Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A magyar kormány új megszorításokra készül?

A magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát - idézte Nouriel Roubini neves amerikai közgazdászt a Bloomberg Businessweek üzleti magazin.
"Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű" - mondta riportereknek a világhírű New York-i egyetemi professzor, aki megjövendölte a 2008-as globális pénzügyi válságot.

"Az új kormány új pénzügyi megszorításokra készíti fel a lakosságot" - fogalmazott.

Az üzleti magazin emlékeztetett: vezető magyar tisztviselőknek az ország nehéz gazdasági helyzetéről tett megjegyzései olyan aggodalmat keltettek, hogy az európai adósságválság átterjedhet Közép-Európára. Emiatt meggyengült az euró, és a magyar deviza 12 hónapos mélységbe süllyedt, a hitelfelvételi költségek pedig 2008 októbere óta a legmagasabb szintre nőttek.

Roubini szerint Magyarország talán önmagának okozott problémát. Azt mondta, a magyar vezetők súlyosbítottak az ország pénzügyi helyzetén, "az új kormány hatalomra került, és megpróbálta az előző kormány hibáztatni".

Olvasóink írták

141 hozzászólás
 • 141. achilleus 2010. június 08. 08:25
  „132. hozzászólás Logaritmus 2010.06.07. 20:07
  Mennyire is ugrott az államadósság 2002-2010 között?
  Hányszorosára nőtt a munkanélküliségi ráta?
  Hogyan változott a GDP ezen időszakban?
  Hogyan változott a nemzeti vagyon ezen időszakban?
  Hogyan változtak a bérek és nyugdíjak ezen időszak teljes tartamában?
  Hogyan viszonyul a magyar gazdaság teljesítménye a szomszéd országokéhoz?
  Csökkent-e bármekkorát Mo. régióinak elmaradottsága az EU egészéhez viszonyítva?
  Hogyan változott a versenyképességi helyzetünk?
  Hogyan változott az ország korrupciós megítélése?
  Mennyivel nőtt a lakosság eladósodottsága, hogyan változott a megtakarítás: mi kettő egyenlege?
  ----- Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor rájössz, hogy át vagy verve, vagy magad vered át. Volt 8 évetek: az ország kifosztására, demoralizálására, eladósítására használtátok.”
 • 140. jozko 2010. június 08. 08:21
  „140-Lutetia-: Sokan "kóstolgattak", bíráltak, ritkán és kevesen még dícsértek is. Sarkosnak , vagy legalábbis a sarkítást támogatónak még nem neveztek. Néha persze elkerülhetetlen röviden, konkrétan állást foglalni, ha az ember meg akarja őrizni a hitelességét döntések meghozatalát kell a legjobban megfontolni. . De az elkapkodott, sarkos véleménynyilvánítás nem az én műfajom. A legrövidebb /igen-nem/ döntéseket kell/lene/ a legjobban megfontolni! Mert egy tűzparancsot megtagadhatsz-kiadhatsz-időben még vissza is vonhatsz-de a kilőtt golyót vissza nem fordíthatod.... Sokan megfeledkeznek erről-vagy nem is gondolnak rá, mikor össze-vissza "lövöldöznek". Egyébként nem tartom tévedhetetlennek magam. Figyelek arra, milyen hatást váltannak ki -az élezben úgy általában- a megnyilvánulásaim, és korrigálok, ha szükséges az együttműködés folytatásához. Köszönöm a megjegyzésedet.”
 • 139. Lutetia 2010. június 08. 07:54
  „Kedves jozko, Nagyon sajnálom, ha te is abba a hibába esel, hogy ha valaki bírálja a Fideszt, az már rögtön a szocialistákat sírja vissza. Sajnos, ez a sarkított álláspont sok Fideszesre és Fidesz-szimpatizánsra jellemző.”
 • 138. jozko 2010. június 07. 21:09
  „98-LUTETIA: Én tényekre alapozom a 85. kommentemben leírtakat. Pár év alatt tízezrek kerestek meg ügyes bajos dolgaikkal-nem hírből, másodkézből ismerem az emberek véleményét. A kampányidőszakban közel 3000 emberrel beszélgettem személyesen ... a legkülönfélébb pártok szimpatinzánsaival...És fenntartom a véleményemet: nem tájékozatlanságból szavaztak úgy az emberek, ahogyan szavaztak. Az ide vezető körülményekkel az Mszp vezetőinek jó előre számolnia kellett. Gyurcsány Ferenc távozásakor az Mszp gyakorlatilag szétcsúszott, most is csak árnyéka önmagának. Ezzel nem Gyurcsányt, a tényeket minősítettem. A Fidesz pedig nem csodákat, nem kőbevésett proramot, csak változást ígért elsősorban. Más kérdés, hogy sokan - köztük sok átpártolt szoci is -azt akarták hallani, hogy olyan változások jönnek, amiről ők---álmodtak. Nem az itt hangoskodók alakítják a véleményemet. A tényekre próbálok figyelni, elemezni, és türelemmel várok. Nem a csodákra, elfogadható eredményekre-amihez kell egs kis idő. Nem vagyok Fidesz-elkötelezett- de a szocialistáknak van itt most legkevesebb joga követelőzni. További jó kommentezést!”
 • 137. barkzso 2010. június 07. 20:20
  „Az eurót a környékbeli valutákat és a marlakók fizetőeszközét is a Kósa nyomta le :))
  Hülyébbek vagytok mint hittem...

  Erősödött a forint
  Az euró is visszakapaszkodik.

  Hétfőn kissé korrigálta korábbi veszteségeit a forint az euróövezet pénzügyi stabilitásával szembeni aggodalmak enyhülésének köszönhetően; délután fél ötkor az eurót 284,33 forinton jegyezték a délelőtti 288,70 forint és a péntek esti 290 forint közeli jegyzés után.

  A dollár jegyzése 238 forint 1,1947 dolláros euró árfolyam mellett. Péntek délután a dollárt 238,48 forinton, az eurót 1,2035 dolláron jegyezték. Hétfőn a dollár jegyzése 243 forint fellett is járt. A svájci frank hétfőn délután 205,11 forint volt a péntek délutáni 205,87 forint után, 100 japán jent 259,37 forinton jegyeztek 259,35 forint után. A nap folyamán a svájci frank 208 forint felett, a japán jen pedig 267 forint felett is járt.

  Hétfőn a térségbeli devizák visszanyerték az előző héten elszenvedett veszteségeik egy töredékét, amit a piacon a "pánikszerű" kockázatkerülés mérséklődésének, az euróárfolyam kismértékű konszolidálódásának tulajdonítanak.

  Az euró hétfőn napi mélypontjáról, 1,1875 dollárról 1,2000 közelébe tudott erősödni, leginkább a magas rangú európai pénzügyi politikusok által a hét végén és hétfőn végrehajtott szóbeli "kármentésnek" köszönhetően, de a kedvező német ipari termelési adat is erősíteni tudta egy kissé a befektetői érdeklődést az uniós deviza iránt.

  http://atv.hu/cikk/20100607_erosodott_a_forint”
 • 136. barkzso 2010. június 07. 20:18
  „Logicsekk et. hogy felpörgött :)) Nyomjad logi nyomjad, ha már az asszonyt nem tudod :))))
  Oszkó és az igazmondás :)))))))))))))”
 • 135. Logaritmus 2010. június 07. 20:11
  „oszkó megmondta hónapokkal ezelőtt: 82% körül lesz május végén a hiány (a mostani 2,6 szponttal több), annyi, mint 2002-ben, orbánék távozásakor: http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/200206044093.html

  A Fidesz úgy csinál mintha feltalálta volna a spanyolviaszt. A költségvetés minden évben így alakul, orrnehéz: a kiadások inkább az év elején, a bevételek inkább az év végén jelentkeznek. Viszont pár tételről elfelejtették az embereket tájékoztatni: a magánnynugdíjpénztári visszalépők kb. 80 milliárdot visznek a költségvetésbe, az idén (egészen Kósa nyögéséig) a kamatok jóval alacsonyabbak voltak a tavalyinál, ami jelentős, több tízmilliárdos megtakarítást jelent valamint a legfontosabb a költségvetést pesszimista verzióra -2%-os gazdasági növekedésre tervezték, ezzel szemben 0.5-0.9% növekedés lesz, ami önmagában sokkal nagyobb bevételt hoz.”
 • 134. tupac 2010. június 07. 20:09
  „achilleus miről van szó ja a minimálbért is megadóztatja , aki százezreket keresnek majd megint alig adóznak /egykulcsos adórendszer / marha jó nem pont forditva kéne lennie /ő legalább tudja hogy mit ír és igaza is van benne/"Rendszerszintű gazdasági változtatásokat jelent be kedden Orbán Viktor " lecseréli a a Win 3.1 -et ,vagy mi a fene.
  Rólunk még nem derült ki, hogy kreténekben bíztunk, rólatok már igen ,csak rosszul emlékszel 98-02 közöt annyit loptak hogy csak most kezdenek szükölködni ők . viktornak hogy van 36 ingatlanja és egy sincs a nevén csak a feleség és gyerekek nevén van de miért ezt áruld el ????”
 • 133. Logaritmus 2010. június 07. 20:09
  „Már Orbán Viktor bankár-oligarcha barátai sem bíznak a fideszes jövőben?? Ez kész! Hajrá, Viktor! Hajrá, Bohács!

  Az OTP Bank Nyrt. a saját nevében, valamint Csányi Attila megbízásából a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvénynek megfelelően az alábbiakban teszi közzé: Csányi Attila, mint dr. Csányi Sándor , az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának közeli hozzátartozója, a Patria Finance a.s. igénybevételével a Budapesti Értéktőzsdén 2010. június 4-én 5.330,-forint/darab átlagáron 39.000 darab OTP törzsrészvényt értékesített. Ezáltal Csányi Attila tulajdona az OTP Bank által kibocsátott részvényből 0 darabra változott - áll a bank közleményében
  Szerző: OTP”
 • 132. Logaritmus 2010. június 07. 20:07
  „Achilleus, nem foglalkozom veled olyan szinten, hogy szeretnélek téged "csalódottnak, becsapottnak látni, vagy legalábbis láttatni" mert nekem 8 hogy rájössze -e, hogy a 2010-es Orbán-kormány mekkora BLÖFF KORMÁNY, és mennyire kókler, hogy azt a szót használjam ami most terjedt el róluk a nyugati sajtóban és szakértők közt. Nem akarlak becsapottnak sem láttatni, mert szerintem úgysem látnád be hogy becsaptak téged, ha holnap Orbán írásba adná neked, hogy csak hülyített a nagy adócsökkentéssel és egyéb hagymázas hülyeséggel. Én az országot sajnálom, és a választóknak azt a felét, amelyik megette ezt a demagógiát.”
 • 131. achilleus 2010. június 07. 19:48
  „129. hozzászólás antikos 2010.06.07. 19:43
  Ha a mult havihoz képest fizettél hússzal többet, akkor abból legalább 10-et a görögöknek "köszönhetsz", persze a maradék 10 sem kevés. (Kíváncsi vagyok Logaritmus hogy próbál tovább cukkolni, merthogy nem hagyja ki, az biztos, lételeme.)”
 • 130. krisztoballit 2010. június 07. 19:48
  „Nem védeni akarom a Fideszt, mert én sem szimpatizálok vele, de nem tudom, mégis mit vártatok??
  A régi jó magyar mondás szerint szarból nem lehet várat építeni. 8 év MSZP-kormányzás után az államkassza üres. Nem kell ezen csodálkozni. Egyébként ez minden országban így működik: a kormányzati ciklus elején megszorítások, a vége felé gazdasági expanzió, és akkor lehet vele kampályolni, hogy debizonymostmár kolbászbólvan a kerítés... csak max annyi a különbség, hogy nem ennyire érezhető, mert a nyugati emberek életszínvonala azért jóval magasabb. De most a válság miatt nyugaton is vannak gazdasági problémák dögivel!”
 • 129. antikos 2010. június 07. 19:43
  „Rohadjanak meg!!! Ma fizettem a hitelünket, még rá kellett fizetnem egy húszast!!! Olyat tudnék velük tenni... Na ezért nem szavaztam a fideszre... Tudtam, hogy lúzerek, vagy iszonyatosan genny emberek. Mert ha ezt direkt csinálták, hogy ebből finanszírozzák a kiadásaikat, lenyúlási lovékat, akkor bekaphatják...”
 • 128. achilleus 2010. június 07. 19:38
  „123. hozzászólás tupac 2010.06.07. 19:17
  124. hozzászólás Logaritmus 2010.06.07. 19:27
  2010-06-07 16:03 - Rendszerszintű gazdasági változtatásokat jelent be kedden Orbán Viktor - hangzott el Szijjártó Péter és Varga Mihály közös sajtótájékoztatóján Lovasberényben. Egy 16-20 százalék közötti, egykulcsos adórendszer bevezetésének költségvetési hatásairól is tárgyalt mai rendkívüli ülésén a kormány. A kormány az szja esetén egykulcsos, 16-20 százalék közötti megoldásokat vizsgál, ezek hatásait számolják - mondta el a Miniszterelnökség államtitkára. A politikus elmondása szerint az adórendszert úgy akarják átalakítani, hogy az munkahelyteremtő legyen."

  Rólunk még nem derült ki, hogy kreténekben bíztunk, rólatok már igen. Irigykedő tudatalattitok elárulja, hogy ezt nagyon jól tudjátok. Ezért szeretnétek minket is csalódottnak, becsapottnak látni, vagy legalábbis láttatni.”
 • 127. provocator 2010. június 07. 19:38
  „INDEX:
  Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege május végén 736,2 milliárd forintos hiányt mutat, amely az egész éves előirányzatnak 84,6 százalékát teszi ki.”
 • 126. Zsoltee0716 2010. június 07. 19:36
  „"Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű"

  Tegyük fel van 2 milliárd eurom majd bejelentek egy hülyeséget erre fel megy az euro-forint(290 körül), amikor én anno meg vettem(260 körüliért). Most hogy ilyen magas szépen eladom az euromat forintra. Lám mennyit is nyertem pár nap alatt?”
 • 125. achilleus 2010. június 07. 19:32
  „121. hozzászólás Logaritmus 2010.06.07. 19:12
  Az állami nyugdíjpénztár adja a nyugdíj 75%-át, míg a MNYP a hiányzó (általában legalább 25%) részt.
  Ennyit az "államosításról". A "jövő már fel is van élve", nemde Logikám.”
 • 124. Logaritmus 2010. június 07. 19:27
  „"ilyenkor hol van a sok fidesz aktivista ehez nemtudnak hozzá szólni.."

  Nyugi, hozzászólnak de csak annyi telik tőlük, hogy Gyurcsány a hibás. :D”
 • 123. tupac 2010. június 07. 19:17
  „hol van a beígért adócsökkentés viktor búzatábla jA CSAK ÍGÉRET VOLT HOGY A SOK HISZÉKENY ALATVALÓTOK megválaszon titeket ,de jól tették még nagyobb szarba viszik az országot . ilyenkor hol van a sok fidesz aktivista ehez nemtudnak hozzá szólni”
 • 122. THK 2010. június 07. 19:12
  „118,
  Görögöknél pl. régóta euró van... másrészt az euró is épp rekordgyenge, 1.2 alá esett a dollárral szembeni aránya (év elején még bőven 1.4 fölött volt!)”
141 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel kéttucat ikerpár randevúja Kunhegyesen

Az újszülöttől a nyugdíjasig közel félszáz iker vett részt azon a találkozón, amelynek a hét végén… Tovább olvasom