Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A budai Várba javasolja az Új Nemzeti Galériát a Zoboki Építésziroda

Az Új Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatán kedden hirdettek eredményt.
A budai Várban, a Szent György téren helyezné el az Új Nemzeti Galériát a Zoboki Építésziroda, amelynek a múzeumépületre kiírt nemzetközi tervpályázatra benyújtott tervét az alternatív helyszínválasztás miatt a zsűri kizárta a bírálatból.

Pályázati anyaguk szándékosan nem felelt meg a formai követelményeknek, mert céljuk - a pályázat megnyerése vagy a pályázati anyag beadásáért kiírt magas díj megszerzése helyett - Budapest urbanisztikai diskurzusába való bekapcsolódás volt - hangsúlyozta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az építésziroda.

Mint közölték, a múzeumi koncepció városi és építészeti tervből áll, és az iroda korábbi munkáihoz, a Művészetek Palotája, valamint a sencseni Nanshan Kulturális Központ és Múzeum tervezéséhez hasonlóan programalkotással kezdődik: "annak átgondolásával, hogy a városlakók és turisták szempontjából az elkövetkező évtizedekben mi lesz a legkedvezőbb, legműködőképesebb modell, amely Budapest épített örökségének jövőjét is felelősen kezeli".

A Zoboki Építésziroda szerint különösen fontos, hogy a budai Vár visszakerüljön a város vérkeringésébe, a városrészt így a turizmus alappillérei, a kulturális, kereskedelmi és vendéglátási funkciók egymást erősítő hatása tölthetné meg élettel.

A közlemény szerint tervük megoldást ad a Magyar Nemzeti Galéria ügyének "méltó elrendezésére" a Várban, és ezzel alternatív lehetőséget kínálnak a döntéshozóknak a Városliget "túlépítésével" szemben.

"A Sándor-palotával átellenben található telken a mai kor követelményeinek megfelelő, új múzeumi épületet terveztek, hiszen a felújításra váró Palota mindig is alkalmatlan volt erre a célra. Ezzel a Szent György tér újjáéled, és a nemzet legjelentősebb képzőművészeti gyűjteményét a teljes Csontváry-életművel, értékes barokk szárnyas oltárokkal és egy időszaki kiállításra alkalmas pavilonnal egyesíti" - fogalmaz a javaslat.

A Zoboki Építésziroda tanulmánya a Városliget sorsára is kitér: véleményük szerint a források egy részét inkább a Városliget eredeti formájában való felújítására, műemlékek rekonstrukciójára és hasznosítására kell fordítani.

Az Új Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatán kedden hirdettek eredményt: az első díjat megosztva a japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a norvég Snöhetta irodák nyerték el; a két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják ki a felépítendő múzeum tervét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drazsé a világ egyik legjobb mentőkutyája - fotók

A labradort egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották be az elit klubba… Tovább olvasom