Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

A kulcsi gyilkosság vádlottja elmebeteg

Az M1 Híradó értesülései szerint az újabb kirendelt orvos szakértő a kulcsi emberölés ügyében azt állapította meg, hogy a családtagjai meggyilkolásával vádolt férfi súlyos, büntethetőséget kizáró mértékű elmebetegségben szenved.
A hétfő esti Híradóban az hangzott el, hogy a férfi, aki két évvel ezelőtt a vád szerint négy családtagjával végzett, megúszhatja az életfogytiglant. Gyógykezelése után, ami az ő esetében nem tarthat tovább húsz évnél, szabadlábra kerülhet.

Felidézték: a nyomozás idején két elmeorvos vizsgálta meg a férfit. Az egyik szerint büntethető, a másik szerint viszont nem. A jelentésekben lévő ellentmondások miatt a bíróság egy újabb szakértőt rendelt ki.

A Híradó birtokába került harmadik, "perdöntő" elmeorvos-szakértői jelentés szerint a férfi súlyos személyiségzavarban és tébollyal járó elmebetegségben szenved, ami képtelenné tette arra, hogy cselekményének következményeit felismerje. Mivel a szakértői jelentés szerint tartani kell attól, hogy később is elkövet hasonló cselekményt, a férfit a bíróságnak fel kell mentenie a több emberen elkövetett emberölés vádja alól, egyúttal el kell rendelnie a kényszergyógykezelését.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta: a kényszergyógykezelés csak addig tarthat, amíg az szükséges. A szakértő állapítja meg, hogy szükséges-e továbbra is az elkövetővel szemben a kényszergyógykezelés fenntartása.

Józsa Erika, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) osztályvezetője a Híradónak azt mondta: intézetük előzetesen egy soros elmeorvosi véleményt készít, ezt a bíróságnak megküldik, az erre két független elmeorvos-szakértőt rendel ki és utána kitűzi a tárgyalást. Erre az IMEI előállítja a fogvatartottat és ezen a felülvizsgálati tárgyaláson dönt a fenntartásról, illetve a megszüntetésről. Tehát minden esetben bíróság dönti el, hogy az intézetből elbocsátják-e a fogvatartottat.

A kulcsi ügyben a bírósági tárgyalás május 23-án folytatódik a Székesfehérvári Törvényszéken, aznap megszülethet az elsőfokú ítélet is - hangzott el a Híradóban.

A vád szerint H. Csanád Jutas 2012 áprilisában brutális módon, bozótvágókkal és késekkel megölte a nagyanyját, az apját, a bátyját, megfojtotta a nagyapját, továbbá megkísérelte megölni az anyját, a nővérét és annak barátját. A nagyszülők, az apa és a vádlott bátyja a sérüléseibe néhány percen belül belehalt, az anyának és a nővér barátjának sérülései életveszélyesek, a nővéréi súlyosak voltak. A vádlott a cselekmény elkövetése során a hét sértetten összesen 265 metszett, illetve vágott sérülést ejtett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapástól okozott tüzet egy dunakeszi házban

Belecsapott a villám egy dunakeszi családi ház tetejébe, amely kigyulladt. Tovább olvasom