Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A Lidl szerint nem egészségtelen az ólomjáték, de kivonták a forgalomból

A termék, a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást - írták.
Nem káros az egészségre az ólomöntő készlet, de még a múlt héten kivonták a forgalomból - közölte az MTI-vel vasárnap a Lidl Magyarország Bt. reagálva Budapest Főváros Kormányhivatalának közleményére. Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy az ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatti "bírság kiszabása folyamatban van" a Lidl Magyarország Bt. ellen, valamint megtiltják a további forgalmazást, és elrendelik az eladott termékek begyűjtését.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban a cég azt közölte az MTI-vel: "A Lidl Magyarország Bt. jelen tudomása szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készlet (...) nem bír egészségkárosító hatással".

A készlet összetevői között ugyanis nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. A termék, a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást - írták. Az Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, éppen ezért hasonló, vagy a Lidl Magyarország Bt. által forgalmazott ólomöntő készletnek megfelelő termékek a mai napig szabadon forgalmazhatóak Németországban és más Európai Uniós országokban, így ezzel összhangban semmilyen tiltás nem él velük szemben.

"Annak ellenére, hogy a Lidl Magyarország Bt. a Budapest Főváros Kormányhivatalától a mai napig semmiféle tájékoztatást, illetve határozatot nem kapott a termék egészségkárosító hatásáról, a cég a saját, magas biztonsági előírásainak eleget téve a terméket a vizsgálatok lezárulásáig még a múlt héten visszavonta a forgalomból" - olvasható a cég közleményében.

Olvasóink írták

 • 14. queenmargareth 2011. január 24. 15:02
  „ide írtam, mégpedig azt, hogy az iszapkatasztrófa helyszínén sem engednék embereket élni......”
 • 13. keiner 2011. január 24. 07:03
  „Attol fügetlen, bisztos, hogy télyesen olom mentes lett a környék és a talályvíz ahol az iszap katasztrófa történt? Oda engednek élni az embereket.”
 • 12. keiner 2011. január 24. 06:54
  „Itt indult:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/olomtartalmu_jatek_miatt_megbirsagoljak_a_lidl_magyarorszagot/2199949/
  Ahogy írtam, németbe ez hagyomány szilvesterkor és ezt felnöttek csináljak. Tüzzel megy, egy normális ember ebböl látja, hogy nem gyerek játék.
  Piszokolódás, nem több.”
 • 11. sevenof9 2011. január 24. 02:58
  „a vulkanok tonnaszam ontjak rank a nehezfemeket,urant,olmot,arzent,kadmiumot. Betiltani a lavaejakulaciot!”
 • 10. SP 2011. január 24. 00:33
  „Korhatáros játéknak esetleg elmenne,
  megfelelő használati tájékoztatóval, figyelmeztetéssel. pl. moss kezet, szájba ne vegye.
  Az ólom katona játékok évszázadokon keresztül használatosak voltak. A légpuska golyó is ólom. Horgász kellék is az.

  Persze
  az ólmos benzint, ólmos festékeket sem véletlen vonták ki a forgalomból. A fokozottabb veszélyt is inkább a szervezetbe került mennyiség, rendszeresség jelenti.”
 • 9. csafe 2011. január 23. 21:54
  „Mennyi ólmot öntöttünk gyerekkoromban! A gyerekeimmel is egy jó csomót.
  Kicsit hisztéria ez. Ezért tart az únió ott ahol tart. Mi meg mindent túlteljesítünk. Előtte is megvoltunk mielőtt ezt a sok "veszélyt" kitalálták nekünk. Azok a népek ahol "egészségtelen" körülmények között élnek, sz@.nak a határértékeinkre, messze túlszaporodnak bennünket.
  Persze, nem tagadom hogy kell vigyázni ezekre a dolgokra, de nehogy az legyen, hogy az UNIÓ Bizottsága azért gyártja ezeket, hogy lássuk milyen qva fontosak :-(”
 • 8. info 2011. január 23. 21:07
  „Ha már ennyire oda vagyunk az unióval, nosza nézzük meg milyen utakat építenek ott, Magyarországon kívül. Vagy ennyi idő alatt megépült volna-e az a bizonyos villamos pálya Szegeden!”
 • 7. info 2011. január 23. 21:04
  „Gondolom a Kereskedelmi Minőség Ellenőrző Intézet bevizsgálta, hogy forgalomba hozható-éééé.”
 • 6. bespin 2011. január 23. 21:03
  „Öntöttetek már ólmot? Az átkosban öntöttem ólomplombát, több napon át , majd 2 hét pihenő, majd ismét néhány nap ólomöntés, két hét pihi, majd ismét öntés. Mindennap kétóránként fogat kellett mosni, a fogaink kezdtek el fájni 2-3 óra ólomgőz belégzés után. Az akkori munkavédelmi beállítások szerint így volt biztonságos, elszívó és fogmosás. Nem csinálnám újra. A fogaim megmaradtak, de ismerek olyat, aki pert nyert, ólom miatt bekövetkezett foghullásért.”
 • 5. sevenof9 2011. január 23. 20:46
  „queenmargareth
  kopod ki!”
 • 4. tibibácsi 2011. január 23. 20:39
  „Van hogy a nyulak is ólommérgezés miatt kerülnek a sütőbe...”
 • 3. tótkomlósi 2011. január 23. 20:38
  „Sőt, az autó akkumulátora is tele van ólommal!
  Sőt, még kénsav is van benne!”
 • 2. macs 2011. január 23. 20:25
  „Húha, mi lesz velem? Szilveszterkor ólmot öntöttünk. Sőt van a családban horgász, ki fogom dobatni az ólmokat. Most jut eszembe, a modellvasút mozdonyában és néhány kocsijában ólom nehezék van.”
 • 1. queenmargareth 2011. január 23. 19:55
  „nem értem. Az ólom és vegyületei mérgező hatásúak: Jobban utánanéztem a wikipédián, ott is ezt írják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer András: Orbán rendszere nem tűri az ellensúlyokat

"Nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született." Tovább olvasom