Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

A Malév jövőre 13,75 milliárd forint állami pénzt kaphat

A Malév tőkeemelésére 13,75 milliárd forintot irányoz elő a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat.
A szöveg szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a 14,374 milliárd forintnyi, tulajdonosi jog gyakorlásával kapcsolatos kifizetésnek a "döntő hányadát a Malév Zrt. tőkehelyzetének rendezése miatt kényszerülhet felhasználni". Legutóbb szeptember 24-én jelentették be, hogy részben hitelek tőkévé alakításával, részben készpénzzel összesen 14,7 milliárd forinttal a magyar állam megemeli a légitársaság jegyzett tőkéjét.

Az 5,3 milliárd forint készpénzes tőkeemelést a költségvetés általános tartalékából teljesítették. A magyar nemzeti légitársaság 2010 márciusában került ismét állami tulajdonba úgy, hogy 25,4 milliárd forint tőkeemeléssel 95 százaléknyi részvény birtokosa lett, míg a fennmaradó hányad az orosz állami Vnyesekonombank kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt.-é maradt. Ebből 20,7 milliárd forint készpénz volt, a többi pedig adósság tőkévé alakítása. Még a Bajnai-kormány idején 2,16 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt is kapott a Malév a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

Azóta, a szeptemberi bejelentés szerint az MNV a megfelelő likviditásának biztosítására további 5,7 milliárd forint hitelt nyújtott a légitársaságnak. Júniusban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a parlamentben azt mondta: a következő két évben a tőkepótláson túl több mint 30 milliárd forintra lesz szüksége a Malévnak, amely tavaly 25 milliárd forint veszteséget könyvelt el. Orbán Viktor miniszterelnök november elején tett kínai látogatása idején az MTI-nek beszámolt arról, hogy Chen Fenggel (Csen Feng), a Hainan Group elnökével tárgyalt egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a Malév átalakításáról.

A Hainan már a 2007 tavaszán zárult privatizációs folyamatban érdeklődött a Malév iránt, de végül nem tett ajánlatot a magyar nemzeti légitársaság megvásárlására.

Olvasóink írták

  • 2. mosómasa 2010. november 16. 17:32
    „Ide önteni kell a pénzt, bezzeg az egészségügy meg az oktatás nem kap semmit sem. Igaz, repülni nem a szegény - és a középréteg fog.”
  • 1. deszkás 2010. november 14. 08:47
    „De a fizetések(juttatások) milliósak.Állami pénzből? Ez igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

41-en nyertek 1,2 milliót a lottón

5 találatos szelvény nem volt. Tovább olvasom