyártó a következő évektől fokozatosan bővíti kínálatát, de az új modelleket már nem Moszkvában szerelik majd össze, hanem az Avtovaz Togliattiban található üzemében, ahol a Renault, a Nissan és az Avtovaz közös gyártósort hoz létre, amelynek kapacitása 2013-tól évi 300.000 gépkocsi lesz.

A három vállalat motorok és sebességváltók közös gyártását is tervezi. A szorosabb együttműködés azután valósulhat meg, hogy a Renault jobban megveti lábát az Avtovazon belül. A francia cég jelenleg 25 százalék + 1 részvény részesedéssel bír az Avtovazon belül, de 35 százalékot tervez, ami a Nissan 15 százalékos részesedésével együtt elég a többség megszerzéséhez. Mindezt az év végéig szeretnék megvalósítani - mondta Carlos Ghosn, a két csoport elnök-vezérigazgatója.

A válság során tapasztalt visszaesést követő fellendülésből nemcsak a Renault és a Nissan, de a Volkswagen, a Ford és a General Motors is szeretné kivenni a részét Oroszországban. Ugyanakkor az autógyártók lelkesedésében nemcsak a kereslet élénkülése játszik szerepet, de az a megfontolás is, hogy a terjeszkedéssel kikerülhetik a mértéktelenül magas vámokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi autónk: repedezik a Suzuki-Volkswagen együttműködés

A törés jelei mutatkoznak a Volkswagen AG és a Suzuki Motor Corp között kialakult együttműködésben.… Tovább olvasom