Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

320 milliárdba kerülnének a Fidesz árcsökkentő javaslatai

Több mint 320 milliárd forintos hiányt okozna a költségvetésben a Fidesz javaslatcsomagja, amit az áremelkedések megfékezése érdekében készített a legnagyobb ellenzéki párt - jelentette be Veres János, pénzügyminiszter csütörtök délután Budapesten.
Ennyi tenne ki, ha az élelmiszerek és a távhő áfát 20-ról 5 százalékra csökkentenék és mérsékelnék a jövedéki adót az üzemanyagok esetében. A tárcavezető utalt arra, hogy ez a 320 milliárdos tétel annyi, mint amennyit családi pótlékra vagy gyógyszertámogatásra költ az állam, éppen ezért a miniszter várja a Fidesz javaslatait arról, hogy honnan pótolnák a kieső bevételt.

Csaknem 322 milliárdos évi hiányt okozna a költségvetésben a Fidesz szerdán bemutatott javaslatcsomagja, amelyet az áremelkedések megfékezése érdekében készítettek - mondta Veres János. A terveket populistának, nem reálisnak és szakmailag megalapozatlannak nevezte. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ugyanis az élelmiszerek áfájának 20-ról 5 százalékra csökkentése 260 milliárd, a távhő esetében ugyanez 28 milliárd, az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklése pedig 33 milliárdos kiesést jelentenek. Ez az összeg nagyjából megegyezik azzal, mint amit az állam egész évben családi pótlékra, vagy gyógyszertámogatásra kifizet.

Veres János leszögezte, hogy az elmúlt időszak áremelkedései miatt az államnak nem származott jelentős többletbevétele. Az év első hónapjaiban az üzemanyagok után körülbelül 2 milliárdnyi lett a többlet, míg az élelmiszerek után nagyjából 6 milliárd. Itt megjegyezte azonban, hogy amennyivel többet költöttek az emberek élelmiszerre, annyival kevesebbet másra.

A pénzügyminiszter ezért várja a Fidesz javaslatait, hogyan tudnák ezt az összeget pótolni. Mint fogalmazott: "esetleg azt fogják mondani, hogy nem kell a költségvetés egyensúlyának tartását komolyan venni, lehet a költségvetési hiányt növelni adott esetben". Veres János leszögezte, hogy ez Magyarországnak nem érdeke, ilyen felelőtlen gondolkodás nem szerezhet többséget.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy, a különféle termékek világpiaci folyamatok miatti áremelkedése esetén létezik egységes uniós javaslat. Ez pedig arról szól, hogy az uniós országok ilyen esetben adóeszközökkel ne avatkozzanak be, hanem megtakarításokat ösztönözzenek.

Veres János a tájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy a 2009-es költségvetéssel kapcsolatos első előterjesztését már benyújtotta a minisztérium a kormánynak. Részleteket nem árult el, de mint mondta: abban bizonyos, hogy a konvergenciaprogramban szereplő jövő évi 3,2 százalékos eredményszemléletű hiánycél teljesülni fog a benyújtott költségvetési javaslatban.

Olvasóink írták

 • 6. 1 vélemény 2008. július 04. 09:20
  „Én nem adom oda nekik!”
 • 5. maci52 2008. július 03. 22:56
  „Még két év,akkor még gatyánk sem marad,azt is ellopják Fercsiék.”
 • 4. 1 vélemény 2008. július 03. 21:51
  „3-aska egy kicsit rossz az utánzatod.Birod,hogy másokat másolsz.?”
 • 3. 1 vélemény 2008. július 03. 20:52
  „bár lehet mégsem4”
 • 2. 1 vélemény 2008. július 03. 20:42
  „Közel 2 évig még mennyi ígéret,javaslat,rágalmazás halmaz lesz !
  Kezdjük számolni,ki mit ígér,akar...”
 • 1. rvil 2008. július 03. 19:15
  „Szerintem az teljesen rendben van.Ha az embereknél több pénz marad akkor az államnak kevesebb jut...Erre nem gondolt a tisztelt pminiszter úr?Nem lesz miböl kormányzati negyed meg sok segíj a rászorzulóknak..Mellesleg ha marad a mostani tendencia lassan az egész ország koldusbotra jut és nyilván azért mert nem dolgozunk elég keményen...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inzulinpupát adományoztak egy lökösházi kislánynak

Inzulinpumpát adományoztak egy nyolcéves cukorbeteg lökösházi kislánynak csütörtökön. Az egymillió… Tovább olvasom