Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Csalás Békés megyében

A csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Sz. Zoltán András és társai ellen indított büntetőügyben a Békés Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.
A táblabírság megállapította, hogy a megismételt eljárás során az I. fokú bíróság másik tanácsa jár el. A végzés indoklásakor elhangzott: a Békés Megyei Bíróság ítélete eljárási szabálysértések és megalapozatlanság miatt is alkalmatlan volt az érdemi elbírálásra.

Az I. és a II. rendű vádlott – akik házastársak – 1997-ben kétszemélyes társaságként megalapították a GALLON-TRANSZ Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t Ez a társaság 2000-től elsősorban üzemanyag kiskereskedelmi és bányászati tevékenységet folytatott, üzemanyag töltőállomásokat üzemeltetett, barnaszén külszíni fejtésekben, a meddő anyagok elszállításában vett részt, illetve autópálya építésekhez kapcsolódó földmunkákat végzett.

A kezdetben sikeres vállalkozás idővel egyre nagyobb anyagi zavarba került, jelentős tartozásaik halmozódtak fel, és emiatt a vádlottak jogellenes módon igyekeztek bevételhez jutni. Többek között valótlan tartalmú okiratok felhasználásával lízingeltek munkagépet, hasonló módon vettek fel hitelt, míg a cégük ellen indított felszámolási eljárás során jogellenesen vettek ki több millió forintot a társaság pénztárából, megkárosítva ezzel a hitelezőket.

Az így okozott kár több tízmillió forintot tesz ki – azt I. fokon eljáró bíróság ítélete szerint.

A III. rendű vádlott a jogellenes lízingeléshez nyújtott segítséget az I. és a II. rendű vádlottnak.

-----

Társtettesként elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, 2 rendbeli jelentős kárt okozó csalás bűntettében, társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás, 2 rendbeli, társtettesként elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettében, valamint társtettesként elkövetett számvitel rendje megsértésének vétségében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2009. február 27-én Sz. Zoltán (1967 – békéscsabai lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönre, 200 ezer forint mellékbüntetésre és a gazdasági társaság vezető tevékenységétől 5 évi eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, Sz.-né Sz. Mária (1965 – békéscsabai lakos) az I. rendű vádlottal megegyező bűnökért 2 év börtönbüntetést, 2 év közügyektől eltiltást, 200 ezer forint pénzmellékbüntetést és gazdasági társaság vezetői tevékenységétől, valamint a főkönyvelő foglalkozástól 5 évi eltiltás büntetést kapott.

A III. rendű vádlottat, M. Gyulát (1953 – németországi lakos) bűnsegédként elkövetett csalás és bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamísítás bűntettéért 540 napi tétel pénzbüntetésre ítélték. A bíróság a pénzbüntetés egy napi tételének összegét 10 ezer forintban állapította meg, így az összesen 5,4 millió forintot tesz ki.

Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. rendű vádlott esetében a büntetés súlyosítását indítványozva nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülői garázdaságba torkollott a gyermeki vita

Újkígyós - Közel egy év után a napokban zárult le annak az ügynek a nyomozása, melynek… Tovább olvasom