Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A legrosszabbkor érkezett meg a válság Magyarországra

Magyarország még a régió más országaihoz képest is alulteljesítő lesz a következő időszakban. Sőt, a kilábalást is a szomszédokétól elmaradó mutatókkal, azaz jelentős hátrányban kezdjük majd meg.
A HSBC szerint Magyarországra a legrosszabbkor érkezett meg a válság - az ország belső tartalékait egy gyenge növekedési ciklus már korábban lefogyasztotta, így azok kevésnek bizonyultak a védekezéshez. Az IMF és az EU által a kormánynak nyújtott kölcsön ugyan megakadályozta a gazdaság összeomlását, ám arra nem volt elég, hogy a tőke- és pénzpiaccal szembeni bizalmat is helyreállítsa - számol be a Napi Online.

A HSBC elemzése szerint alaptalan volt a tavaly októberi tőzsde- és devizapiaci pánik, amely egyrészt 9000 ponttal taszította lejjebb a BÉT irányadó indexét, másrészt a forint dollárjegyzését 170-es szintekről 200 fölé lendítette. Ezzel párhuzamosan a hazai deviza eurójegyzése 40 forinttal emelkedett, elérve a 280-as szinteket. A hirtelen deviza-leértékelődést, valamint a tőzsdepiaci mélyrepülést az a spekuláció indította be, hogy Magyarország is Izlandhoz hasonló helyzetbe kerülhet, ami a szakértők szerint azért is hangzik elképzelhetetlennek, hiszen a magyar bankrendszer - ellentétben az izlandi pénzintézetekkel - 85 százaléka külföldi kézben van.

Ennek ellenére a pánikkeltés sikeresnek bizonyult, olyannyira, hogy az állampapírpiac működése szinte leállt, a devizahitelezés pedig egyik pillanatról a másikra ellehetetlenült. Az EU, az IMF és a Világbank közös, 25,1 milliárd dolláros gyorssegélye, az MNB ezzel párhuzamos 300 bázispontos kamatemelése, valamint a költségvetési hiánycél karcsúsítása a pánik további terjedését megakadályozta, ám a piacok likviditását és működését hónapok távlatából sem sikerült helyreállítania, sem a bizalmat növelnie.

Nehéz helyzetben a kormány és a jegybank

A válság azonnal érezhető gazdasági hatásai között legszembetűnőbb az export nagyarányú csökkenése, valamint a költési hajlandóság visszaesése volt. A bankház elemzése szerint a kormány nehéz helyzetbe került, hiszen a szűk költségvetési keret megnehezíti a gazdaság talpra állításához elengedhetetlen strukturális reformok megvalósítását.

Az előrejelzés szerint a monetáris politika is kényszerű helyzetben van: a forint gyengesége ellenére csökkenteni kell az irányadó kamat szintjét, hogy ezzel is ösztönözni lehessen a hitelezést. A HSBC az év második negyedévére 2 százalék alatti inflációt vár, ám a kamatszint ennek megfelelő mértékű csökkentésére a forint és az állampapírpiac védelme érdekében a nem lát esélyt.

A szomszédoknál rosszabbul jövünk ki a válságból

A HSBC szerint a bizalmatlanság okát nemcsak a gyenge régiós növekedési kilátásokban, illetve az eurózónába irányuló export hirtelen leállásában keresendők, hiszen Magyarország még a régió más országaihoz képest is alulteljesítő lesz a következő időszakban. Sőt, az elemzés szerint a kilábalást is a szomszédokétól elmaradó mutatókkal, azaz jelentős hátrányban kezdjük majd meg. Komoly fejtörést okozhat a vállalkozások várható tömeges bedőlése, amelyet a magas kamatszintek és a devizahitelezés beszűkülése csak tovább fokozhat.

A szakértők szerint a nemrég bejelentett adóreformok, valamint a jegybank novembertől kezdődő kamatcsökkentő ciklusa ugyan orvosolni kívánta ezeket a problémákat, ám egyelőre kevés sikerrel. Ront a helyzeten az is, hogy a további lépésekkel egészen addig várni kell, míg a piaci körülmények tartós javulást mutatnak, a bizalom pedig megerősödik.

A globális vihar sűrűjében vagyunk

A HSBC előrejelzése szerint a januári ipari termelési adatok még a decemberi - éves szinten 23,3 százalékos visszaesést tükröző - számoknál is rosszabbak lehetnek. A bankház az export további visszaesését, ezzel párhuzamosan a hazai kapacitás csökkenését várja az év elején, amelyet januárban még a gázválság okozta energiahiány is súlyosbít.

A tanulmány szerint a lakossági fogyasztás nem támaszthatja majd meg a gazdaságot, míg a befektetések tavaly év véginél is nagyobb arányú visszaesése újabb nehézségeket okozhat. A bankház szerint Magyarország a globális vihar sűrűjében van, így mind a hitelválság, mind a világszerte növekvő recessziós hatások komolyan érinthetik, annál is inkább, hiszen épp egy növekedési szakasz elején járt a gazdaság.

Pápai Csaba

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. achilleus 2009. február 22. 12:17
  „A gyurcsányi impotencia legújabb gyöngyszeme:
  "2009-02-22 11:44
  Válságkezelő konferencia-sorozattal turnézik a kormány
  Egy hónapon át országos konferencia-sorozaton népszerűsíti a kormány válságkezelő stratégiáját, derül ki a Kormányszóvivői Iroda közleményéből.A február 26-án kezdődő roadshow állomásai a megyei jogú városok lesznek, ahol a miniszterek bevetésével próbálják népszerűsíteni az újabb megszorításokat. Arról, hogy a konferenciasorozat mennyi pénzébe kerül a magyar adófizetőknek, a Kormányszóvivői Iroda közleménye nem tesz említést."”
 • 37. Mignon 2009. február 22. 01:02
  „Kedves "Power"!
  Tökeletesen igazad van!
  Ami engem felmergelt ma, hogy a Cegek, illetve Bankok allami, milliardos
  tamogatast kapnak.

  Megis.
  -1.= munkaerö-elbocsajtas!!!, es plusz, ami engem "kiakasztott":
  -2. ugynevezett, "szerzödesben megallapitott millios (Bonus) jutalek
  a Managerreknek!!!

  En, nem vagyok sem szoci, sem kommunista, sem szelsö valami parthoz tartozo,
  de, ha ilyet olvasok: "felmegy a pumpa"!!!!

  Sziasztok”
 • 36. Power 2009. február 22. 00:40
  „26:"A General Electric összesen 800 milliós, a Flextronics 300 milliós, a Grundfos 400 milliós állami támogatást kapott."
  Logaritmus! A versenyképesség-növelő beruházások támogatására kiírt pályázaton elnyert összegek 60 százalékát ezek a cégek (General Electric, stb.) használhatták fel. Nem tudtad?
  Most még a munkahelyek megőrzésére sincs pénz, nem hogy a versenyképesség-növelésére, pedig Gyurcsányéknak sikerül megsokszorozniuk az állam adósságállományát.”
 • 35. sima 2009. február 22. 00:26
  „Aki a pénzügyi válság közepette arról elmélkedik hogy az MSZP vagy FIDESZ baltázta el a dolgokat , az sikeresen beszopta a két párt valamelyikének propaganda szövegét. Itt már nem az a kérdés ki baltázta el , hanem az a kérdés , hogy akik jelenleg a parlamentben rontják a levegőt miért nem tesznek semmit. Minek tartjuk őket ? Amíg ők egyeztetnek , időpontokat beszélnek meg , percenként elmondják hogy ezt kéne , meg azt kéne tenni , addig lényegében nem történik semmi , csak a szájtépés minden szinten.”
 • 34. Mignon 2009. február 21. 20:13
  „Tudod, kedves "Logi" es "achilleus"!
  A "sohajtas"-rol jut eszembe:

  -gyerekkoromban, emlekszem, mindeg feltem a szobrok alatt elmenni, olyan szigoruan neznek,
  az erkelyt tarto szobrok a "Tanacshazan", a Szechenyi teren!
  A "Sohajok-hidja" alatt is, mindeg atszaladtam, mint mentem....!
  Feltem, a fejemre esik!

  (Talan, ezert vagyok ma itt, es nem ott.....???).”
 • 33. achilleus 2009. február 21. 19:57
  „28. hozzászólás Logaritmus 2009.02.21. 19:40
  Azt viszont köszönöm, hogy a tényadatokkal nem kezdtél el vitatkozni, minden máson lehet. És így is van ez rendjén. ;-)”
 • 32. Logaritmus 2009. február 21. 19:55
  „Mignon: "Többet ér egy tett 100 sóhajnál" :D”
 • 31. Mignon 2009. február 21. 19:52
  „Az örökös 100-as:
  Szasz Karoly,
  szaz lepes,
  szazezren tüntetnek....!

  Unalmas igy egy kicsit!
  :-))”
 • 30. Mignon 2009. február 21. 19:49
  „"Logi", most összezavartal teljesen:
  Szasz Karoly, es a szasz (100) lepessel!
  :-)))”
 • 29. Logaritmus 2009. február 21. 19:44
  „"Százezren tüntettek szombaton Dublinban az ír kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen...Brian Cowen miniszterelnök korábban bejelentette, hogy az ország pénzügyi stabilizálása érdekében első menetben kétmilliárd euróval akarják lefaragni az állami kiadásokat. Figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága 2008 és 2010 között összesen akár 10 százalékkal is zsugorodhat, ami összesen 15 milliárd eurós kiadáscsökkentést tesz szükségessé."

  Szemét Gyurcsány! Ezért is ő a hibás!”
 • 28. Logaritmus 2009. február 21. 19:40
  „achileus: Szász Károly ma az OTP elnöki tanácsadója, szerintem nem annyira kell sajnálni. A jobboldali oligarcha és a csúnya karvalytőke a keblére ölelte. :D

  "Igen a 100 lépést megszavazta a Fidesz, vajon mit tehetett volna"
  - Például nem támogatja a pénzosztogatást? Jaaaa, hogy ahhoz is k.rva gyáva volt, hogy átmenetileg népszerűtlen legyen és kiálljon az igazságért? Nem új a Fidesznél.”
 • 27. Mignon 2009. február 21. 19:40
  „Ez a 16. Gaben07
  egy durva ember lehet.

  (A neven gondolkodok. Gaben magyarul= "adni", "adottsag".
  Ha igy ir, milyen "adottsagai" lehetnek neki.....?)”
 • 26. Logaritmus 2009. február 21. 19:34
  „achilleus: a Széchenyi Terv a drága reklámok ellenére igenis a multi cégeket támogatta a legjobban. A General Electric összesen 800 milliós, a Flextronics 300 milliós, a Grundfos 400 milliós állami támogatást kapott. Na és az is vicces volt, amikor a Terv 400 milliós reklámhadjáratában olyanokat mutattak be nyertesként mint Kafka Istvánt, aki soha a büdös életben nem pályázott és nem is nyert. Szokásos fideszes porhintés volt, a kicsik esetleg kaptak 5-8 milliót a multik meg felmarkolták a százmilliókat....ráadásul alig 7 mrd Ft ment ki, ami nem sok, és főleg nem elég gazdaságfejlesztésre. Persze Kokó kapott belőle 25M-t az éttermére, biztosan mert beállt Orbán mellé kampányolni, sőt a kecskeméti maffiaper szereplői is, Radnai László és Csüllög Zsigmond. A 87,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a H-Build 2000 Építő és Üdültetési Rt. kapta 2002-ben arra, hogy a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Krisztinamajorban üdülőapartmanokat és termálfürdőt fejlesszen. :D

  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=20548796&t=9015171”
 • 25. achilleus 2009. február 21. 19:17
  „http://benks.hu/files/hitelbetetall081031.jpg
  Javaslom az ábra tanulmányozását!”
 • 24. achilleus 2009. február 21. 19:09
  „Kedves Logaritmus:
  Néhány tévképzetedet szeretném eloszlatni. Tételesen cáfolható, hogy a Fidesz adósította volna el DEVIZÁBAN a családokat. 2004 (!) elején az összes lakáshitel állomány jó ha 5%-a volt devizában, az akkori kormány intézkedései tették a devizahitelt kedvezőbbé, és a devizahitel állomány növekedése után robbant. A Te kedves kormányod csak Szász Károly FSZÁF elnök eltávolítására volt képes. A forint és devizahitelek kamataiban létező különbséget pedig megszüntette volna az euró bevezetése. De azt sem a Fidesz kúrta el. Az, hogy a Széchenyi terv a multináciknak kedvezett volna valamiféle szoci legenda, és főleg a későbbiek szocik-libik által vezényelt fejlesztési programok fényében eszméletlen torzítás. Igen a 100 lépést megszavazta a Fidesz, vajon mit tehetett volna, olyasfajta hihetetlen dilettantizmusra még ők sem számíthattak, mint ami utána jött.
  Más, ne követeljen programot egy olyan párt, amelyiknek SOHA nem volt igazi VÁLASZTÁSI programja, 2002-ben a szocik választási programja az volt (a hihetetlen osztogatáson kívül), hogy "folytatjuk a Fidesz-programját, csak mindenen javítunk egy kicsit", ez nem program. A 2006-os választási program pedig az öszödi beszéd fényében, hazugság volt. Az öszödi beszéd egyébként rávilágított arra, hogy előtte NEM volt program "mondjatok valamit, amire büszkék lehetünk?", utána pedig egyik program a másikat érte, egyikből sem lett semmi (csak bukás). Akinek sok programja van, annak egy programja sincs. Forgathatnám ki a barátokra vonatkozó görög mondást.”
 • 23. Mignon 2009. február 21. 19:06
  „En, nem ertek semmit!
  Azt mondja a cim:
  "A legrosszabbkor jött a valsag".

  Ezek szerint, ha kicsit logikusan gondolkozok, van olyan, amikor mondhatnank:

  "Jaj de jo, hogy eppen most jött a valsag, es nem maskor! Hurra!!"

  :))”
 • 22. Logaritmus 2009. február 21. 18:42
  „Gaben07: a kurva anyázással és a férgezéssel szerintem próbálkozz inkább a saját köreidben, valamelyik Fidesz alapszervezetben vagy máshol, ahol ez a MENŐ és elfogadott. Egyébként a Fidesz a 13. havi nyugdíjat és az összes egyéb sz@r terhet amitől az ország nem tud mozdulni ugyanúgy megszavazta mint a kormánypárt(ok). A kormányzás természetesen nem a Fideszé, így a felelőssége is csak erkölcsi. Szomorú látni, hogy a hozzád hasonló, értelmesen nyilatkozni képtelen fideszesek mekkora tévhitben vannak a saját kedvenc pártjukat illetően. Gazdasági fellendülést és sikert vártok egy olyan párttól, amelyik rávette az ember százezreit hogy 20-30 évre milliókkal zálogosítsák el a családi otthonaikat DEVIZÁBAN, hagyták hogy a multicégek marják fel a Széchenyi Terv pénzének nagy részét, stb. és most, válság idején is annyira besz@riak, hogy a lényegről - a szociális rendszer drasztikus megnyírásáról, a cigánykérdésről, nyugdíj jövőjéről - nem mernek mondani semmi lényegit, csak maszatolnak.”
 • 21. .suhym. 2009. február 21. 18:26
  „http://index.hu/belfold/2009/02/21/az_orszaggyules_felosztlatasat_szorgalmaztak_az_mszp-s_vitanapon/”
 • 20. gardista33 2009. február 21. 18:18
  „gaben racionalista.”
 • 19. trixi11 2009. február 21. 17:56
  „N.P. Te mázlista!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség az adórendszer átrendezése mellett volt

A kormány adóváltoztatási terveinek bejelentése előtt a relatív többség úgy gondolta: az… Tovább olvasom