Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

800 ezer forintos villanyszámlát kapott egy méhkeréki család

Több mint három év után kapott egy 800 ezer forintos áramszámlát egy méhkeréki család Békés megyében. 2005-ben cseréltek náluk mérőórát, ezután a tulajdonos szerint két hónap alatt az éves átlagfogyasztás tízszeresét mérték, ám erről ők nem tudtak.
Az áramszolgáltató vizsgálata szerint a mérőóra jól működik, ezért a fogyasztónak fizetni kell. Felajánlották a családnak, hogy részletekben is rendezhetik tartozásukat.

A családfő azt mondja: a mérőórát rendszeresen leolvasták, a számlákat pedig fizették. Idén tavasszal mégis 800 ezer forintról kaptak villanyszámlát. Ebből szerintük 300 ezer a jogos követelés. Amivel gond van szerinte, az a 2005-ben, a mérőóra-csere után történt fogyasztás, ami 20 ezer kilowatt volt két hónap alatt. Ez az éves áramfogyasztásuk tízszerese, amiért félmillió forintot kellene fizetniük.

Az áramszolgáltató szerint ugyanakkor a követelésük jogos. Kovács Krisztina a Dél-magyarországi Áramszolgáltató (DÉMÁSZ) kommunikációs igazgatója elmondta: méréseink szerint a mérőóra jól működik, tehát a fogyasztó azt az energiát elfogyasztotta, csak nem fizette ki. Azt mondja: azért most derült ki az ügy, mert az áramszolgáltató nemrég indított el egy vizsgálatot, amelyben egyenként vizsgálják ki a nagyobb összegű számlákat.

Az áramszolgáltató részletfizetést ajánlott. A családnak 41 hónap alatt kell rendezni a számlát, de ők ezt nem fogadták el.

A dél-magyarországi áramszolgáltatóhoz idén eddig több mint 3000 fogyasztói panasz érkezett, ebből az áramszolgáltató vizsgálata szerint 31 volt jogos.

Szeptember végén ugyancsak Békés megyében, egy gyulai tanyán élő asszonynak másfél milliós áramszámlát postáztak. Abban az ügyben már megegyeztek a szolgáltatóval: az idei év áramfogyasztását alapul véve határozzák majd meg, hogy mennyi lehetett az elmúlt három évben a valós áramfogyasztás, és azután kell majd fizetni.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2008. október 16. 19:32
    „Hát elég hihetetlen mennyiség ám az.Ugye már nincs havi leolvasás aztán jönnek a becsült fogyasztások és az a vége ha közben gáz van vagyis villany akkor fizethet az illető. Az sokat mond hogy 3000ből 31a jogos panasz a szolgáltató szerint... Na ja...”
  • 2. flexsnake 2008. október 16. 19:32
    „Hát elég hihetetlen mennyiség ám az.Ugye már nincs havi leolvasás aztán jönnek a becsült fogyasztások és az a vége ha közben gáz van vagyis villany akkor fizethet az illető. Az sokat mond hogy 3000ből 31a jogos panasz a szolgáltató szerint... Na ja...”
  • 1. edus36 2008. október 16. 15:26
    „Nem is értem azt h 2005óta eddig miért nem nézte meg senki h jól mér-e az óra?most mindnyájan várhatjuk h lehet milliókkal tartozunk évek óta?nem vagyok szőke de nem értem.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor: elfogadhatja az SZDSZ a költségvetést

Ha az Országgyűlés elfogadja a költségvetési plafontörvényről szóló liberális javaslatot, akkor az SZDSZ kész újragondolni viszonyát a költségvetéshez - mondta az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor szerint nem helyes ugyan lemondani az adócsökkentésről, de a gazdasági válság miatt a szabad demokraták készek változtatni a véleményükön. Tovább olvasom