Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A kormány aktualizálta a konvergenciaprogramot

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta az aktualizált konvergenciaprogramot, amelyben elvégezték a pénzügyi válság miatt indokolt változások miatti korrekciókat, és meghatározták a főbb makrogazdasági mutatókat is 2011-ig.
Az új konvergenciaprogramot az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) december 19-i ülésén tárgyalja meg, majd a kormány még a héten elküldi az Európai Bizottságnak - mondta Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A frissített konvergenciaporgram 2009-re a GDP 0,9 százalékos csökkenésével, 3,4 százalékos államháztartási hiánnyal és 4,5 százalékos inflációval számol. 2010-ben a tervek szerint a gazdasági növekedés 1,6 százalék, a hiány 2,5, az infláció pedig 3,2 százalék lehet. 2011-ben pedig a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 2,2 százalékos hiányt vár.

Veres János hangsúlyozta, hogy a kormány egy "alternatív" pályát is készített, amely kisebb növekedéssel, rosszabb hiánnyal és jóval alacsonyab inflációval számol, ez azonban nagyban függ a következő fél év gazdasági folyamataitól.

Az aktualizált konvergenciaporgramot a jövő év elején értékeli Brüsszel, majd tavasszal mutatja be a kormány az uniós pénzügyminiszterek előtt.

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta: szerinte reális lehetőség, hogy jövő év végére elkezdődjenek a tárgyalások arról, hogy Magyarország belépjen az euro előszobájának tartott ERM-II rendszerbe. Az uniós valuta bevezetéséről ugyanakkor nem mondott dátumot a tárcavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a munkavédelmi felügyelet két vezetőjét

A Nemzeti Nyomozóiroda hivatali visszaélés miatt őrizetbe vette a munkavédelmi főfelügyelőség… Tovább olvasom