Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A győri Hörmann célgépgyár végnapjai

Hatvanhárom szakember kerül utcára a jövő hónapban, miután a korábban oly híres győri célgépgyár utódja, a Hörmann Célgép Kft. önfelszámolást kezdeményezett. A társaságnak vagyona nincs, így a felszámoló a dolgozók jogos járandóságait sem tudja kifizetni.
Nem gondolták volna a győri célgépgyár dolgozói, közöttük kiváló, célgépgyártásban kvalifikált szakemberek, hogy miután 1998-ban a Rába eladta őket a német Hörmannak, öt év után megszűnik a „célgép", ők pedig az utcára kerülnek. Jövő hónap 25-én adják ki a felmondásukat.
Pedig a német tulajdonos szép ígéretekkel kecsegtette őket.
– Aztán fél évre rá megalakították a Hörmann Célgépgyár Kft.-t, s a problémák ekkor kezdődtek. A vagyon a Hörmann-holdingnál maradt, az épületet bérli a társaság. Ezzel eljutottunk odáig, hogy miután a cég csődbe jutott, május 14-én a vezetés önfelszámolást kezdeményezett. S mert vagyon nincs, még a felmondási idő kifizetése is bizonytalan, nemhogy a dolgozóknak jogosan járó végkielégítéseké – magyarázta az üzemi tanács elnöke, Szabó István.

– Holott a Rábával kötött kollektív szerződés szerint kellene a végkielégítéseket kifizetni. S bizony itt huszonöt és negyven év közötti munkaviszonya van a legtöbb dolgozónak, akiknek hat és kilenc hónap közötti végkielégítés járna. Ezzel szemben csak az állami béralapból járó pénzt kaphatják meg, ami sokuknál a felmondási időre járó összeget sem fedezi. A felszámolóbiztos szerint nincs pénz, amiből a társaság fizetni tudna – vette át a szót a szakszervezet elnöke, Hargitai László.
– Az embereknek fáj, ami velük történik – mondta Takács József egyeztetőbizottsági tag –, hogy a gyár megszűnik és ők az utcára kerülnek. S emellett még a jogos járandóságukhoz sem jutnak hozzá. Célunk az, hogy ha már leépítés van, a dolgozók a munkaszerződésben szereplő pénzeket kapják meg.

A cég ügyvezetője és a felszámolóbiztos lapunk megkeresésére nem kívántak nyilatkozni. Az üzemi tanácsnak írt levelében a cégvezető hét pontban sorolta fel a csoportos létszámcsökkentés részleteit. Többek között, hogy a leépítés következményeinek enyhítését célzó eszközök nincsenek, a tervezett juttatások A munka törvénykönyvében előírtak szerint fizetendők. Tehát az államilag a béralapból biztosított összeget kaphatják a dolgozók. Levelében a felszámolóbiztos azt javasolja a képviseleteknek, hogy a munkavállalói igényekkel a Hörmann Célgép Kft. tulajdonosait keressék meg.

Az üzemi tanács elnöke levelet küldött a Hörmann Győr Kft. vezetésének, amiben megfogalmazta a követeléseket, többek között azt, hogy a konzultációra bocsátott kérdések megoldását, így a kollektív szerződés szerinti juttatások kifizetését is a tényleges tulajdonosok rendezzék.
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta a Kisalföldnek, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak a Hörmann Célgépgyár Kft.-vel. Amint a cég leépítési bejelentése beérkezik, a központ szolgáltatásaival áll az érintettek rendelkezésére.
„ Egyéni szolgáltatást biztosítunk az ügyfeleknek. Az érdeklődők számára elsősorban munkalehetőséget ajánlunk, ennek hiányában átképzési és egyéb munkaerő-piaci támogatásainkat javasoljuk. Igény esetén a munkaügyi központ dolgozói a gyárban munkatanácsadást tartanak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagtoborzó az üzletekben

Több mint százzal gyarapodott a kereskedelemben dolgozók szakszervezetének megyénkbeli létszáma az… Tovább olvasom