Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A Hősök terén emlékezett évfordulójára a Gárda - mellettük demonstráltak

A Magyar Gárda a fővárosban a Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról. Nem messze ellenük demonstráltak.
BRFK: négy embert állítottak elő

Négy embert állított elő a rendőrség szombaton a fővárosban a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező rendezvény ellen demonstrálók közül - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya.

A rendőrségi honlapon olvasható tájékoztatás szerint az Andrássy útról egy külföldi és két magyar állampolgárságú, a rendezvény ellen demonstráló nőt állítottak elő a rendőrök rendzavarás miatt. A jogsértést a rendőri felszólítás ellenére nem fejezték be, ellenük szabálysértési eljárás indul.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán egy álszakállas férfi a körülötte lévőket provokálta, hozzá egy másik férfi is csatlakozott. A rendőrök igazoltatták őket, majd miután egyikük folytatta a provokálást, a rendőrök testi kényszert alkalmaztak, megbilincselték és előállították.
A rendezvények délután 5 órakor értek véget. A földalatti újra teljes vonalon jár, a buszjáratok és a trolibuszok pedig már jóval korábban megindulhattak.

MSZP: a kormány ne adjon teret az "ordas szélsőségeknek"!

Az MSZP a Magyar Gárda szombati rendezvényével kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy "ne adjon teret az ordas szélsőségeknek", és alkosson olyan világos jogszabályi környezetet, amely "határozottan megtiltja a kirekesztő eszméket hirdető szervezetek utcán való masírozását és ténykedését".

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében az egész országra nézve szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező fővárosi rendezvényt. Az MSZP szerint álságos, hogy a szélsőjobboldali demonstrációt azért lehetett engedélyezni, mert nem a betiltott Magyar Gárda szervezte. "A fideszes hatalomgyakorlók tudják ezt, de sunyi módon elfordítják a szemüket, vagy talán még oda is kacsintanak" - írta a szocialista párt.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A közleményben felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy Magyarországon még mindig megtartható egy olyan rendezvény, "amin egy nyíltan rasszista - cigánygyűlölő és antiszemita - szervezet félkatonai egységei egyenruhában masíroznak".

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról tartottak megemlékezést szombaton a fővárosi Hősök terén. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat. A gárdatagoknak a Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy százan tartottak ellendemonstrációt.

A megemlékezés ellen demonstráltak a Hősök tere közelében

Mintegy száz, magát antifasisztának nevező ember demonstrált a Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulóján tartott megemlékezés ellen, egy időben a gárdatagok rendezvényével a fővárosban. Az ellentüntetésen kisebb atrocitások történtek - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A különféle szervezetek képviselői előbb az Andrássy úton, a gárdisták Hősök terére történő bevonulása közben "Nácik, haza!" bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket a rendezvény miatt. Miután a mintegy 130 gárdatag és további 200 ember, akik közül többen árpádsávos zászlókat tartottak, bevonult a Hősök terére, az ellentüntetők is megpróbáltak bejutni a rendezvényre, de azt a rendőrök és a rendezvényt biztosítók megakadályozták.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, különféle romaszervezetek és facebookos csoportosulások képviselőit a Hősök tere és az Andrássy út sarkán többször leköpték, és a náciellenes rigmusokat kiabáló ellentüntetőket többször is lökdösték, ezért a rendőrök avatkoztak közbe. Miután az ellentüntetők egy csoportja megpróbált bejutni a Hősök terén tartott rendezvényre, a láthatósági mellényt viselő rendezők és az egyenruhás rendőrök kiszorították őket a térről, majd néhányukat igazoltatták.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az Andrássy és a Dózsa György út sarkán egy magát antifasisztának mondó, magyarul beszélő fiatalembert, aki több, külföldi társával együtt tiltakozott a rendezvény ellen, a rendőrök előállítottak. Vele szemben azért intézkedtek, mert igazoltatása közben megpróbált rátámadni a gárda rendezvényének egyik résztvevőjére. Ekkor a rendőrök leteperték a földre és megbilincselték. A férfit egy rendőrségi mikrobuszhoz vitték.

A Dózsa György út és az Andrássy út sarkánál a rendőrök több külföldi ellentüntetőt is igazoltattak, akik ellen szabálysértési feljelentést tesznek.

A gárdaünnepség kezdetekor három külföldi, magukat szintén antifasisztának valló nőt állítottak elő, mert eltakarták az arcukat.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője újságíróknak azt mondta: "azzal, hogy a kormány elítélte, a független bíróság pedig engedélyezte a gárdisták rendezvényét, legitimizálták a betiltott Magyar Gárda működését és létezését".

Mialatt a Hősök terén a gárdatagok szervezetük megalakulásának 5. évfordulójáról emlékeztek meg, az ellentüntetők a Dózsa György úton folyamatosan bekiabálásokkal próbálták megzavarni a rendezvényt.

A Hősök terén emlékezett évfordulójára a Gárda

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról szombaton a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

Vona Gábor beszédében azt mondta: sok probléma van jelenleg az országban, ezek közül kiemelte Magyarországnak az Európai Uniótól való függőségét, a szociális bizonytalanságot, a munkahelyek hiányát, valamint a "cigánybűnözést", amely szerinte "demográfiai probléma".

A Hősök terén emlékezett megalakulásának 5. évfordulójára a Magyar Gárda. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A politikus szerint ezekre a gondokra "három csapással" kellene válaszolni, és "helyre kell állítani" az ország függetlenségét, "vissza kell venni" a hazai piacokat a "multiktól", és "a cigányság törvényen kívüli százezreit vissza kell szorítani".

Vona Gábor azt mondta, hogy a Magyar Gárda mindig számíthat a Jobbik támogatására, hiszen egyazon cél érdekében jöttek létre.

A szombati rendezvényen jelen voltak többi között a Kárpát Haza Őrei Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat.

A rendezvényen részt vevők a Hősök terének körülbelül a negyedét töltötték meg. Az egyik felszólaló szerint is csak negyedannyian voltak, mint a gárdatagok öt évvel ezelőtti avatásán.

A gárdatagok Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy száz antifasiszta tartott ellendemonstrációt. Az ellentüntetők közül a rendőrség több embert is előállított. A rendezvényt több száz rendőr biztosította, de komolyabb atrocitásra nem került sor.

A Hősök terén emlékezett megalakulásának 5. évfordulójára a Magyar Gárda. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A Magyar Gárda megalakulásának évfordulójára a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt.

A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az volt olvasható, hogy a kormány a jogállami normáknak megfelelően természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak.

A Magyar Gárdát 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla.

Olvasóink írták

 • 13. kontrapista 2012. augusztus 26. 16:11
  „Az ellentüntetők az MTI jelentéséből tudták meg, hogy ők "antifasiszták ".
  Akinek van oka , az csak rettegjen a Magyar Gárdától !”
 • 12. FattyúMatthew 2012. augusztus 26. 10:44
  „Érdekes módon én nem félek sem a Gárdától sem a rendőrségtől!A kettő között az a különbség,hogy a Gárdában megbízok a rendőrökben pedig már nem!Meg kell nézni kik is azok a rettegők?Én sokkal jobban féltem a családomat a deviánsoktól,a c.bűnözőktől meg a sok hitvány embertől.Éljen a Gárda és sok sikert kívánok!”
 • 11. hoppárézimi 2012. augusztus 26. 10:06
  „"Mialatt a Hősök terén a gárdatagok szervezetük megalakulásának 5. évfordulójáról emlékeztek meg, az ellentüntetők a Dózsa György úton folyamatosan bekiabálásokkal próbálták megzavarni a rendezvényt."

  Ebből van a balhé. Hagyták volna őket békésen ünnepelni, aztán a Gárda meg a szimpatizánsok hazamennek, és kész. Így vajon a szimpatizánsok számára melyik csoport lesz a mérvadó? A békésen megemlékező, vagy az őket leköpködő, inzultáló?
  Csak az orráig látó, magyar a neved...”
 • 10. deszkás 2012. augusztus 26. 09:24
  „" Nem szeretném a képviselőket törvénytelen dolgokra biztatni"... Kocsi Máté ogy. képviselő Fidesz Kdjenpé”
 • 9. szatyi 2012. augusztus 26. 09:09
  „A csókakói rendőri intézkedés az utóbbi idők legnagyobb blamája!”
 • 8. ozikS 2012. augusztus 26. 08:02
  „Nyári kosztümös karnevál. És még mondja valaki, hogy ez egy nem vidám ország :)”
 • 7. geysa1 2012. augusztus 26. 07:54
  „A csókakói rendőri intézkedés ezek szerint túlzó és felesleges volt? Hogyan működik az operatív felderítés? Szerintem levizsgázott, érdemjegye elégtelen. Erre költik a pénzt? Hajrá!”
 • 6. SP 2012. augusztus 26. 07:49
  „Ha a melegek, deviánsok
  vonulhatnak, ami nagy hiba, akkor bárki és bármilyen címen felvonulhat.

  Vagy itt is kettős mérce működik?”
 • 5. PipiczGabor 2012. augusztus 26. 06:38
  „Szomoru.Es ehhez a fidesz meg asszisztal is.”
 • 4. Vörcsi 2012. augusztus 26. 04:55
  „"Az MSZP ...""...arra szólította fel a kormányt, hogy "ne adjon teret az ordas szélsőségeknek",

  Csak az a kérdés, hol a szélsőség kezdete? A csendes folytogatás ezek szerint szerintük még nem szélsőség.

  Én ordas szélsőségnek tartom az előre kitervelten, csoportosan, szélsőséges - a gyilkosság elég szélsőséges szerintem - erőszakot alkalmazva elkövetett tipikus elkövetési módszereket. Ráadásul, mostanában egyre bátrabban, és durvábban történnek, ennek megoldására legyen javaslatuk. Tartok tőle, hogy nem erre gondoltak. De ne csak nekik legyen javaslatuk, mert a halottakat nem illik csókolgatni, akik tehetnének ellene valamit, azoktól is várom a javaslatot!”
 • 3. sügér63 2012. augusztus 25. 21:15
  „Aki volt már roma bűnözők áldozata vagy romák által elkövetett folyamatos provokáció sértettje , az örömmel veszi a Magyar Gárda létezését. A gyermekeim , a szüleim mind külön helyiségekben lakunk, és egymástól függetlenül már mindnyájan átéltünk romák által elkövetett támadásokat. Akik provokálják a Gárdát azok a bűnözőkkel vannak. Szerintem a gárda csak tisztességet és rendet akar.”
 • 2. petigay 2012. augusztus 25. 21:14
  „Gusztustalanok!!! A gárda meg a jobbikosok miért nem vonulnak a négy fal közé? Ott azt csinálhatnák amit akarnak, DE így mi lesz ha meglátják a gyerekek? A gyerekből rögtön jobbikos gárdista lesz!”
 • 1. WSS 2012. augusztus 25. 19:48
  „Szép volt fiúk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajdu János: a világ egyik leggyorsabb alakulata a TEK

A világ egyik leggyorsabb alakulata a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet főigazgatója… Tovább olvasom