Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

A budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta az ˝anticionista népgyűlést˝

Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő bíróságon támadja meg a határozatot.
A budapesti rendőrfőkapitány hétfőn megtiltotta a május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett "antibolsevista és anticionista népgyűlést". Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő bíróságon támadja meg a határozatot.

A rendőrség honlapján hétfő délután tették közzé, hogy Budapest rendőrfőkapitánya jogerős határozatával megtiltotta az V. kerületi Vértanúk terére május 4-ére "egy magánszemély részéről bejelentett rendezvény megtartását". A határozatot a rendezvény szervezőjének kézbesítették - írta közleményében a rendőrség.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Hegedűs Lorántné a bíróságon támadja meg a tiltó határozatot. Mint írta: "a mai napon a délutáni órákban vettem kézhez a BRFK (Budapesti Rendőr-főkapitányság) határozatát, amellyel betiltja a május 4-re tervezett, a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést".

A rendőrség határozatának indoklásában többi között Magyarországnak az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségeire hivatkozik, és provokatívnak nyilvánítja a rendezvény időpontját és célját. Kimondja továbbá, hogy "a szervezők részéről a zsidó közösséggel kapcsolatos gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilatkozások jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban". Ez az állítás - Hegedűs Lorántné szerint - "minden tényszerű alapot nélkülöz, ugyanakkor súlyosan provokatív", amely a "magyar nemzet minden jóérzésű tagjának érzékenységét bántja".

A jobbikos képviselő azt közölte, hogy a határozat ellen azonnali hatállyal felülvizsgálati kérelemmel fordul az illetékes bírósághoz. Meggyőződése - írta -, hogy az érveit "a független magyar bíróság" figyelembe veszi, és így megtarthatják a rendezvényt. Hozzátette, úgy készül hogy szombaton részt vesz a rendezvényen.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) háromnapos ülést tart Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz Orbán Viktor is. A rendezvényen - amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt - megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, "a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet".

A Népszabadság online április 9-én írt arról, hogy ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-ére a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére "antibolsevista és anticionista népgyűlést" szervez. Giró-Szász András kormányszóvivő két nappal egy sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány élesen elhatárolódik minden antiszemita, illetve kisebbségeket vallásában vagy származása miatt sértő szervezkedéstől, és fellép velük szemben.

A Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese április 12-én azt közölte az MTI-vel: az egyházmegyei bíróság elnöksége mérlegeli az egyházi jogi eljárás megindítását ifj. Hegedűs Loránttal szemben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Lázár János elmondta, a miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben "mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része"

Olvasóink írták

 • 3. zero 2013. április 30. 08:59
  „Lehet rájuk szavazni.”
 • 2. pachakuti 2013. április 29. 22:18
  „"A szembenézés azt jelenti, hogy törvényerőre emelkedik az emlékezés parancsa és a felejtés tilalma "/ Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, 2013 január/”
 • 1. _csutak_ 2013. április 29. 20:03
  „Ritka az amikor egyetértek egy jobbikossal, most megtörtént!
  Miért:
  "Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte."

  "Amikor a nacik elvittek a kommunistákat, hallgattam, nem voltam én kommunista.
  Amikor a szociáldemokratákat bezártak, hallgattam, nem voltam én szociáldemokrata.
  Amikor a szakszervezetiseket elvittek, hallgattam, nem voltam én szakszervezetis.
  Amikor engem elvittek, mar nem volt senki, aki tiltakozott volna..."

  Martin Niemöller”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ELTE: átláthatóbbá kell tenni a hallgatói önkormányzat működését

Az intézmény ismertette a "listaügy" kivizsgálására létrehozott egyetemi bizottság jelentését. Tovább olvasom