Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A KDNP zöld csomagot állított össze a MÁV-nak

Környezetvédelmi zöld csomagot állított össze a Magyar Államvasutak (MÁV) számára a Kereszténydemokrata Néppárt és ifjúsági szervezete, az IKSZ - közölte Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
A csomag megtakarítást és kapacitásbővítést egyaránt hozhat a MÁV számára, és a környezetet is védik általa - mondta a kereszténydemokrata politikus a vasúttársaság székháza előtt.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a vasúti szárnyvonalak bezárását a jövő nemzedéke ellen elkövetett bűnnek nevezte. Igazolt kutatások szerint vasúton utazni negyedannyiba kerül mind a környezetvédelem, mind a baleset-megelőzés szempontjából a busszal, vagy autóval szemben - hívta fel a figyelmet a KDNP-s képviselő.

A 46 vasútvonal és 1.360 kilométer pálya bezárása, 40 milliárd forint elvonása a MÁV-tól nem csak a magyar vidék számára jelent hatalmas pofont, hanem a környezeti fenntarthatósági szempontokat is hátrányosan érinti - összegezte.

Azbej Tristan, az IKSZ zöld munkacsoportjának vezetője a MÁV irányítóinak eljuttatandó "csomagról" elmondta: abban a vasúti közlekedés versenyképességének emelésére és a kihasználtság növelésére szerepelnek javaslatok.

Példaként említette, hogy intelligens menetrendet kellene megalkotni az egész országban, amely nemcsak a vasúti járatok csatlakozását, hanem a helyi autóbuszos közlekedést is figyelembe venné.

A parlagon heverő MÁV-ingatlanokat nagykapacitású és olcsó P+R parkolókká alakítanák át, és minél több színvonalas őrzött kerékpártárolót lehetne kiépíteni az állomások területén - sorolta javaslataikat.

Hozzátette: emellett minél több olyan terminált építenének ki, amellyel a közutakról a vasútra lehetne terelni a fuvarszállítást. A MÁV működésében szintén fontos a környezetbarát megoldások alkalmazása, példaként említette szelektív hulladékgyűjtők kihelyezését a vasúti kocsikba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Political Capital: a szélsőjobb megerősödött Magyarországon

A szélsőjobb megerősödése a júniusi európai parlamenti választások óta ténykérdés Magyarországon -… Tovább olvasom