Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel.
Meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár vasárnap telefonon az MTI-t. Az invitálást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel. Kiemelte, a beiktatási szertartás nemcsak a kopt egyház, hanem egyben Egyiptom ünnepe is, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy a ceremónián megjelent az egyiptomi miniszterelnök, és ott volt Mohamed Murszi elnök kabinetfőnöke is.

II. Tavadrosz pápát vasárnap a kairói Szent Márk-katedrálisban tartott több mint háromórás misén iktatták be tisztségébe. A 60 éves pápa a kopt keresztény közösség 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el.

A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának mintegy egytizede kopt. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítja a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

II. Tavadroszt beiktatása alkalmából táviratban köszöntötte Barack Obama, az Egyesül Államok elnöke is, aki hangsúlyozta: fontos fenntartani a kölcsönös tiszteletet a különböző vallások hívei között.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2012. november 18. 16:27
    „,,A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra"
    Bizonyára Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a csapata a koptokkal is stratégiai megállapodást akar kötni Magyarország érdekében. Mellesleg a stratégiai megállapodások a 2010-es választások után közkedveltek lettek kiemelkedő nagyjaink körében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP csatlakozást elutasító döntését

Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP döntését, amely szerint a párt nem kíván intézményesítetten… Tovább olvasom