Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

8 hónap börtön az MSZP-s Molnár Gyulának

Az MSZP-s polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték másodfokon hivatali visszaélés miatt.
Hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakos Imre volt XI. kerületi szabad demokrata alpolgármestert hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, nem jogerősen, szerdán.

Az ügyészség azzal vádolta őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

DK: Gyalázat a Molnár Gyula és Lakos Imre elleni ítélet

A Demokratikus Koalíció (DK) "gyalázatosnak" tartja, hogy a másodfokú eljárás során szerdán nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Molnár Gyula szocialista politikust, Újbuda korábbi polgármesterét és felfüggesztett szabadságvesztésre egykori helyettesét, a volt SZDSZ-es Lakos Imrét - közölte az ellenzéki párt.

A XI. kerület korábbi polgármesterét szerdán pénzbüntetéssel is sújtották, valamint két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség azzal vádolta őt, a most hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Lakos Imrét és egy ügyvédet, hogy 2006-ban Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A DK az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az első fokú eljárás során még bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat.

Az ellenzéki párt véleménye szerint a szerdán meghozott ítélet "minden demokrata számára elfogadhatatlan". Folytatásként azt írják, hogy "az orbáni önkény koncepciós perekkel akar eltakarítani mindenkit, aki útjában van". Hangsúlyozzák, hogy a DK szolidaritást vállal a két politikussal.

A tábla a volt szocialista országgyűlési képviselőt két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, Lakost a két évre felfüggesztett, féléves szabadságvesztés mellett hárommillió forintos pénzbüntetéssel is sújtotta. Harmadik társuk, a bűnsegédi magatartással megvádolt ügyvéd kilencmilliós pénzbüntetést kapott.

Molnár és Lakos a határozathozatal után újságírók előtt egybehangzóan "politikailag motiváltnak" minősítette a döntést.

Molnár Gyula hangsúlyozta, az elmarasztaló ítélet ellenére indul polgármesterjelöltként a választásokon. Lakos Imre azt mondta, hogy az eljáró bíráknak fogalmuk sincs azokról a jogszabályokról, amelyeket alkalmaznak.

A perbeszédekben az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, a védők az elsőfokú felmentő ítélet helybenhagyását kérték.

Az ügyész szerint az elsőfokú bíróság egy bonyolult gazdasági folyamat egyes elemeit összefüggéseikből kiszakítva - az előzmények, motivációk, érdekviszonyok vizsgálata nélkül - értékelte, és bár az eseménysor egyes mozzanatai jogilag elfogadhatók, az egész leplezett célja az volt, hogy egy nagy értékű, frekventált ingatlant versenyeztetés nélkül egy bizonyos érdekkörhöz juttassanak.

Az ügyész hivatkozott egy tanúra, akinek a vádbeli cselekményekről közvetlen tudomása nem volt ugyan, mert csak évekkel korábban dolgozott néhány hónapig az újbudai önkormányzatnál, ám amikor ott volt - vallomása szerint - Molnártól azt hallotta: a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta kampányát, és ezt kell viszonozni azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül ad el az önkormányzat egy sok száz milliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégeknek.

Az ügyész szerint Molnár és Lakos hivatali helyzetével visszaélve, kapcsolatrendszerét kihasználva jogtalan előnyt nyújtott azért, hogy az ingatlant megszerezhessék bizonyos érdekkörök.

Molnár Gyula védője perbeszédében azt hangoztatta: az ügyészség egy fiktív előfeltevésből indult ki, amit semmi nem támaszt alá. Nincsenek bizonyítékok arra, hogy az ingatlant áron alul akarták volna átjátszani. A vádlottak sokkal inkább önkormányzati politikusi kötelezettségeiknek próbáltak eleget tenni, amikor magántőkét vontak be az elhanyagolt terület fejlesztése érdekében.

Molnár Gyula szerint az igazságszolgáltatás szakmaiságát kérdőjelezi meg az ellene hozott ítélet

Molnár Gyula szerint az igazságszolgáltatás szakmaiságában vagy függetlenségében van ok kételkedni azután, hogy az elsőfokú felmentő ítéletet követően a Fővárosi Ítélőtábla szerdán másodfokon nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt.

A szocialista politikus az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék egy éve bűncselekmény hiányában felmentette őt és korábbi helyettesét, a most hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Lakos Imrét a hivatali visszaélés vádja alól.

Az elsőfokú bíróság az egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott állítások nem feleltek meg a valóságnak, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt - közölte a politikus, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy SZDSZ-es helyettesével és egy ügyvéddel 2006-ban a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbált magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

Molnár Gyula hozzátette: a hat éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát, sőt "az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt". Ennek ellenére "a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést" - fűzte hozzá.

A fővárosi szocialista képviselő azt írta: a mindössze két napig tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy tíz éve elbocsátott munkatársát, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről semmilyen információval nem tudott szolgálni.

"Az új tanú vélelmei és sejtései felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett. Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére" - olvasható Molnár Gyula közleményében.

Véleménye szerint ha hat évvel a feljelentés után "egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában vagy függetlenségében van okunk kételkedni".

"Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak" - közölte a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere.

A politikust - aki korábban kinyilvánította, 2014-ben újra megméretné magát az újbudai polgármester-választáson - a nyolchónapos letöltendő börtönbüntetés mellett pénzbüntetéssel is sújtották, valamint két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az MSZP az ítélethirdetés után szolidaritását fejezte ki Molnár Gyulával, és közölte, hogy mivel az első- és a másodfokú ítélet teljesen ellentétes, várják a Kúria harmadfokú döntését.

Lakos Imre védője szerint ügyfele alpolgármesterként nem is volt döntési helyzetben, csak javaslatokat tehetett, arra pedig semmilyen adat nem merül fel, hogy mikor, milyen körülmények között próbálta volna jogellenes módon befolyásolni az eseményeket.

Az ügyvéd felvetette: vajon hová vezet az, ha egy olyan eseménysort kívánnak egészében jogellenessé nyilvánítani, amelynek minden egyes elemét - ezen belül a pályáztatás elmaradását - maga az ügyészség is jogszerűnek vél.

Molnár Gyula védekezésében kiemelte, a folyamat mindvégig nyilvános volt, számos önkormányzati testület, dolgozó közreműködött benne, utóbb az Állami Számvevőszék is vizsgálódott és mindent jogszerűnek talált, vagyoni hátrány pedig az ügyészség szerint sem ért senkit.

A szocialista politikus szerint negyedszázaddal a rendszerváltás után nem lehet bűn az, hogy a rosszul működő állami tulajdont megpróbálják magántőke bevonásával fejleszteni, vagy ha mégis, akkor az egész önkormányzati rendszer a vádlottak padjára kerülhet.

A vádbeszédben felmerült tanúvallomás kapcsán Molnár annyit mondott: ettől az embertől alkalmatlanság miatt vált meg az önkormányzat évekkel a 2006-os vádbeli cselekmények előtt, majd a tanú 2010 májusában egyszer csak az ügyészség látókörébe került.

A tábla tanácselnöke szóbeli indokolásában kijelentette: a vádlottak célja egyértelműen az inkriminált ingatlan Leisztinger érdekkörébe való eljuttatása volt, ezt a bárki számára hozzáférhető cégadatok egyértelműen alátámasztják.

A bíró megjegyezte, akár még lehet legális célja is annak, ha áron alul értékesít egy önkormányzat telket, ám ebben az ügyben a valós célt a vádlottak elhallgatták, a nyíltan hangoztatott területfejlesztés pedig az eset körülményeiből következően nem lehetett reális cél. Valójában az ügylet nem az önkormányzat, hanem más gazdasági körök érdeke volt, Molnár és Lakos pedig megszegte törvényben rögzített kötelezettségeit.

A tábla az előző tárgyaláson meghallgatott tanú vallomására hivatkozva úgy vélte: Molnár polgármesterként nem hogy megakadályozta volna az önkormányzat érdekeit sértő ügyletet, de éveken át kitartóan törekedett annak véghezvitelére, és abba másokat is bevont. A kerületi közgyűlésben a jegyzőkönyvek szerint még az is elhangzott: "mi leszünk Leisztinger strómanjai".

A bíró az ügyészi indítványnál is súlyosabb, letöltendő börtön kiszabásakor rámutatott: a három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható hivatali visszaélés bírósági gyakorlatában többnyire felfüggesztettet szabnak ki az elítélt kisrendőrökre, hivatali dolgozókra, ezúttal azonban több száz milliós ügylettel kapcsolatos polgármesteri visszaélésről van szó.

A tábla másodfokú döntése ellen a védők és a vádlottak felmentésért fellebbeztek, így a büntetőper a Kúrián folytatódik harmadfokon.

A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg. Az elsőfokú eljárást lefolytató Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat.

Az ítélet indoklása szerint a volt újbudai polgármester elszámolt az ingatlan eladásából befolyt pénzzel, amelyből parkokat és játszótereket újítottak fel, korszerűsítettek és takarítottak ki. Az ingatlan értékesítése a képviselő-testület által jóváhagyott, törvényes folyamat volt - hangzott el akkor. Sem a tanúk, sem a feljelentő nem állították, hogy Molnár Gyula vagy Lakos Imre utasítást adott volna az ingatlan értékesítésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a vádiratban szereplő, a Lágymányosi-öbölben fekvő telket, amely az önkormányzat tulajdonában lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre, amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl Kft.

Az MSZP szolidáris Molnár Gyulával

Közleményben fejezte ki szolidaritását az MSZP Molnár Gyulával, a párt fővárosi közgyűlési képviselőjével, akit szerdán hivatali visszaélés miatt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla.

A XI. kerület korábbi polgármesterét pénzbüntetéssel is sújtották, valamint két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség azzal vádolta őt, a most hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Lakos Imrét, volt SZDSZ-es alpolgármestert és egy ügyvédet, hogy 2006-ban Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

Az MSZP az MTI-nek küldött közleményében arra emlékeztetett, hogy Molnár Gyulát első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság, másodfokon azonban elítélte. "A két ítélet teljesen ellentétes egymással, így az MSZP kíváncsian várja a Kúria harmadfokú ítéletét" - közölték, egyúttal kifejezve szolidaritásukat Molnár Gyulával.

Molnár Gyula 1994 és 2010 között parlamenti képviselő, 2002 és 2010 között polgármester volt, jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben képviselő. A jövő évi országgyűlési választáson nem indul, de korábban kinyilvánította: újra megméretné magát a XI. kerületi polgármesteri címért.

Olvasóink írták

 • 17. A.R. 2013. október 31. 09:15
  „Nincs gond, ha elkövette amivel vádolták börtönbe vele.
  De ne csak az ellenzékiekre vonatkozzon a törvények betartása hanem mindegyik pártra.
  Bár akkor kiürülne a Parlament! :D”
 • 16. Bcsabi75 2013. október 31. 08:17
  „11. DobóI 2013.10.30. 20:51 : Korai az örömöd!!! Még a kúria nem döntött!!!

  Különben, hogy lehet, hogy az első fokon felmentést kapott? A törvény azóta nem változott...”
 • 15. majzik 2013. október 31. 07:54
  „Más összefüggésben fatornyos falunkban ,, a ? = politikusok) célja egyértelműen az inkriminált ingatlan Leisztinger érdekkörébe való eljuttatása volt, ezt a bárki számára hozzáférhető cégadatok egyértelműen alátámasztják.

  Forrás szálló, Sky Bilder, Szeviép, Újhelyi ??????????????”
 • 14. Bcsabi75 2013. október 31. 07:53
  „11. DobóI 2013.10.30. 20:51 : De véres a szád!!!

  Nézzük csak a Fidesz féle lenyúlásokat:
  - 157 ha föld Tiborcz Eszter (szegény Rasi máris kereshet új férjet).
  - 90 traficég egy lakásba Baján (!).
  - Simicska féle mutyizások (!).
  - Vegyépszer ZRT!
  - Vajna András!

  Soroljam még, Dobó???????????????????

  Ui.: Érdekes, hogy első fokon felmenttették őket! Különben, jön még a kúria!!!”
 • 13. vélemény 2013. október 30. 22:13
  „12. Vasutas10
  - Párt alapszervezetek alakulhatnak a börtönökben.”
 • 12. Vasutas10 2013. október 30. 21:54
  „Alakul a börtön válogatott.”
 • 11. DobóI 2013. október 30. 20:51
  „Miért csak 8 hónap. Kérjük a szomszédos cellák feltöltését a szocik és DK a börtön elől parlamentbe bemenekült frakció tagjaival..”
 • 10. vélemény 2013. október 30. 20:50
  „9.
  Tettestárs?”
 • 9. vélemény 2013. október 30. 18:31
  „5. pachakuti
  Közleményben fejezte ki szolidaritását az MSZP Molnár Gyulával...
  - A <moderálva> ez a minimum.
  - A mentelmi jogért folyik a belső harc az elvtársak között.”
 • 8. Dinoso 2013. október 30. 18:09
  „Qullancs, ez aztán az érv ! Ha ezek is kijátszották, akkor MoLNÁRNAK IS LEHET, és vica versa ? A haveri kutyák meg mindig kapjanak csontot ?”
 • 7. Rubicon 2013. október 30. 17:38
  „Helyes. Csak így sorjában, s mindenkire sor kerül.”
 • 6. achilleus 2013. október 30. 17:25
  „2. Horthyszobor 2013.10.30. 16:05
  Az a bizonyos cég Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozott: "A táblabíróság a cégnyilvántartási adatok alapján igazolva látta, hogy az önkormányzat Molnár és Lakos nyomására játszott át pályázat nélkül egy értékes területet a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás egyik érdekeltségének." http://mno.hu/ahirtvhirei/bortonbe-zarjak-a-volt-szocialista-polgarmestert-1192803 Leisztinger úr áldásos tevékenységét ismerjük a Pick esetében, amikor az Arago pénzügyi befektetőként megvásárolta, kiürítette, majd csaknem csődbe vitte. http://gondola.hu/cikkek/21893 http://www.agroline.hu/hir/csanyi-es-leisztinger-rabjai-foldnek "Mihelyst megszerezte a patinás Pick Szeged többségét, az új tulajdonos első útja a ,,páncélszekrényhez" vezetett, ahol - láss csodát! - a vételárnál is tekintélyesebb summa várta." Mégis mi lenne vele? Az ilyeneknek soha nem történhet baja. http://magyarnarancs.hu/belpol/az_arago-birodalom_a_lagymanyosi-obolben_lab_az_ajtoresben-61103 "Lakos a Narancs kérdésére elhárította, hogy személyes érdemei lettek volna Leisztinger megnyerésében. "Csapatmunka volt. Az Eravis amúgy sem volt ismeretlen a kerület életében, hiszen munkásszállókat vett meg a kerületben, és voltak egyéb befektetései is." Az alpolgármester szerint az ügyben teljes volt a politikai konszenzus, amit az is jelez, hogy valamennyi kerületi frakcióvezető - rajta kívül Balás-Piri László (Fidesz - MPSZ) és Wiest János (MSZP) - tagja az Öböl XI. felügyelőbizottságának, az Eravisszal kötött szindikátusi szerződést pedig a képviselő-testület egyhangúlag támogatta." (szép névsor)”
 • 5. pachakuti 2013. október 30. 16:18
  „Közleményben fejezte ki szolidaritását az MSZP Molnár Gyulával...”
 • 4. Qllancs 2013. október 30. 16:11
  „Ezek 38 hektáros telket játszottak át ???
  És a fidesz ..hány ezer hektár állami földet osztott szét ..a haveroknak?? család..barátoknak ?? BÜNTETLENÜL ?????????”
 • 3. _csutak_ 2013. október 30. 16:09
  „Mi vár akkor a mostani kormányra?”
 • 2. Horthyszobor 2013. október 30. 16:05
  „No és persze a vállalkozóval mi lett???”
 • 1. Narancsliget 2013. október 30. 15:01
  „Hát igen....pályáztatás nélkül. 2006-ban ez bűncselekménynek minősült. Az utóbbi 3 évben viszont természetes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: adórendszerváltásra van szükség

Bajnai Gordon szerint adórendszerváltást kell végrehajtani 2014-ben: az egykulcsos adó helyett… Tovább olvasom