Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A Jobbik elhatárolódik az ukrán Szvoboda párttól

A Jobbik elhatárolódik a Szvoboda ukrán párttól, és a jövőben semmilyen szintű kapcsolatfelvételre, tárgyalásra vagy együttműködésre nem hajlandó az önmagát meghazudtolni képtelen, magyarellenes párttal - közölte Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke szerda este.
Közleménye szerint a Jobbik kezdeményezni fogja a Szvoboda kizárását az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéből.

Ismertetése szerint széleskörű nyilvánosságot kapott az elmúlt hónapokban a Jobbik és a Szvoboda ukrán párt esetleges kapcsolatfelvétele. A legtöbb hír arról szólt, hogy a Jobbik kezdeményezett tárgyalásokat, ezzel szemben a valóság az, hogy a Szvoboda kereste meg a Jobbikot együttműködési ajánlatával.

A Jobbik tizenkét pontba foglalta feltételeit, amelyek teljesítéséhez kötötte bármilyen tárgyalások megkezdését. Ezen pontok csaknem mindegyike a kárpátaljai magyarságra vonatkozott.

Mint írja, a választ néhány napja kapták meg. Az a tény, hogy a Szvoboda nem adott garanciát arra, hogy elismeri és tiszteletben tartja az ott élő magyarság jogait és tartózkodik mindennemű magyarellenes megnyilvánulástól, már önmagában lehetetlenné tesz bármilyen együttműködést a két párt között, az utóbbi hetek eseményei azonban a legteljesebb elhatárolódásra késztetik a Jobbikot.

Szávay István felidézi, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű meggyalázását közleményben ítélte el Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, s a magyarellenes, barbár tett elkövetői vélhetően a Szvoboda kárpátaljai vezetői voltak, akik ráadásul a napokban az emlékmű lebontását kezdeményezték - olvasható a közleményben.

Arról is szól, hogy a párt néhány nappal ezelőtt ismét bebizonyította "primitívségét, ostobaságát és szélsőséges magyarellenességét", amikor az ungvári főkonzulátusnak küldött nyílt levelében bocsánatkérésre szólította fel Magyarországot az 1939-es kárpátaljai bevonulás miatt. A Jobbik határozott álláspontja, hogy nincs miért bocsánatot kérnünk, hiszen hetvenkét évvel ezelőtt nem történt más, mint hogy "a Trianonban kifosztott és megcsonkított Magyarország jogosan visszavette azt, ami ezer éven át a miénk volt: a magyar nemzet ősi jussának, történelmi hazánknak egy újabb darabját" - olvasható a közleményben.

A Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetőjét csoportosan elkövetett garázdasággal vádolták meg a vereckei magyar honfoglalási emlékmű február 19-ei felgyújtása miatt.

Olvasóink írták

 • 3. Elendur 2011. március 17. 02:12
  „Nincs eről hír, nincs eről semmi, de ma is Ukrán nacionalista barátommal ittam, és beszélgettem, semmi gond nem volt, és nincs, hisz emberek vagyunk és tiszteljük egymást!!! De! Eggyikünk se politikus, csak szimplán EMBER!!!”
 • 2. hát 2011. március 16. 22:35
  „" önmagát meghazudtolni képtelen,"
  Biztos jó ez igy? Én nem tudom, én csak egy munka nélküli vagyok.”
 • 1. Apátfalvi** 2011. március 16. 22:21
  „Tisztelt Jobbik!

  A szélsőjobboldallal nem lehet, és nem is kell tárgyalni. Mint az Önök is látják, az ukrán szélsőjobb veszélyezteti magyar honfitársaink jogait, testi épségüket.
  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 16-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom