Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A devizatörvényt bírálta a Bankszövetség

A szövetség főtitkára szerint a társadalom nagy része veszít a törvénnyel.
A devizahiteleseket megsegítő első törvényt bírálta csütörtökön kiadott jegyzetében a Bankszövetség főtitkára.

Kovács Levente szerint "a 10 milliós magyar társadalom sokkal többet veszíthet" a törvénnyel, mint amennyit a hitelfelvevők "jó néhány százezres tábora" nyerhet.

A Bankszövetség főtitkára rámutatott: a devizahiteleknél az árfolyamrés visszaírása és az egyoldalú kamatemelések eltörlése legfeljebb 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést hozhat az ügyfeleknek, vagyis annyit, amennyit az árfolyamgátba való belépéssel is nyerhetnének. "A mostani mentőcsomag kapcsán viszont az él az ügyfelekben, hogy sokkal többet nyerhetnek. Társadalmilag sajnos ennek a fordítottja igaz" - állapította meg a főtitkár.

Rámutatott: a javuló makrogazdasági helyzet ellenére növekszik a nem teljesítő hitelek állománya. Ma ugyanis - a "megmentésben" bízva - már sokan azok közül sem teljesítik felvállalt fizetési kötelezettségüket, akik a korábbi években rendes törlesztők voltak - írta.

Megjegyezte: a bankrendszer a gazdaság egyik legszabályozottabb és legerősebb kontroll alatt működő iparága. A magyarországi bankok a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően alakították ki üzletszabályzataikat, termékkínálatukat, ezeket a hatóságok folyamatosan ellenőrizték.

A törvény visszamenőleges hatállyal olyan - egyébként teljesíthetetlen - feltételeket támaszt a bankokkal szemben, amelyek a termékek piaci bevezetésekor nem voltak ismertek, így azokat betartani sem lehetett - mutatott rá.

A Bankszövetség főtitkára szerint ez, és a bankok számára méltánytalan eljárásrend alkotmányossági aggályokat vet fel.

Kormányszóvivő: a kormány eltökélt abban, hogy elszámoltassa a bankokat

A kormány továbbra is eltökélt abban, hogy elszámoltassa a bankokat, amelyek tisztességtelen hitelezési gyakorlatukkal magyar családok százezreit juttatták a csőd szélére - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Kurucz Éva közleményében a Bankszövetség csütörtöki, a devizahiteleseket megsegítő törvényt bíráló nyilatkozatára reagált. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára szerint "a 10 milliós magyar társadalom sokkal többet veszíthet" a törvénnyel, mint amennyit a hitelfelvevők "jó néhány százezres tábora" nyerhet.

A kormányszóvivő azt írta: a kabinet már döntött az elszámoltatási törvényről, amelyről szeptember 24-én szavaz az Országgyűlés.

Ez a jogszabály határozza meg az elszámoltatás menetét. Az elszámoltatási törvény 1,3 millió családot érint, a törlesztőrészletek akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek - közölte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos buli Gesztelyben: gyógyszert kevertek egy 15 éves lány italába

A lány huszonéves barátai azért tettek nyugtatót a borba, hogy fokozzák a buli hangulatát. Tovább olvasom