Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

4-es metró: folytatják az alagútépítést

Kocsis István szerint ez a fővárosi frakcióknak is köszönhető, akik egységesen kiálltak a közlekedési társaság mellett.
A 4-es metró építője, a Bamco konzorcium kedden hivatalos levélben közölte a BKV-val és az építtető DBR Metró Projekt Igazgatósággal, hogy azonnal folytatják a munkát. Kocsis István szerint ez a fővárosi frakcióknak is köszönhető, akik egységesen kiálltak a közlekedési társaság mellett. A metróépítő cég még március 12-én írt levelet arról, hogy 115 millió euró, vagyis nagyjából 35 milliárd forint többletkövetelésük van, amit ha nem kapnak meg, akkor leállítják az alagútfúrást - ezt meg is tették. A közlekedési társaság igazgatója összehasonlításként elmondta: az egész projekt kerül 206 millió euróba, ezért a többletkövetelés irreális.

Kocsis István hozzátette: a Bamco nem állíthatta volna le a munkát, mert vitás ügyekben a szerződés pontosan megszabja az eljárás módját. Eszerint ha a megbízó és a megbízott nem ért egyet, akkor a független döntőbizottság elé kerül az ügy - a háromtagú testületben egy-egy tagot delegál a két oldal, a harmadik tagot pedig közösen jelölik. Ha valamelyik oldalon a bizottság döntését vitatják, akkor egy választott bíróság viszi tovább a kérdést.

A döntőbizottsághoz a Bamco egyébként 210 követelést nyújtott be. Kocsis István azt mondta: ezek többségét jogtalannak tartják, és mindössze az időhosszabbításról szólnak.

Klados Gusztáv, a DBR projektigazgatója arról számolt be, hogy reggel a Bamco építésvezetője visszahívta a pajzsos építésvezetőt Franciaországból. Az alagút fúrását, amit az eredeti tervek szerint április közepén kellett volna kezdeni, május 18-án kezdik - addig tartanak az előkészületek.

Kocsis István kérdésre válaszolva beszélt a tanácsadói szerződésekről is. Azt mondta, hogy jelenleg is folyamatban van a belső vizsgálat, ennek eredménye majd a felügyelőbizottság elé kerül majd. Hozzátette: szerinte mindegyik szerződés hasznos volt a cégnek, mert az érintett kérdésekben nem lett volna értelme külön ügyosztályokat létrehozni.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. április 29. 14:32
    „Építsék csak, amíg bele nem deglenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbiztonság: a többség keményítene

Míg Nyugat-Dunántúlon 43 pontot ítéltek meg, a Dél-Alföldön pedig 40-et, addig Észak-Alföldön csak… Tovább olvasom