Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Keresztény focista nem káromkodik

Gyula - A vallásos klasszisokat, Kakát vagy Grosics Gyulát állítják példaképként a növendékek elé Európa első katolikus futballakadémiáján Gyulán. Az intézményben 4 Csongrád megyei fiatal él és játszik.
„Jézusom, bízunk benned!" – így fohászkodnak meccs előtt a gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia növendékei. Köztük 4 Csongrád megyei fiatal: ennyien kerültek be szűkebb pátriánkból az első európai katolikus futballakadémiára, amely szeptemberben kezdte meg működését.

Megírtuk: a Szeged–Csanádi Egyházmegye 2 éve úgy döntött, 2 milliárd forintból Gyulán egy 7 és fél hektáros területen sportkomplexumot hoz létre. Őszre tervezték, de csak jövő nyárra készül el, benne 3-3 nagy- és kispályával, valamint egy kisebb fedett létesítménnyel. Mégis beiskolázták az első évfolyamot, serdülő A és B korosztályban. 6 évfolyamot terveznek, a végleges létszám 150 fő is lehet. Egykori sokszoros válogatott labdarúgók irányítják a munkát: a szakmai igazgató Varga Zoltán, a sportigazgató Baranya István, Máté János, Takács László és Horváth Péter pedig edzőként dolgozik. A jelentkezésnél nem feltétel a katolikus elkötelezettség, elvárás azonban a keresztény értékrend elfogadása.

– Kezdjük megszokni, hogy nem káromkodunk, még a pályán sem. Evés előtt és után, meccs előtt is imádkozunk, hittanórákra járunk. Van lelkészünk, aki Kakát, Iniestát említi példaként: ők nagyon jó focisták, és nagyon vallásosak is – mesélt motivációs forrásáról a zsombói Szilágyi Ádám, miközben a gyulai focipályán dekázgatott a kisteleki Ungi Martinnal és Mátéval, valamint a szegedi Kántor Mátéval.

Látványterv: ilyen lesz a sportlétesítmény.
Látványterv: ilyen lesz a sportlétesítmény.

A 13 éves fiúk két hete laknak itt – miután megfeleltek a Gyulán megrendezett válogatón. – Mindig szerettem volna bekerülni egy akadémiára. Ovi óta focizom, az egész család focizott, még ükapám is. Jobb, mint egy futballklub – itt együtt vagyunk, mint egy nagy család – vallja Ádám.

A Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnáziumban tanulnak, kollégiumban laknak. – Reggel 6-kor kelünk, fél hétre átsétálunk egy másik kollégiumba, reggelizni. Hétfőn, kedden és csütörtökön ezután másfél órás edzés van, a szerda viszont pihenőnap. Mindennap 6–7 óránk van az iskolában. Este fél 6-tól fél 7-ig tanulószoba, utána vacsora, majd megint tanulás – mesélte egy napját Kántor Máté, aki elárulta: egy hónapig még biztos nem megy haza. Szombaton játsszák meccseiket az NB II-ben (3. helyen állnak 4 forduló után), vasárnap délelőtt szentmisére mennek.

A sokfelől – például Salgótarjánból, Bátaszékről vagy a Kárpátaljáról, a Vajdaságból – érkező növendékek 4 fős szobákban laknak. Nem kell tandíjat fizetniük, csak a bentlakóknak kell a kollégiumi díjat téríteniük.

Az FTC egykori kiválósága, Takács László ottjártunkkor tegnap edzést tartott a fiúknak: mintegy 10 méteres pályán játszottak 2 a 2 ellen, 2 kapussal, a kapu 2 oldalán egy-egy pluszjátékossal, nekik kellett felrúgni a labdát, ők pedig beadták azt.

Ungi Máté, Szilágyi Ádám, Ungi Martin és Kántor Máté (elöl). A labda körül forog a Csongrád megyei gyerekek élete a gyulai focipályán. Fotó: Schmidt Andrea
Ungi Máté, Szilágyi Ádám, Ungi Martin és Kántor Máté (elöl). A labda körül forog a Csongrád megyei gyerekek élete a gyulai focipályán. Fotó: Schmidt Andrea

– Fehér mezben játszunk, a csereszerelés hosszú zöld, de kaptunk 2 edzős mezt és melegítőt is, ebben járkálunk a városban – hallottuk Martintól, Máté pedig elárulta: még a táplálkozásukra is odafigyelnek, nem esznek chipset kólával, inkább sok húst, gyümölcsöt.

– Hétfőnként kielemezzük a meccsünket, és rengeteg focit nézünk a tévében. Vasárnap a Debrecen–Fradit láttuk. Észben kevés a magyar foci. Rooney (a Manchester United angol klasszisa – a szerk.) nem is néz ki a szélre, csak kipasszolja a labdát, tudja, hogy jönni fog a csapattársa. Mi is ezt gyakoroljuk – mondta Ádám, akinek Cristiano Ronaldo a kedvence, a két Máté Lionel Messiért rajong.

A kollégiumban van plazmatévé, de a fiúk hoztak mini DVD-t, laptopot és játékkonzolt is – persze focis játékkal. A program lehetőséget ad arra is, hogy a játékos elkészítse saját csapatát – így a Manchester United vagy a Real Madrid mellett a fiúk már a Grosics Akadémia csapatát is irányítják.

Kereszt a nyakban

A mintegy 2 milliárdos beruházás költségeit a gyulai önkormányzat, a szeged–csanádi megyés püspökség és támogatók állják, az akadémiát egy alapítvány működteti, évi 80–100 millió forintból. Az egyház nemcsak a lelki, de a testi egészség megőrzésében is segít a társadalomnak – ezt szokta mondani Kiss-Rigó László megyés püspök. A névadó, Grosics Gyula vallásos családban nőtt fel, 15 éves koráig papnak készült, a véletlenen múlt, hogy futballista lett, de életében ezután is nagy szerepe volt a vallásnak; edzéseken és meccseken is keresztet viselt a nyakában.

Olvasóink írták

 • 7. Tivadar 2009. szeptember 23. 15:28
  „Alazzatok am az Akademiat. Sajnos ez Magyarorszag. Semminek nem orulnek az emberek. Hanyingert okoz a legtobb hozzaszolo mentalitasa. Egyszeruen szanalmas.”
 • 6. marywolf 2009. szeptember 23. 12:13
  „Ajánlok egy jó filmet a témához:
  Facing the Giants
  A magyar címe: Végtelen hit
  http://www.imdb.com/title/tt0805526/
  Az iskolai tananyagba s be lehet venni!”
 • 5. rozator 2009. szeptember 23. 12:04
  „Ezek szerint eddig csak pogányok játszottak az NBI-ben! Még a Telek nevűt is láttam szentségelni, káromkodni, pedig ő vallásos volt!(állitólag) Sok játékos vet keresztet pályáralépéskor, azután a bíró sporit biztatja szexuális kapcsolatra az anyukájával! Úgy tudom, ezt az egyház is tiltja! Még ha fiatal is a mama!”
 • 4. bélás 2009. szeptember 23. 12:03
  „""""Keresztény focista nem káromkodik"""" a hittanórán. Ha netán kalapál és rácsap az ujjára mit mond?”
 • 3. SP 2009. szeptember 23. 11:45
  „""""Keresztény focista nem káromkodik"""" :) :) :), ki hiszi el?
  Mese habbal.
  Gyulán arzénos a víz a 2 milliárdból arra is kellett volna költeni.
  Keresztény szurkoló az biztos, hogy káromkodik.
  Sőt mi több
  az idős szomszédját kapásból lelökte a lépcsőn, mert éppen rossz kedve volt és még csak bele se pirult.”
 • 2. bélás 2009. szeptember 23. 10:30
  „Ám legyen. Ha már a válogatottunk béna”
 • 1. rozator 2009. szeptember 23. 08:27
  „Ilyen segitséggel csak VB-t nyerünk! Vagy nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés agyonveri Csongrád megyét turizmusban

Békés megyében 164 600 vendég szállt meg 2009 januárja és júniusa között, ezzel szemben Csongrád… Tovább olvasom