Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A cigányság polgárosodását sürgeti a Roma Polgári Tömörülés elnöke

Csak a cigányság polgárosodásával csökkenthető a társadalmi feszültség, és összefogással oldódhatnak meg a szociális problémák – hangoztatta Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke az Üljünk egy asztalhoz! szlogennel tartott rendezvényen a budapesti Felvonulási téren szombaton.
A roma vezető azért hívta közös ebédre a fővárosi romákat és nem romákat, hogy átbeszéljék a többség és a kisebbség közötti problémákat. A rendezvényen a szakadó eső ellenére megjelent több száz ember előtt Makai István úgy fogalmazott: a közös múlt egybeköti "a cigányság és a magyar nemzet" sorsát, ezért csak összefogással, közös akarattal lehet értékalapú Magyarországot teremteni.

Segély helyett esélyt, bizalmat, több munkahelyet és minőségi oktatást kell adni a cigányságnak, mert a kisebbségi népcsoport ügye nem csupán szociális, kulturális és szegénységi, hanem nemzetgazdasági és stratégia kérdés is – fogalmazott az RPT elnöke, aki a Fővárosi Cigány Önkormányzatot is vezeti.

Makai István azt mondta: a cigányságnak is meg kell adni a bizalmat és a lehetőséget, hogy Magyarország jövőképébe beleszólhasson, mert - mint fogalmazott – „nem kell sem politikai elfogultság, sem párttagság, hogy tudjuk, ez a mi országunk is."

A roma politikus hozzátette: közös akarattal, céltudatos együttműködéssel, értelmes párbeszéddel kell közösen megoldást találni a kisebbség és a többség közötti problémákra, mert az indulatok, a ki nem mondott szavak és gondolatok rossz érzéseket kelthetnek, rossz megnyilvánulásokhoz vezethetnek.

A szombati rendezvényt a közös jövő tervezésének első állomásaként említve úgy fogalmazott: olyan országot kell teremteni, amelyben mindenkinek szerepe van, és nem a bőrszín vagy a születés határozza meg valakinek az értékét.

A Felvonulási téren tartott rendezvényen háromezer ember számára készítettek ebédet. Az esőben végül mintegy félezren gyűltek össze, és beszélgettek egymással a sátrakban, az asztalok mellett, majd hallgatták ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, Bartók Eszter, Molnár Ferenc Caramel és LL Junior zenéjét.

Olvasóink írták

 • 4. Falcao 2010. május 16. 12:09
  „Azt jelenti röviden, hogy adjuk át az ingatlanokat és az értékeinket önként.Ha nem akkor magunkra vessünk mert szegínkék kénytelenek lesznek erőszakkal elvenni.”
 • 3. Renchy 2010. május 15. 21:29
  „"minőségi oktatást kell adni a cigányságnak" Már nem azért, de miben különbözik a cigányság oktatása? Nem ugyanazt és ugyanúgy tanulják, mint más kisebbség (lengyel, sváb, stb.) meg a többség (nem egy cigány osztálytársam volt). Itt vannak velünk 1000 éve és még mindig nem tudtak beilleszkedni. Még 1000 év, akkor talán integrálódnak? Élni kellene a tanulási lehetőséggel, hogy legalább a 8. osztályt fejezzék be, akkor több munkalehetőségük lenne. Valamint a mentalitásukon is változtatniuk kell, mert a higiénia és rendrakás nem pénz kérdése.”
 • 2. dodó 2010. május 15. 20:09
  „A cigány minden országban cigány, csak nem mindenhol nyalják úgy a s....t, mint nálunk.”
 • 1. Bunghole99 2010. május 15. 18:42
  „...az adófizetők pénzéből finanszírozva ha nem tévedek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval hajtott a Dunába egy idős férfi

Feltehetően öngyilkossági szándékkal hajtott a Dunába egy idős férfi Vácnál szombaton. Tovább olvasom