Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

164 milliós adókülönbözetet állapított meg aukciós portálokon a NAV

A NAV a legkedveltebb auk­ciós portálokon eddig 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapított meg, a kiszabott bírság összértéke elérte a 12,5 millió forintot - írja a Magyar Hírlap.
A lap csütörtöki száma szerint ez év október végéig csaknem 440 ellenőrzést végzett a NAV az aukciós portálokon megjelenő eladók körében. Ez duplája az előző év egészében tartott vizsgálatoknak.

Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője a lapnak elmondta, az elektronikus kereskedelmen belül az aukciós portálok kiemelt értékesítési csatornát jelentenek, amelyet magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok is használnak. Ezeken a piactereken viszonylag nagy számban tűnnek fel olyan magánszemélyek, akik bejelentkezés és adófizetés nélkül meglehetősen nagy összegben kereskednek.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra: ha az eladó eseti jelleggel, maximum évi hatszázezer forint értékben ad el bármit, az értékesítés nem minősül gazdasági tevékenységnek, így nem is kell adót fizetnie ezután. Ha azonban megállapítható, hogy a magánszemély értékesítései gazdasági tevékenységnek minősülnek, akkor nem alkalmazhatók a személyi jövedelemadó-törvény – ingóság eladására vonatkozó – kedvezőbb adózási szabályai. Ekkor az adózóra az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok érvényesek. Ez alapján már egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell.

Linczmayer Szilvia a határokon átnyúló online kereskedelemmel kapcsolatban megjegyezte: előfordulhat, hogy a terméket magyar fogyasztó külföldi kereskedőtől vásárolja, illetve fordítva, magyar kereskedőtől külföldi fogyasztó vásárol. Külföldi eladó Magyarországon is adóalannyá válhat, így az itthoni értékesítései után hazánkban kell megfizetnie az adót.

Olvasóink írták

  • 2. geza 2012. november 29. 12:25
    „Akkor majd felteszik az angol német ebay-ra :D”
  • 1. KamuNeni 2012. november 29. 08:13
    „Persze mint sok minden mas, ez is okoroseg. Pitianer agyak pitianer gondolat menete.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy esetet vizsgálnak a hatvani verekedésben

Nem lát indokot a Heves Megyei Főügyészség a múlt csütörtökön Hatvanban történt rendőri intézkedés… Tovább olvasom