Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

A középiskolások 42 százaléka rossznak tartja az IMF-hitelt

A diákok szerint az ország elveszti gazdasági függetlenségét, de a megkérdezettek további 22 százaléka ennek ellenére úgy látja, nincs más lehetőség.
Egy felmérés szerint a magyar középiskolások 42 százaléka "rossz dolognak" tartja a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felveendő hitelt, mert szerintük így az ország elveszítheti gazdasági függetlenségét, további 22 százalékuk ugyanakkor úgy látja, ennek ellenére nincs más lehetőség.
A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az Econventio Kerekasztal közhasznú egyesület kutatócsoportjának felmérését kedden ismertették Budapesten.

A kutatócsoport második alkalommal vizsgálta a középiskolások pénzügyi kultúráját, idén tavasszal 114 iskolában összesen 10 500 diák válaszolt a kérdésekre, a felmérés része volt egy teszt is, amelyben a tanulók pénzügyi ismereteit vizsgálták. A felmérés főbb megállapításait az Állami Számvevőszék épületében rendezett konferencia keretében ismertették, a kutatásról összefoglalót is készítettek.

E szerint az IMF-hitelt csupán a középiskolások 22 százaléka tartja jó dolognak, ám közülük minden második nem tartja szükségesnek e hitel felvételét.

A középiskolások 90 százaléka rossz dolognak tartja azt, ha az ország az államadósság jelentős részét hitelből fizeti. A diákoknak ugyanakkor nincsenek kellő ismereteik az államadósság mértékéről; a helyes választ - az egy lakosra jutó 2,2 millió forintot - a válaszadók 20 százaléka tudta, míg 24 százalékuk ennek az egytizedére (210 ezer forintra) tippelt.

A középiskolások 32 százaléka komoly segítségnek tartja a végtörlesztést, 26 százalékuk gondolja úgy, hogy csak a gazdagok jártak jól vele, 14 százalékuk szerint a végtörlesztés sok kárt okozott az országnak, a diákok 6 százaléka szerint pedig a bankok jártak rosszul. Ugyanakkor azt, hogy mi a végtörlesztés, a középiskolások 61 százaléka tudta.

A fiatalok 27 százalékának teljesen mindegy, csatlakozik-e Magyarország az eurózónához, szerintük az a lényeg, hogy meg tudjanak élni. Az euró bevezetésével a diákok 26 százaléka egyetért, míg 22 százalékuk szerint "jó nekünk a forint", 16 százalékuk szerint pedig addigra, amikor csatlakozna az ország az övezethez, már nem is lesz euró.

A középiskolások pénzügyi ismereteinek négy fő forrása az otthon látottak (közel 41 százalék), az iskolában tanultak (20 százalék), az internetes információforrások (10 százalék), valamint a saját tapasztalatuk (10 százalék).

A felmérés szerint a középiskolások 64 százaléka tartja fontosnak, hogy az ember félretegyen, amikor megkapja a fizetését, 24 százalékuk szerint pedig akkor, ha a hónap végén is marad pénze.

Továbbtanulásukat a diákok leginkább szülői támogatásból (44 százalék) és diákmunkából (28 százalék) kívánják finanszírozni, a diákhitel felvételét csupán 1,6 százalékuk választaná - áll az összefoglaló anyagban.

Az életkor előrehaladtával azonban csökken azok aránya, akik a szülőkre támaszkodnának: míg a 14 évesek 48 százaléka, addig a 18 évesek 39 százaléka támaszkodna a szüleire. Az adatok szerint ezzel párhuzamosan nő azok aránya, akik nem szeretnének továbbtanulni.

A tudásteszt eredményei alapján azt állapították meg, hogy a középiskolások átlagteljesítménye 45 százalék, "ami nem nevezhető jónak"; ez nagyjából megegyezik az előző évi felmérés eredményével. A diákok jelentős része nem tanult pénzügyi ismereteket, akik pedig tanultak, azoknak egy része nem tudja a tárgyi tudást "a hétköznapi élet problémáiban megfelelően kiaknázni".

A kutatás készítői több javaslatot is megfogalmaztak, így például azt, hogy fontos és ajánlott lenne a középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek "gyakorlati tudásátadását", akár kötetlen foglalkozások keretében.

Közölték, fontosnak tartják még a pénzügyi ismereteket oktatók képzését is. Erre szerintük azért van szükség, mert a pénzügyi ismeretek oktatása több, mint a matematika órákon a számítások oktatása.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2012. október 17. 08:13
  „IMF egy zsidó magán bank !

  A gyereknek tökre igazuk van.

  Kell egy új generáció akik nem a szocializmusban és a rendszerváltásnak nevezett genszter váltást élték meg.

  Sajnos a mi generációnk szúrta el !”
 • 4. pirosmedence 2012. október 16. 18:20
  „Az általánosítás veszélyes dolog, de érzésem szerint a diákokat1. túlságosan nem érdekli az egész 2. más érdekli Őket 3. hiányosak az ismereteik 4. nincsenek ismereteik, esetleg felcsipegetnek valamit . 5. nem mindegyik gondolja végig a választ, nem mérlegel válaszadás előtt 5. működik a kormány egyfajta agymosása: ha valamit sokszor mondanak el, többek úgy vélik, hogy az igaz is lehet.”
 • 3. Jozsoci 2012. október 16. 16:17
  „Ők aztán tudják! Megkérdezték őket, tudják-e, mennyibe kerül egy kiló kenyér? Ha nem tudják, nem ők tehetnek róla!”
 • 2. papika56 2012. október 16. 15:50
  „Nem kell ide IMF. se semmi , hiszen annyi pénz van itt, hogy két kézzel szórják ki az ablakon !!
  MERT : pl. a Századvég ..Zrt. /fidesz / 2012.febr.23--2012.május.31.között Tanulmány ,és tanácsadás címén : 1 milliárd ft díjjat kapott! ez napi : 9,5 millió ft !!!!
  Ez a pént pl. elég lett volna az összes felsőoktatásban tanuló diákok éves tandíjjára,
  V. az Országos Mentőszolgálat ....5 évre a működésére !!!!!”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. október 16. 14:26
  „ez már biztató jel a jövőre nézvést, mire ők kikerülnek az életbe, legalább nem lesznek megvezethetők...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészeket utasítottak ki Magyarországról

Öt év kiutasítás és ugyanennyi felfüggesztett börtön járt a hétvégén elfogott szerb… Tovább olvasom