Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Robotautók versenyeztek a műegyetemen

Akadálypályán bizonyíthatták megbízhatóságukat és manőverező képességüket a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró kisautók.
A környezetet érzékelő szenzorokkal ellátott kiskocsiknak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kellett a lehető leggyorsabban és legkevesebb hibával végighaladniuk a pályán, amelynek nyomvonalát nem ismerik előre, csak a teljesítendő akadályokról – emelkedők, éles kanyarok, kapuk – vannak előzetes ismereteik. A csapatok két kategóriában indultak: versenyen kívüliben a már tapasztaltabb visszatérők, míg az alapkategóriában az idén először próbálkozók szerepeltek.

V. RobonAUT verseny a BME-n. Fotó: MTI (képgaléria)

A 2014-es futamon rajthoz állt többek között a HamSTAR, a Vonalfaló, a PanzerAbteilung Robotic, a RoboGO!, a Fontolva Haladók és a Hazárdmentesítés lordjai, míg a "senior" korosztályt a BUGBUSTERS és a 3 ütem képviselte.

Húsz, mesterszakos mérnökhallgatókból álló csapat fejlesztett a versenyre saját robotautót, jellemzően távirányítású kocsikat alakítottak át önálló döntésekre képes járművekké – magyarázta az MTI-nek Dallos Györgyi, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának kommunikációs vezetője.

V. RobonAUT verseny a BME-n. Fotó: MTI (képgaléria)


– Azok a hallgatók indulhatnak, akik felveszik a robotika című tárgyat; a futamon elért jó helyezés beszámít az eredményükbe. Az első évben mindössze 3-4 csapat indult, ma már általában azért veszik fel a diákok ezt a kurzust, hogy elindulhassanak a versenyen. Egy robotautó megépítése mögött többéves mérnöki tanulás és 3 hónap kemény fejlesztőmunka áll – mondta.

RobonAUT 2014 - dobogósok

Junior rangsor: 1. Fontolva Haladók 58, 2. HamSTAR és Vonalfaló holtversenyben 48-48, 3. The A-Team ponttal.
Összesített rangsor: 3 ütem 65, 2. Fontolva Haladók 58,
HamSTAR 48 ponttal.

Bővebben itt olvashat az eredményekről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai-izraeli autó verte tönkre a világot a törésteszten

Nem csak kategóriájában legbiztonságosabb a Qoros 3, abszolútban is verte a szegmensében első Lexus IS-t, Maserati Ghiblit és Jeep Cherokee-t is. Tovább olvasom