Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A Filmszemle legjobb forgatókönyve: A Rózsa énekei

A Rózsa énekei című filmet - a 34. Magyar Filmszemle forgatókönyv-díjas alkotását - március 17-től játsszák a mozik.
Szilágyi Andor, a legjobb forgatókönyvért járó elismerést nem vette át a szemle keddi díjkiosztó ünnepségén, mert ellenérzéseket váltott ki benne a játékfilmeket értékelő zsűri döntése.

Az író-rendező csütörtökön nyilatkozva elmondta: nem ért egyet a játékfilmes kategória fődíjának odaítélésével, módjával, de ezt nem az mondatja vele, hogy nem ő nyerte el az elismerést.

Mint szavaiból kiderült, a zsűri döntése mellett a szemle megrendezésével kapcsolatban is ellenérzései vannak, mert a mustra "kampányjellegű".

A forgatókönyvíró-rendező szerint nem egy-két nap alatt kellene négy-öt embernek dönteni több éves munkák sorsa és minősége felett.

Szilágyi Andor úgy látja: a filmes szakma előtt adva volt a "történelmi pillanat", hogy más alapokra helyezze a szemlét, az mégsem következett be.

Az alkotást a Budapest Film forgalmazza, azt azonban még nem tudni, hogy hány kópiával kerül a mozikba.

A Rózsa énekei a második világháború idején, a magyarországi gettósítás kezdetekor, 1944 őszén játszódik Budapesten; a filmet egy Zugligeti úti villaépületben forgatták. Az alkotás egy budapesti család sorsát idézi fel.

Szilágyi Andor egy ismerősétől - a ma 74 éves Korányi Tamás rádiós szerkesztőtől - hallott a történetről, amelyek meghatározták családja életét.

A villa egyik vendége, Halász Géza szerint addig egyetlen zsidónak sincs oka félelemre, amíg a házban minden este felcsendül a szintén zsidó származású Rózsa Imre világhírű operaénekes dala.

Halász Géza - akit egy olasz színész, Franco Castellano alakít - minden este hétkor meglátogatja az énekest, és együtt vacsorázik vele. A házban élők közül egyetlen ember kivételével senkit sem gondolkodtat el komolyan, hogy a különc
énekes miért nem keresi soha senki társaságát.

Tomi azonban, Halászék kamasz fia - akit Zum Dávid személyesít meg - kitartó és elszánt nyomozással megfejti Rózsa különös rejtélyét, miközben a vészterhes napok alatt igazi felnőtt férfivá érik.

A Rózsa énekei elkészítését a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta, a produkcióhoz a magyar gyártó - Grant Film - mellett az olasz Gam Film is hozzájárult.

A Rózsa énekeinek rendezőjét alkotótársként segítette Surányi András rendező, Ragályi Elemér operatőr, Benkő László zeneszerző, Lázár Tibor díszlet-, és Federits Zsófia ruhatervező.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

A 20. század egyik legravaszabb bűnözőjének elképesztő történetéből a háromszoros Oscar-díjas Steven… Tovább olvasom