Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A magyarok főleg a közüzemi számlákon és a műszaki cikkeken

A magyarok 98 százaléka változtat fogyasztási szokásain a megélhetési költségek emelkedése miatt. Az emberek többsége a gáz- és áramfogyasztást próbálja csökkenteni, se sokan próbálnak spórolni a műszaki cikkeken és a ruházkodáson is - derül ki az AC Nielsen Piackutató legfrissebb felméréséből.
A gáz- és villanyszámlán a megkérdezettek 59 százaléka próbál pénzt megtakarítani, 49 százalék pedig a műszaki cikkek - például a számítógép, vagy mobiltelefon - cseréjét halasztja el. Új ruházati cikk vásárlásán 43 százalék próbál spórolni, és 41 százalék nyilatkozta azt, hogy olcsóbb élelmiszerekre vált. Telefonköltségeit 39 százalék igyekszik csökkenteni, és ugyanennyien vannak, akik a nagyobb elektromos háztartási készülék cseréjét halasztják későbbre.

Minden harmadik megkérdezett kevesebb otthonon kívüli szórakozást, illetve nyaralást tervez, de az otthoni szórakozásra kiadott pénzből csak 7 százalék mondta azt, hogy visszavesz. Szintén kevesen (17 százalék) mondják azt, hogy kevesebb szeszes italt isznak, vagy inkább a megszokottnál olcsóbbat választanak. Csak 21 százalék néz körül a lakossági pénzpiacon, hogy a jelenleginél kedvezőbb hitelhez, biztosításhoz, vagy hitelkártyához jusson. 29 százalék tervezi, hogy kevesebbet használja az autóját, és 22 százalék mondta azt, hogy a dohányzást is megpróbálja csökkenteni - derül ki a felmérésből.

Világszerte egyébként a magyarokéhoz hasonlóan magas arányban (96 százalék) mondták azt, hogy a létfenntartás drágulása miatt változtatnak fogyasztási szokásaikon. Legkisebb arányban a dohányzást csökkentik (12 százalék), kevesebb vagy olcsóbb márkájú szeszes italt iszik 16 százalék, 18 pedig mérsékli kiadásait az otthoni szórakozásra. Furcsa módon olcsóbb élelmiszerre keleten a válaszadók sokkal kisebb aránya vált, mint nyugaton. Az orosz megkérdezettek 20, a csehek és lengyelek 29 százaléka választja a takarékoskodásnak ezt a módját. Viszont a németek 62, sőt, az osztrákok 70 százaléka spórol a hasán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Gyurcsány Ferenc nem Európával halad

A Fidesz arra kéri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsát, fontolják meg a jegybanki… Tovább olvasom