Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

MTV: betartották a kormány és az ellenzék arányát a híradóban

Budapest - A csatorna a Republikon Intézet azon kijelentésére reagált.
Az MTV Híradója - a francia modell szerint - "egyharmad kormány" (adminisztráció), "egyharmad kormánypártok", "egyharmad ellenzéki pártok" arányban külön rögzíti az említéseket és a személyes megszólalásokat, és a vizsgált időben is betartották ezt az arányt - reagált a csatorna szerdán az MTI-nek a Republikon Intézet azon kijelentésére, mely szerint az MTV hírműsoraiban a Fidesz-KDNP "rendkívüli túlsúlya" érvényesül, az ellenzéki megszólalások pedig szinte teljesen eltűntek.

A vizsgált időszakban az említések esetében 68 százalék (50-18)-32 százalék volt az arány, a személyes megszólalások esetében volt valamivel nagyobb az eltérés - írták.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az elemzésnél az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vizsgált héten - különösen az EU soros elnökséghez kapcsolódva - több eseményen jelent meg és ebből adódóan, a téma fontossága miatt többször is nyilatkozott, mint az ellenzéki politikusok.

A csatorna szerint az elemzés azon állítása sem felel meg a valóságnak, hogy december 21-én egy riportban négy fideszes kormánytag nyilatkozott, ugyanis a négy megszólalás két különböző témában, két külön riportban hangzott el.

"Ugyancsak nem igaz az az állítás sem, hogy a műsorvezető tényként közölt állításokat" - emelték ki, hozzátéve, hogy az adott témában a híradó saját, több forrásból szerzett információját közölte.

Mindemellett hangsúlyozták, hogy a Magyar Televízió mérésének metodikája jelentősen eltér a Republikon Intézet által végzett kutatásétól, azonban nem mellesleg összhangban van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mérési módszerével.

A Republikon Intézet szerdán hozta nyilvánosságra azon vizsgálatának eredményét, mely szerint a Híradó politikai híreinek 83 százalékában a Fidesz és a KDNP jut szóhoz; Orbán Viktor pedig egymaga négyszer annyit szerepel, mint az ellenzéki politikusok összesen.

A Republikon Intézet azt vizsgálta, hogyan változott a Magyar Televízióban a politikai hírek kezelése a választásokat követően. Az MTV este fél nyolckor kezdődő híradóit követték figyelemmel egy héten keresztül, a költségvetési szavazást megelőzően, és az összehasonlítás érdekében a 2009-es év költségvetési szavazását megelőző héten sugárzott híradókat is áttekintették.

Tapasztalatuk szerint "drámai jobbratolódás" történt, ami érinti a tárgyalt hírek jellegét, a megszólalók személyét, a pártok megszólalási lehetőségeit és a megszólalásokhoz fűzött kommentárokat is.

Az összes politikai szereplést vizsgálva megállapításuk szerint a Fidesz-KDNP tízszer annyit szerepelt, mint az MSZP, és több mint negyvenszer annyit, mint az LMP. Az ellenzéki kommentárok is elmaradtak: az Európai Unió soros elnökségének átvételéről szóló december 21-i riportban négy kormánytag és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szólalt meg. Ellenzéki álláspont nem jelent meg - írták.

A Híradó az ellenzéket jellemzően kedvezőtlen, míg a kormánypárt politikusait pozitív környezetben, kontextusban mutatja be, a műsorvezetők tényként közölnek olyan állításokat, amelyeket tényekkel nem támasztanak alá, vagy később kiderül róluk, hogy a kormány álláspontját jelentik - fogalmazott a nap folyamán közreadott elemzésében a Republikon Intézet.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2011. január 07. 18:25
  „"Orbán Viktor pedig egymaga négyszer annyit szerepel, mint az ellenzéki politikusok összesen."

  ---- A Heti Hetest méricskélték, mert ott Orbán tényleg többet szerepelt a 7 gagyista száján, mint a mostani ellenzék minden poltitikusa összesen. Valahogy nem találnak a heti hetes kreténjei rá Gyurcsányra, pedig lenne min élcelődnie az affektáns-raccsművészeknek.”
 • 4. achilleus 2011. január 07. 18:19
  „"Tapasztalatuk szerint "drámai jobbratolódás" történt,(...) "

  ---- volt honnan.”
 • 3. strangerrr 2011. január 05. 20:30
  „Nem kell médiagurunak lenni ahhoz hogy lássuk mi történik. Minden egyszerű nézőnek lejön, hogy az Orbán rezsim, mint általában minden diktatúra a média feletti uralomra tör. A közszolgálati híradó szóra sem érdemes annyira egyoldalú és pártos.
  Diktatúra van, mert a társadalom nagy többsége ezt is akarja.”
 • 2. szilléri 2011. január 05. 20:30
  „A kinevezés politika az arány meg matematika !”
 • 1. deszkás 2011. január 05. 19:00
  „Akkor ezért a Rákay ,Süveges kinevezés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult az elrabolt magyar békefenntartó

Budapest - Kiszabadították fogságából a tavaly októberben elrabolt Papp István … Tovább olvasom