Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazásra emlékeztek Budapesten

Mintegy félezer ember gyűlt össze a Magyarok Világszövetsége és a Jobbik rendezvényén szombaton.
Az öt évvel ezelőtt, december 5-én a kettős állampolgárság kérdésében eredménytelenül végződött népszavazásra emlékeztek a Parlament közelében, az Alkotmány utcában mintegy félezer ember részvételével a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és a Jobbik szervezésében szombaton.

A nagygyűlésen Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője kijelentette, hatalomra kerülésük esetén teljes jogú, szavazati joggal járó állampolgárságot adnak minden határon túli magyarnak, és "diplomáciai offenzívát" indítanak a határon túli magyarok önrendelkezése érdekében. A Jobbik EP-képviselője bejelentette: kezdeményezik, hogy Szlovákia európai uniós tagságát függesszék fel mindaddig, amíg nem vonja vissza a szeptemberben bevezetett nyelvtörvényét, és ha ezt mégsem teszik meg, akkor a Jobbik három képviselője Magyarország tagságának felfüggesztését fogja kérni januárban az európai testülettől. A politikus azt mondta: megvonnák a roma felzárkóztatásra szánt programtámogatási forrásokat, és az összeget a határon túli oktatási intézmények támogatására fordítanák.

A megmozdulás szervezői többször utaltak beszédükben arra, hogy a nagygyűlést a magukat új magyar gárdának nevező szervezet tagjai biztosították, és beszédet mondott a magát főkapitányának nevező Kiss Róbert is. A sorfalat álló fekete kabátot és nadrágot viselők nem a betiltott szervezet egyenruháját, jelképeit hordták. A nagygyűlés idejére a rendőrség az Alkotmány utcát a Kossuth tér és a Honvéd utca közötti szakaszon lezárta, a mellékutcákban kordonokat állított fel.

A Parlament közelében több száz, teljes védőfelszerelést viselő rendőr állt készültségben. Az V. kerületben éjfélig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

Olvasóink írták

 • 6. hun330 2009. december 06. 18:50
  „A 2004. december 5-i népszavazás közös szégyen nekünk csonkaországi magyaroknak. Szégyen, hogy mi igen pártiak nem tudtuk meggyőzni álláspontjuk helytelenségéről a nemmel szavazókat és az otthon maradókat. Szégyen ezen utóbbiaknak, hogy testvéreik kirekesztése mellett szavaztak. Szégyen az eddigi jobboldali kormányoknak, hogy nem adták meg a határon túlra rekedteknek az állampolgárságot, míg hatalmon voltak.
  Az mszp-s, és az szdsz-es politikusok esetében nem érdemes szégyenről beszélni, mert ez túl gyenge szó. Összefoglalva mi anyaországiak deklaráltuk, hogy a határon túliak csak mostoha gyermekek. Ez közös szégyenünk, remélem jóvá tudjuk tenni majd! ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVŐT!!!”
 • 5. magyar36 2009. december 06. 18:36
  „Walaky
  A 23 millió Románra gondolsz?”
 • 4. achilleus 2009. december 06. 11:04
  „Emlékeztetőül: A kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás is eredménytelen, mert egyik kérdés mellett sem szavazott valamivel több mint kétmillió választópolgár. Mindkét kérdésre a többség igennel szavazott, a kórházprivatizációs népszavazás eredményessége azonban kevesebb mint százezer szavazaton múlt. A határon túli magyarok kedvezményes honosítása mellett valamivel több mint másfél millió ember szavazott. - http://index.hu/belfold/nszvs1205/
  És a kérdés: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló nem Magyarországon lakó nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti ´Magyar igazolvánnyal´ vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" - Ha a kettős állampolgárságról szóló népszavazás az igen szavazatok győzelmét hozta volna, akkor - időkorlát nélkül - az Országgyűlésnek kellett volna döntenie a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról.”
 • 3. achilleus 2009. december 06. 10:54
  „2. hozzászólás Walaky 2009.12.06. 10:40
  A kezdeményező a Magyarok Világszövetsége volt.
  A párhuzamosan zajló kórházprivatizáció ellen szavazásra bocsájtott kérdés pedig a Munkáspárttól származott.

  Miután a kérdéseket az OVB majd az Alkotmánybíróság is átengedte, kezdődött meg a szekértáborok polarizációja, melynek első lépése Gyurcsány friss miniszterelnök aktív szerepvállalása volt.
  (A Fidesz és fősodrának AKKORI - népszavazás után kifejtett - véleménye /az MDF-ével megegyezően/ az volt, hogy felelőtlenség volt a népszavazás kezdeményezése, de miután elkezdődött az eljárás, állást kellett foglalniuk, az más kérdés, hogy mintha erre most nem nagyon emlékeznének.)”
 • 2. Walaky 2009. december 06. 10:40
  „Felesleges emlékezni az ellenzék szégyenteljes tettére!
  Ugyanis tisztában voltak a ténnyel:
  KÉrdésük a népszavazáson semmi másra nem jó, csak a nemzet megosztására!
  Ezt tudva nem kellett volna a külhoni magyarajkú embereket hülyíteni.
  Amellett Ukrajna ma sem ismeri el a kettős állampolgárságot.
  De ez, és a fenti kérdések senkit nem érdekelnek a magosságos parlementben:(”
 • 1. valoperes_zugugyved 2009. december 06. 04:18
  „haha megint tul jártak a sünök eszén...gyakorlo ruhaban mentek. ez is be lesz tiltva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beoltották, mégis elkapta a H1N1-et egy rendőr

Debrecenben kórházba szállítottak egy H1N1-gyel fertőzött rendőrt, aki korábban védőoltást kapott. Tovább olvasom