Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Békéscsabára látogatott a szlovák nagykövet

Azért látogatott a városba, hogy megismerje a helyi szlovákság helyzetét.
Békéscsaba vezetőivel és a megyében élő szlovákság képviselőivel találkozott csütörtökön Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete - közölte Békéscsaba önkormányzata az Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) honlapján csütörtökön.

Az ÖS beszámolója szerint a nagykövet azért látogatott a városba, hogy megismerje a helyi szlovákság helyzetét.

A Hír6 nevű Békés megyei internetes oldal beszámolója szerint Peter Weisst a város két alpolgármestere fogadta, mert Vantara Gyula polgármester külföldi útja miatt nem tudott részt venni a találkozón. Hanó Miklós, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester arról tájékoztatta a nagykövetet, hogy a helyi magyarság és szlovákság viszonya kifogástalan, sőt kiemelten támogatják a kisebbségeket, ráadásul a helyiek büszkeségének számító csabai kolbász előállításában nagy szerepet játszottak az 1700-as években Békéscsabára települt szlovákok. Köles István, aki a kulturális területet is irányítja alpolgármesterként, azt emelte ki a találkozón, hogy bár a helyi szlovák iskolát két évvel ezelőtt az Országos Szlovák Önkormányzat kezelésébe adták át, ettől függetlenül az állagmegóvást továbbra is a város finanszírozza.

Peter Weiss - a Hír6 beszámolója szerint - azt jegyezte meg, hogy a jövő évi magyar állami költségvetésben a kisebbségek támogatásának összege ugyan akkora, mint az idén, miközben hét százalék volt az infláció. Hozzátette: a felvidéki magyarság lélekszáma ötszázezerre tehető, és négyszintű a magyar nyelvű képzés. Ebben az évben 480-an végeznek magyar nyelvű egyetemeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szarvasi rablótámadás gyanúsítottjait

Szarvas - Elfogták azt a két embert, akik a gyanú szerint megtámadtak egy nőt kedden kora este egy… Tovább olvasom