Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

A barokk éve lesz 2011 Gödöllőn

Mária Terézia gödöllői látogatásának 260., illetve gróf Grassalkovich Antal halálának 240. évfordulója alkalmából barokk évet rendeznek Gödöllőn jövőre.
A város önkormányzatának az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatához (ÖS) eljuttatott közleménye szerint a felkészülést már megkezdték.

A 2011. március 5-én (Grassalkovich gróf születésnapján) kezdődő, december végéig tartó programsorozatba a Pest megyei település valamennyi kulturális intézménye bekapcsolódik. A kettős évforduló jegyében sorra kerülő rendezvények közül külön figyelmet érdemel a júniusi Antal-napi vigasságok, illetve az augusztusra tervezett Barokk hét a barokk évben elnevezésű programfüzér.

A barokk év kulturális kínálatába egyébként részletes betekintést nyerhettek az érdeklődők idei Utazás Kiállításon bemutatott, három nyelven kiadott katalógusból - olvasható az önkormányzati közleményben.

A tervek szerint az emlékév folyamán több, a kor hangulatát idéző zenei és színházi esemény lesz majd a kastélyban és a Barokk Színházban, míg a városi könyvtár és a Művészetek Háza kiállításokkal, a máriabesnyői bazilika orgona- és kamarazenei koncertekkel, valamint nemzetközi kórusfesztivállal tiszteleg az egykori kastély- és templomépítő birtokos, illetve a királynő emléke előtt.

Gróf Grassalkovich Antal fontos szerepet töltött be a magyar történelemben. Vezette a hazai birtokviszonyokat átrendező újszerzeményi bizottságot, volt koronaőr, és a budai királyi palota építkezéseit is irányította. A Magyar Udvari Kamara elnökeként két évtizedig felelt az ország pénzügyeiért. Elkötelezett hívőként, a katolikus egyház mecénásaként több templomot is építtetett.

Bár Gödöllőn számos emlék őrzi a nevét, személye méltatlanul merült feledésbe. A barokk év kiváló lehetőséget teremt a színes egyéniségre való emlékezésre ugyanúgy, mint az általa létrehozott barokk emlékek iránti figyelem felkeltésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magosz: milliárdos kár érte az államot egy bábolnai földeladásnál

A Magosz szerint egyértelműen bizonyítható, hogy Horváth Klára, Bábolna MSZP-s polgármestere mindent… Tovább olvasom