Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

10 ezer ember tüntetett az internetadó ellen

Európa! Ruszkik haza! Viktor konyec! - ezeket a kemény mag kiabálta. Sálas, csuklyás személyek voltak a Fidesz-székházában.
 • Vasárnap este mintegy 10 ezer fős tömeg vett részt az internetadó ellen a Facebookon meghirdetett tüntetésen 18 órától.
 • A tiltakozás szervezője, Gulyás Balázs 48 órát adott a kormánynak, hogy visszavonja javaslatát. Nem tért ki arra, hogy ellenkező esetben mi lesz.
 • A tüntetők viszonylag laza menetben az Andrássy úton végigvonulva a Hősök terén megálltak.
 • A szervezők itt rövid skandálás után bejelentették, hogy nem mennek a Lendvai utcai Fidesz-székház elé, hanem a téren zárják be a tüntetést.
 • 20 órakor egy kemény mag – mintegy 300 ember – mégis a székház elé vonult.
 • A rendőrség közleménye szerint néhányan megpróbáltak behatolni, de a rendőri felszólításra elálltak ettől. Egy tüntető egy ócska monitorral beverte az egyik iroda ablakát, mások a kerítést próbálták kidönteni, de a rongálás nem terjedt át a hangosan tüntetőkre.
 • A megérkező rohamrendőrök körülvették a székházat, távozásra szólították fel a téren még mindig 7-8 ezres számban tüntető embereket.
 • Végül a rendőrség mást nem tett, a tüntetők pedig magukról hazamentek.
 • A tüntetés 20 óráig elsősorban az internetadó elleni tiltakozásról szólt, de már akkor skandáltak kormányellenes jelszavakat.
 • A Hősök terén önállósult tüntetés jelszavai kifejezetten Orbán Viktor ellen irányultak.
 • Hat embert vettek őrizetbe.
 • A Fidesz közleményben jelezte, hogy nyitottak az érvekre, de megdöbbentőnek tartják a vandalizmust.
Mintegy 10 ezer ember tüntetett a Hősök terén. Fotó: MTI

01.10 Garázdaság miatt több embert őrizetbe vettek

A rendőrség hat embert vett őrizetbe garázdaság miatt a Fidesz székházánál történtekkel összefüggésben - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő kora hajnalban közzétett közleményéből.

A főváros VI. kerületében, a Lendvay utcában, a Fidesz székháznál vasárnap nem sokkal 20 óra után az arcukat sállal, csuklyával takaró, a székház két nyílászáróját megrongáló, az ingatlan kerítését bedöntő, erkélyére felmászó csoport tagjai közül a rendőrség azonosította, elfogta, előállította, gyanúsítottként kihallgatta, és őrizetbe vette G. Antal és Z. András 19 éves, Sz. I. Ábel 21 éves és B. Gábor 33 éves budapesti lakosokat, Sz. Zoltán 35 éves tatabányai lakost és R. Milán 26 éves soproni lakost.

Garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytatja az eljárást - tartalmazza a rendőrség közleménye.

Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. Megdobálták az épületet, a székház több ablakát bedobták, több helyen a redőnyöket is megrongálták, kidöntötték a kerítés egy darabját, és többen felmásztak a székház földszinti erkélyére.

22.00 A térről lassan elfogynak az emberek, már legfeljebb 100-en maradtak. A rohamrendőrök készültsége is megszűnt.

21.55 A rendőrség közlemény szerint: a demonstrálók közül "néhány, arcát sállal, csuklyával takaró személy 2014. október 26-án 20 óra 10 perc körüli időben a székház két nyílászáróját megrongálta. Az ingatlan kerítését bedöntötték, felmásztak annak erkélyére. A rendőrség felszólítására a csoport az ingatlan területét elhagyta. A Készenléti Rendőrség a személy- és vagyonbiztonság védelmében az épület elé kettős sorfalban felállt."

21.40 A Fidesz fotókat posztolt Facebook-oldalán, amelyen az látszik, hogy egy iroda berendezését összetörték. Az Index.hu szerint jelenleg helyszínelnek a székházban. Az ATV információja szerint a székház 21 óra körül őrizetlen maradt egy időre, mivel nem rohamrendőr őrzői elhagyták.

Fotó: Fidesz
A tüntetés nyomai a székház mellett. Fotó: Fidesz

Fotó: Fidesz
A Lendvai úti Fidesz-székházban. Fotó: Fidesz
21.35
A nol.hu szerint a tüntetésen megjelent André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is! A képről ítélve tényleg ő az.

21.30 A tömeg lassan oszlani kezd magától a Hősök terén. 7 ezren lehetnek.

21.25 A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség barátsággal és türelemmel hallgatja meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van - így szól a Fidesz rövid közleménye. "Döbbenten tapasztalta" viszont a közlemény, hogy "vandalizmusba torkollott" a tüntetés.

21.20 A tömeg elénekli a Himnuszt. A rendőrök nem tesznek mást, csak a székház előtt állnak készültségben. A kemény mag is kezd csendesedni, úgy tűnik, nem lesz nagyobb felfordulás.

21.10 A kemény mag folytatja, a rendőri felszólítás ellenére is. A Fidesz székház körül rohamrendőrök állnak. Mintegy 300 rendőr áll szemben az ultrákkal, akiknek számát talán 150-200-ra lehet becsülni.

21.00 Ruszkik haza! Viktor konyec - ezek az új szlogenek.

Európa! Európa! - ezt kiabálják a székház előtt. De ugyanazok már zsidóznak.

Az internetadó elleni tüntetés 20 órakor végetért, de a tömeg egy része a Fidesz-székházhoz vonult. Fotó: MTI

20.30 A rohamrendőrök nekiláttak kiszorítani a tömeget a székháztól a tér felé. Hangosbeszélőn terelik az ottmaradt békésebb tüntetőket. A "Hölgyeim és Uraim!" kezdetű rendőrségi felszólításokat füttyszó fogadja. A tüntetés békés része sem nagyon megy haza.

Megjelentek a rohamrendőrök is. Az Index.hu szerint az ultrák monitorokat dobálnak a székházra és az ATV szerint egy helyen kidöntötték a kerítést is. A Ustreamen rendőri hangosbeszélő hangja hallatszik.

20.00 A Fidesz székház előtt ultrák vannak, akik a tüntetéssel érkeztek. Az internetadó elleni tüntetés szónoka kétségbeesetten próbálja eltéríteni az ultrákat.

Korábban írtuk
A szervezők 20 órakor elbúcsúztak a tömegtől, közösen elénekelték a Himnuszt és lezártnak tekintették a tüntetést a Hősök terén. Egy csoport továbbra is a Fidesz-székházhoz akart menni, de úgy tűnt, nincs sok követőjük. A csoport mégis elment a Lendvai utcai székházhoz és egy ablakot is betörtek.

Akik számítástechnikai kacatokat vittek a tüntetésre, a Fidesz székházánál rakták le. Lassan PC-bontót nyithatnak.

Fotók

Egy utolsó "Nem hagyjuk!", és vége, mondta Gulyás Balázs szervező hangosbeszélőbe. "Székházhoz!" - kiabálta egy csoport, valószínűleg azok, akik délután a Parlament előtt is tüntettek. "Hagyjuk a Fidesz-székházat sötétségben!" - válaszolta Gulyás.

A Hősök terén a szervezők az emlékműről irányították a tüntetést. Itt jelentették be, hogy nem mennek a Fidesz-székházhoz, valószínűleg úgy ítélték meg, hogy az kockázatos lehet.

"Nem kell netadó" "Cenzúra" "Viktor takarodj!" skandálta a tömeg a téren.

A tömegben elővették a mobilokat, majd a "Szabad ország, szabad internet" szöveget skandálták.

Útközben élénk, de békés tüntetés folyt. Időnként "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!", valamint "Orbán, takarodj!" "Hol vannak a NAV-os csajok?" kiáltások hangzottak el. A tömeg azonban érezhetően nem balhézni jött.

A Ustreamen látszott, hogy egy hangosbeszélős szónok rákapcsolódott a tüntetésre, az alkotmányos renddel kapcsolatban igyekezett feltűnést kelteni, de nem figyelt rá senki.

Felhangzott a legjobb poén a tömegből: "Adják vissza a Sláger rádiót!"

- Nem értem - írja egy komment a Ustream oldalán - a kenyér drágul mindenki kussban van, picit drágul a net és megőrülnek.

Egy másik komment pedig így vélekedik: "Mondjuk tényleg vicc hogy ezért kimegyünk, magyarok, de személyiségi jogok miatt nem".

"Sok hülye troll!", "Mennyi torrentező!" írják mások.

Egy remek komment a Ustream-ről: "DVD lemez eladó!"

Hiába jelezte negyvenezer netező a Facebookon, hogy elmegy az internetadó elleni tüntetésre, az Index.hu becslése szerint hétezren, az ATV szerint 10 ezren vannak jelen. Menet közben azonban úgy tűnik, nőtt a tüntetés tömege. A Ustreames közvetítést 20 ezer felhasználó követi.

A tüntetésen Gulyás Balázs bejelentette: 48 órát adnak a kormánynak, ennyi idejük van visszavonni az internetadóról szóló javaslatot. A tüntetők a HVG Online nyomán Orbán Viktornak tulajdonítják az internetadó ötletét, és ennek megfelelően a miniszterelnököt éri a legtöbb bírálat.

Az Index.hu szerint a szónok megkérte a tüntetőket, senki ne takarja el az arcát, mivel a tiltakozás legális rendezvény.

Korábban írtuk
Közel 40 000 felhasználó jelezte a Facebookon, hogy részt vesz ma az internetadó ellen szervezett budapesti József Nádor téri tüntetésen. A tüntetés Facebook-oldalán már 207 ezer felhasználó van jelen.

Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" című Facebook-oldal jelezte, hogy a tüntetés 18 órakor kezdődik. A szervező rövid beszéde után az összegyűltek bekapcsolt telefonnal világítanak majd az ég felé. Ezután az egybegyűltek a József Attila utca - Andrássy út - Dózsa György út vonalon a Hősök tere sarkán lévő Lendvay utcai Fidesz székházhoz vonulnak.

Ezen a helyszínen nem lesz beszéd, hanem a tüntetők itt teszik le azokat a kiszuperált számítástechnikai eszközöket, amelyeket a rendezők felhívására magukkal hoznak.

A szervezők eszköz-kidobálós videója

A tüntetés Facebook-oldala.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repeszromboló gránátot találtak Budapesten - fotók

A 122 milliméteres orosz repeszromboló gránátban nem volt gyújtószerkezet, így azt elszállították a… Tovább olvasom