Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A digitális átállás megkerülhetetlen technológiai váltás

A digitális műsorszórásra átállás megkerülhetetlen technológiai váltás, emellett bővíti az audiovizuális szolgáltatások választékát, hatékonyabbá teszi a piaci versenyt, és a lakosság számára is érthetőbbé teszi az információs társadalmi létet - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke csütörtökön Budapesten egy konferencián.
Hozzátette: ahhoz, hogy a digitális műsorszórásra átállás sikeres legyen, az állam, a fogyasztó és a szolgáltató együttműködése szükséges.

Az Antenna Hungária Zrt. által csütörtökön Budapesten rendezett Digitális átállás című konferencián az elnök kifejtette, a teljes lakosságot nézve a felhasználók 61 százaléka már hallott a digitális átállásról, ám az érintetteknek, a csupán földfelszíni vétellel rendelkezőknek csak az 52 százaléka.

Aláhúzta, mind az állam, mind az NHH, mind pedig a digitális műsorszórás pályázatát megnyerő Antenna Hungária Zrt. részéről megvan az elkötelezettség, s mindhárom szereplő mindent megtesz azért, hogy az átállás sikeres legyen.

Az elnök elmondta azt is, hogy Magyarországnak uniós kötelezettsége 2012-ig átállni a digitális műsorterjesztésre az analóg technológiáról.

Kifejtette, 6 uniós ország már befejezte a digitális átállást, 7 még el sem kezdte, míg Magyarország a középmezőnyben lévén olyan ország, amelyik már elkezdte, de még nem fejezte be.

Pataki Dániel hangsúlyozta, az NHH elvárja és ellenőrzi a pályáztatás alapján kötött szerződések teljesítését.

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke a konferencia résztvevőihez küldött video üzenetében közölte, nemzetközi összehasonlításban nincs lemaradva az ország az átállásban, hiszen a lakosság jó része már most is több csatornán keresztül elérhet és láthat digitális tartalmat.

Majtényi László úgy vélte, az NHH-nak és az ORTT-nek csak a közjót nézve kell szolgálnia digitális átállást.

Az Antenna Hungária Csoport (AH) több mint 25 milliárd forintot fordít a digitális földfelszíni műsorszóró hálózatok kiépítésére. A digitális adás most a lakosság 60 százaléka számára érhető el, ám az arány az év végére 88 százalékra, míg 2011-re 96 százalékra emelkedik.

Az elérhető szabadon fogható tv-csatornák száma most hét, köztük az RTL Klub, a TV2, az M1 és az M2, valamint a Duna Tv. Ezen túlmenően három rádiót is hallgathatnak digitálisan az emberek, illetve két fizetős tv-csatornát is nézhetnek.

Olvasóink írták

 • 3. E-Medve 2009. október 14. 22:54
  „A linket már megint sikeresen kifelejtették. A digitális tvről hasznos infók: http://www.mindigtv.hu/”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 14. 21:16
  „Nem kell tv-t nézni. Sok hónap után hétfőn volt "szerencsém" otthoni csatornákon kattintgatni. A tv2-n józsibarát kommunikált fogatlan integrálódni vágyó szerencsétlen hátrányos helyzetűekkel, a Máunika szintén hasonló kvalitású állampolgárokkal beszélgetett. Ha ez a "kultúra", akkor rohadtul nem éri meg havi 3 Ft-ot sem fizetni ezekre a semmikre.

  Hónapok óta nem kapcsoltam be tv-t, pedig van. És igényesebb, mint otthon. De minek. Van helyette könyv, zene, egyéb.”
 • 1. mattil 2009. október 14. 15:46
  „Magyarul: jelenleg a kábeltévécsatornák alapprogramja fogható jelenleg teljesen ingyen, miközben a kábeltársaságoknál ezért fizetni kell (sok esetben nem is keveset). Ez a kispénzűeknek és a hozzám hasonló csóróknak akár megváltás is lehetne. Csak egy gond van ezzel: a vételhez meg kell vásárolni egy legalább 120-140 ezerbe kerülő televíziót, vagy ha a rosszabb minőség is megfelelő, akkor a jelenlegi tévéhez egy minimum 40-50 ezerbe kerülő beltéri egységet. Egy ilyen újfajta televízió árából kb. 120 hónapig lehet nézni a kábelszolgáltató alapprogramját :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendvédelmiseknek is joguk van sztrájkolni

Az ombudsman szerint meghatározott feltételek mellett a rendvédelmi dolgozóknak is biztosítani kellene, hogy legyen joguk sztrájkolni. Tovább olvasom