Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

10 százalékos bruttó béremelést kérnek a munkavállalók

A munkavállalói oldal 10 százalékos bruttó béremelést szeretne elérni, mert szerintük csak ez jelentene érzékelhető reálkereset-növekedést a dolgozók számára - jelentette be Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.
A kormány korábban 4,5 százalékos béremelést ajánlott. A tárgyalás azonban nem kezdődött meg a számokról, mert a munkaadói oldal addig nem hajlandó a béremelésről egyeztetni, amíg nem születik számukra kedvező megállapodás a szakmunkás bérminimum ügyében.

A szakmunkás bérminimumot egy 3 éves megállapodás szabályozza, amely jövőre 86 300 forintos minimálbért ír elő a legalább két éves gyakorlattal rendelkező szakmunkásoknak, akik saját területükön dolgoznak. Idén ez a bérminimum 75 400 forint, szemben a 65 500 forintos minimálbérrel. A munkaadók szerint sok ágazatban ez a jelentős, 15 százalékos kötelező béremelés elviselhetetlen terhet okozna a cégeknek, ezért azt javasolják, hogy januártól 80 ezerre emelkedjen a szakmunkás bérminimum, és csak júliustól legyen 86 300 forint. Az ügyben egyébként ágazati szinten már megkezdődtek a tárgyalások. A munkavállalói oldal értékelése szerint a legtöbb területen már közel állnak a megállapodáshoz, a munkaadók azonban nem ennyire optimisták.

A munkaadói oldal szóvivője, Dávid Ferenc azt mondta: a munkaadói szövetségek fele megvétózza a jövő évi bérmegállapodást, és a 4,5 százalékos ajánlatot fogja támogatni, ha a szakmunkás bérminimum ügyében nem születik egy számukra is elfogadható ágazati megállapodás. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint, ha az egyes ágazatokban nem jutnak előre a tárgyalások, akkor az OÉT ülésén, országos szinten szeretnének megállapodni a javaslatukról, amely fél éves türelmi időt ad a 86 300 forint elérésére. Amíg ebben az ügyben nincs megállapodás, addig nem tárgyalnak a jövő évi béremelésről, mert nem tudnak hogyan viszonyulni a munkavállalók 10 százalékos követeléséhez - közölte Dávid Ferenc.

Ezt azonban a munkavállalói oldal nem fogadja el, mondván, hogy a szakmunkás bérminimum ügyében van egy érvényes, 3 éves megállapodás, így a kérdés nem jöhet vissza az OÉT plenáris ülése elé, csak ágazati szinten lehet megállapodni egy esetleges eltérésről, valamilyen ellentételezés fejében. Pataky Péter szerint nem ésszerű országos szinten megállapodni egy féléves türelmi időszakról, ha vannak olyan ágazatok, ahol januártól sem jelentene problémát a 86 300 forintos szakmunkás bérminimum.

A kormányzati oldalt képviselő, szociális és munkaügyi államtitkár, valamint szakállamtitkár csak néha szólt bele a vitába. Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan jött ki a munkavállalói oldalnak a 10 százalékos béremelési javaslat, milyen inflációs adattal és gazdasági növekedéssel számoltak a jövő évre. Mint kiderült, a számokban nincs eltérés, a szakszervezetek is 4,5 százalékos inflációval és 2,8 százalékos, GDP-arányos gazdasági növekedéssel kalkuláltak. A béremelési javaslatok közötti eltérés abból adódik - világított rá Herczog László szakállamtitkár, hogy míg a kormány lényegében nem adna reálkereset-növekedést jövőre, addig a munkavállalók legalább 4 százalékos bővülést szeretnének elérni az infláció felett. Ezt a követelést azonban a szakállamtitkár nem tartja elfogadhatónak egy 2,8 százalékos feltételezett gazdasági növekedés mellett.

A jövő évi bértárgyalások a jövő héten folytatódnak az OÉT plenáris ülésén, az ágazati egyeztetések azonban folyamatosan zajlanak addig is a szakmunkás bérminimum ügyében. A munkaadói oldal kérésére ez utóbbiakban a kormány is részt vesz ezentúl.

Olvasóink írták

  • 1. higi 2007. november 25. 13:37
    „Enyi a rezsim majdnem! Miről is vitáznak az úrak? a minimálbérnek már rég, 120000ft. körül kéne lenni,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett az első Stadler vonat Szolnokra

Pénteken megérkezett az első Stadler vonat Szolnokra. A szerelvény a Debrecen-Szolnok vasútvonal 150… Tovább olvasom