Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év első felében elkészíti az új középtávú agrárfejlesztési tervet, amely magában foglalja az oktatási és kutatási célkitűzéseket is - mondta Németh Imre mezőgazdasági miniszter a XXVII. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozáson kedden, a gödöllői Szent István Egyetemen.
A tervben szerepel a mezőgazdaság versenyképességének javítása, az arányos tőke- és munkajövedelem elérése - ismertette a miniszter.

Az agrártárca vezetője tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtti és az azt követő időszak mezőgazdaságot érintő feladatairól és a tárca célkitűzéseiről.

A miniszter hangsúlyozta: 2004 májusa után jelentősen megváltozik Magyarország piaci környezete, 450 milliós piac nyílik meg a magyar termelők előtt. Ám ezután a hazai piacért is meg kell majd küzdeniük.

Az agrártámogatási rendszer is jelentősen megváltozik, de az mindenképpen jobb lesz, mint a csatlakozás előtti. Igaz, az átmeneti időszak első évében az EU régebbi tagországaihoz viszonyítva csak 25 százalékos támogatást kaphatnak a termelők, ám ezt a hazai költségvetésből további 30 százalékkal egészítik majd ki. Erre a kiegészítő támogatásra Medgyessy Péter miniszterelnök már ígéretet tett - emlékeztetett az agrárminiszter.

Németh Imre szólt arról, hogy a közeljövőben világszinten az agrárkereskedelmi tevékenység további liberalizációja várható, ezért az európai mezőgazdaság versenyképességét javítani kell. Ezen a területen várhatóan Magyarország is megállja majd a helyét, hiszen az ország adottságai rendkívül kedvezőek.

A Nemzeti Fejlesztési Tervről szólva elmondta: az abban szereplő öt operatív program közül fontos szerepet kap az Agrár- és Világfejlesztési Program, amelyre a strukturális alapokból 18 százalékot használhatunk majd fel.

A miniszter közölte: a Nemzeti Földalap az idén 70 ezer hektár termőföldet vásárol meg birtokrendezés céljából. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaság leggyengébb láncszeme a megtermelt áru piacra juttatása. Az ezt elősegítő szövetkezések létrehozásához a kormány és az agrártárca igyekszik maximális segítséget nyújtani.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborúban tollal és fényképezőgéppel

Ők ketten egy pár, még akkor is, ha két férfiból állnak. Az élet és több háború vihara edzette őket… Tovább olvasom