Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A gazdálkodó felelőssége a gépek állapota

Úgy tűnik, a szokásosnál hamarabb kezdődik idén az aratás. A gépeknek hamarosan indulásra készen kell állniuk – de ez elsősorban a gazdálkodók felelőssége, s persze anyagi érdeke is, ugyanis a tűzvédelmi bírság milliós nagyságrendű is lehet.
Ma már nincsenek a hajdanvolt kötelező gépszemlék aratás előtt, a gazdálkodók felelőssége, hogy ezt megtegyék, akár olyan formában, hogy erről értesítik az illetékes hatóságokat, például a tűzoltóságot. A tapasztalatok szerint többen élnek is a lehetőséggel, nekik fontos, hogy szakemberek mondják ki, biztonsággal indulhatnak a munka dandárjának, nem kell rettegniük (a költővel szólva) az „égő Élet hevétől", a gabonát elemésztő tűzkakastól.

A bírság milliós is lehet

A tűzoltó-parancsnokságok (megyénkben öt van) ezekben a napokban körlevélben fordulnak a mezőgazdasági gazdálkodókhoz, felhívják a figyelmet a veszélyforrásokra, arra, hogy a gépeken mire kell különösen figyelni, sőt, munka közben mit kell betartani. Hogy csak egyet említsünk: a gabonatáblán dohányozni az erő- és munkagépek fülkéjében sem szabad, dohányzóhelyet a gabonatáblától 15 méterre lehet kijelölni vizet tartalmazó edény elhelyezésével. Megjegyezzük, igazán kíváncsiak lennénk rá, ezt ki tartja be, de Lendvai Imre százados, a győri tűzoltóság tűzmegelőzési főelőadója félig-meddig megnyugtat.
Bár az előzetes gépszemlék nem kötelezőek, a tűzoltóság elmegy a bejelentett helyekre, aratási időszakban viszont „kéretlenül" is megjelenik mindenütt ellenőrzésre. A dolog vége lehet helyszíni bírság vagy szabálysértési feljelentés. A legsúlyosabb a tűzvédelmi bírság, amely milliós nagyságrendű is lehet.

Zömmel öregek a masinák

Nem valamiféle nosztalgiából, csupán gyakorlati, szakmai tapasztalatból mondja Lendvai Imre: a rendszerváltás előtti időszakban, amíg még általánosságban léteztek a termelőszövetkezetek, s kötelezőek voltak az aratás előtti gépszemlék, évek múltak el úgy, hogy lábon álló gabonában nem keletkezett tűz. Tavaly 21 tűzeset volt a mezőgazdasági termények nyári betakarításakor, a kár elérte a 10 millió forintot, plusz ami még felmérhetetlenül következmény volt a növényzetben, állatvilágban.
Mára a téeszek javarészt ugye megszűntek, a gépek magánkézbe kerültek – inkább rosszabb, mint jobb állapotban. Vannak természetesen jó példák is, a jellemzőbb azonban mégiscsak az, hogy a gazdálkodóknak egyelőre nem igazán van lehetőségük korszerű géppark kialakítására. Az adódó pályázati lehetőségek is feltételekhez kötöttek – s ma hazánkban a mezőgazdaságból élő embernek nem igazán adódnak beruházásra fordítható tartalékai.

Veszélyes az idei év

A tűzoltóság folyamatosan ellenőriz, és azt is felméri, hol, milyen helyi szállító járművekre lehet számítani, ha gabonatűzhöz többletvízre lenne szükség. Anélkül, hogy az ördögöt a falra festenénk, csupán némi adalék: a győri tűzoltóknak tavaly összesen 988 esetben, idén öt hónap alatt ötszázszor kellett kivonulniuk tűzhöz, vízhez, viharhoz. Jogos a kérés körlevelükben, legalább azt kerüljük el, ami megelőzhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillió forint a kárenyhítésre

Öt település máris kérte a megyei területfejlesztési tanács segítségét a felhőszakadások okozta… Tovább olvasom