Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A miniszterelnök válaszolt Demjánnak, aki jogorvoslatot kezdeményez

Orbán Viktor felidézi az elmúlt időszakban a magyar takarékszövetkezeti rendszerben tapasztalt zavarokat, amelyek "bebizonyították, hogy a rendszer nem tudja hatékonyan megvédeni sem a takarékszövetkezeti tagok sem a betétesek pénzét".
Demján: jogorvoslatot kezdeményez az OTSZ

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) minden hazai és ha kell, európai fórumon jogorvoslatot fog kezdeményezni a parlament által pénteken elfogadott takarékszövetkezeti törvény ellen - közölte Demján Sándor OTSZ-elnök pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az OTSZ elnöke azt is elmondta: Áder Jánosnak újabb levelet írt, arra kérve a köztársasági elnököt, kérjen normakontrollt a törvénnyel kapcsolatban.
Kijelentette: valódi, érdemi egyeztetés a törvényjavaslatról nem folyt a kormánnyal, az érintettek nem tudták, mi kerül a kormány, illetve a parlament elé.

Az OTSZ tagszövetkezeteinél a betétek biztonságban vannak, a törvényt, ha az életbe lép, "betű szerint végrehajtják majd" - mondta Demján Sándor, hozzátéve: "minden szövetkezeti tag és betétes pénze biztonságban van".

Hangsúlyozta ugyanakkor: bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a takarékszövetkezetekről szóló törvényt a jogorvoslat során.
Demján Sándor nyomatékosította: a takarékszövetkezetek biztosítják betéteseiket, hogy a pénzük a lehető legbiztonságosabb helyen van, pánikra nincs okuk a betéteseknek.

A tájékoztatót közösen tartotta az OTSZ elnöke és ügyvezető igazgatója, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A két szervezet hosszú távú stratégiai kapcsolattal rendelkezik, aminek a Széchenyi Kártya az egyik eredménye - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Dávid Ferenc kitért arra: a közösen felépített, megszakítással 170 éve működő hazai szövetkezeti rendszerről döntöttek úgy a parlamentben, hogy érdemben az érdekelt szövetkezetek képviselőivel nem egyeztettek.

Dávid Ferenc idézte Áder János köztársasági elnök Országgyűlésnek írt levelét, melyben az államfő arról írt, nem ért egyet a törvénnyel.

Az Országgyűlés pénteki döntése azt mutatja, hogy ennek ellenére nem értették meg az aggályokat, és "ha ezt meg lehetetett tenni, mást is meg lehet tenni" - tette hozzá a VOSZ főtitkára.

Demján Sándor többször is bírálta a kormánybiztost a tájékoztatón, aki - véleménye szerint - folyamatosan csúsztat a szövetkezeti integrációval, a törvénnyel kapcsolatban. Az OTSZ elnöke szerint a vidéki takarékszövetkezeti vezetőket a kormánybiztos rövid határidővel "rendelte fel" Budapestre, a törvény elfogadását megelőző egyeztetés miatt.
Jellemprobléma az, hogy ezen az egyeztetésen semmilyen érdemi információt nem adtak meg a készülő törvényről a takarékszövetkezeti vezetőknek - fogalmazott az OTSZ elnöke.

Demján Sándor külön kitért az OTSZ tőkehelyzetére, leszögezve, az integrált takarékszövetkezetek 53 milliárd forint tőketöbblettel rendelkeznek, és megfelelnek az új, szigorú bázeli likviditási és tőkekövetelményeknek, ezért szerinte nem igaz az sem, hogy emiatt lenne szükség a "100 milliárd forintos tőkemegerősítésre," komoly változásokra a szövetkezeti rendszerben.

"Rajtunk, az OTSZ-en így nem kell segíteni" - mondta, hozzáfűzve: a takarékszövetkezetek azt szerették volna, hogy alárendelt kölcsöntőkét kapjanak, és ezt később visszafizették volna, ami lehetőséget adott volna lassú, érdemi fejlődésre.

Demján Sándor kifejtette: az elképzelés az volt, hogy a takarékszövetkezetek fejlesztési banki kötvényt vásároltak volna, az MFB segítette volna tőkéhez jutni őket, de ez kizárólag szövetkezeti tulajdon lett volna. A kötvénykibocsátás szervezője a Demján Sándor által alapított Gránit Bank, vagy helyette más bank is lehetett volna bizonyos összegű díj fejében.

Kérdésre az OTSZ elnöke nyomatékosította: nincs baj az állami tőkével, helyes cél, hogy a magyar tulajdon részaránya a bankokban 50 százalék fölé menjen.

A Gránit Bankkal kapcsolatban Demján Sándor kifejtette: eredetileg nagyobb összeggel szállt volna be az állam a pénzintézetbe, de ő kisebbségi tulajdont akart az államnak, ez történt végül is.

Kiemelte: igen szokatlan, hogy törvény által meghatározott árral szerezzen valaki tulajdont, most a Takarékbankban, az állam ugyanis úgy jut többséghez, hogy 20 százalékát fizeti annak, amennyivel a takarékszövetkezetek nyilvántartják takarékbanki tulajdonukat.

Demján Sándor maga tette fel azt a kérdést a sajtótájékoztatón, hogy ki látott már olyat, miszerint a tulajdon leváltja a tulajdonost, vagyis jelen esetben a Takarékbank a takarékszövetkezeteket.

Fónagy János államtitkár szavaira reagálva cáfolta, hogy gondban lennének a takarékszövetkezetek. Rámutatott: a csődbe ment Jógazda vagy a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet "nem a mi érdekkörünkben volt".

Végezetül Demján Sándor arról is szólt, hogy az államfőn kívül, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz, külföldön pedig a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségéhez fordulnak jogorvoslatért.

A miniszterelnök levélben válaszolt Demjánnak

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levélben válaszolt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke korábbi levelére.

A levélben, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el az MTI-hez, a kormányfő kiemeli, hogy a takarékszövetkezeti integrációról szóló, az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt intenzív munka, többhónapos egyeztetés előzte meg, és a döntés összhangban van "azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul".

Orbán Viktor felidézi az elmúlt időszakban a magyar takarékszövetkezeti rendszerben tapasztalt zavarokat, amelyek "bebizonyították, hogy a rendszer nem tudja hatékonyan megvédeni sem a takarékszövetkezeti tagok sem a betétesek pénzét". Emlékeztet arra, hogy rövid időn belül két intézetnél, a soltvadkerti takarékszövetkezetnél és a Jógazda Takarékszövetkezetnél is olyan helyzet állt elő, amelyet a szövetkezeti hitelintézeti rendszer - benne a négy integrációs szervezet - nem tudott kezelni, és helyettük az államnak kellett utólagosan megvédeni az emberek vagyonát. A kormány érzékelve a problémát fél évvel ezelőtt kormánybiztost nevezett ki, hogy megoldást találjon a gondok rendezésére, a takarékszövetkezeti tagok és betétesek védelmére.

Az új jogszabály által létrehozott rendszer lényegi elemeit sorolva a kormányfő egyebek mellett ismerteti: megerősítik a szövetkezés és az egy tag-egy szavazat elvét, a tagok továbbra is maguk választhatják vezetőiket, így a most elfogadott törvénnyel megakadályozzák, hogy a takarékszövetkezeti tagok kiszoruljanak a szövetkezet irányításából. Minden takarékszövetkezet azonos jogokat biztosító elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni a Takarékbankban.

Hangsúlyozza, hogy megvédik a tagok és betétesek pénzét, egységesítik a takarékszövetkezetek felelősségét, minden takarékszövetkezetben elhelyezett betétért egyetemlegesen felel az Új Integráció összes szereplője. A levél szerint a szektornak juttatandó 100 milliárd forint megerősíti a takarékszövetkezetek integrációját, jelentősen növeli a beléjük vetett bizalmat, ami hozzávetőleg százezer forinttal növeli minden egyes betétes megtakarításának biztonságát.

A miniszterelnök levele szerint egységesebb és kiszámíthatóbb takarékszövetkezeti rendszert hoznak létre, és az állami többség ideiglenes biztosításával az Új Integráció Központi Bankjában megnyitották az utat a takarékszövetkezetek fejlesztése előtt, amelyek így a meglévők mellett új, emelt szintű szolgáltatásokat biztosíthatnak az ügyfeleknek. Kitér arra is, hogy modernizálják és megerősítik a takarékszövetkezetek működési rendszerét. A fentiek - a tagok és a betétesek érdekeinek képviselete - igazolják azt, hogy az Új Integráció Központi Bankjának és Integrációs Szervének részben törvényi, részben tulajdonosi felhatalmazás alapján a jelenleginél szélesebb irányítási és ellenőrzési jogosítványai legyenek - áll a levélben.

"A kormány eleget téve az Alaptörvényben foglalt kötelezettségének biztosítja a magántulajdon védelmét, és nem engedi, hogy bárki veszélyeztesse a takarékszövetkezetekben elhelyezett megtakarítások biztonságát. Az új takarékszövetkezeti törvénnyel nagyot léptünk előre, hogy minden tag és betétes nagyobb biztonságot és magasabb szintű szolgáltatást élvezhessen.

Bízom benne, hogy a szövetkezeti rendszer megerősítésében Önre is számíthatunk a jövőben" - zárja a miniszterelnök Demján Sándornak írt levelét.

Olvasóink írták

 • 20. nagyen 2013. július 06. 19:41
  „Volt magánnyugdíj pénztár,jött az Állami dohánybolthálózat ( feltőklsítés, munkahely teremtő támogítás, vissza nem térítendő -közpénzből való adakozás fodrászból, háztartásbeliből, stb avanzsált kereskededelmi végzettséggel nem rendelkező rokonok
  részére egységes bolthálózat kiépítése, mstb )
  A túlköltekezést most a Takarékpénztárakban lévő magánmegtakarítások államosítása , a részjegyek potom áron való elvétele követi.
  Rákosi elvtárs és Sztálin elvtárs büszként tekint vissza a sírjukból Orsós Vendelre , a volt KISZ titkár méltó utód. A kezüket felemelő parlamenti aktivisták nem véletnül halasztják el a régi dokumentumok nyilvánosságra hozatalát ! Sokuknak van takargatni valójuk !”
 • 19. Agyalapi 2013. július 06. 15:14
  „Miután megtelt a kassza, az egykor őt támogató pénzeszsákba is belerúg a vezér. Demján már tudja, hogy kígyót melengetett a keblén. Ne csodálkozzon, ha belemar.”
 • 18. X_Y 2013. július 06. 15:12
  „15. macs 2013.07.06. 12:51

  "lehet, hogy X_Y-nak nincs pénze a bankban"

  Hát takszövben szerencsére nincs... Ha lett volna akkor se lenne már :)
  Biztosabb valamelyik "hanyatló nyugati" ország bankjában tartani a pénzt....”
 • 17. Anmari51 2013. július 06. 14:59
  „1. QLLANCS! Szó szerint egyetértek véleményeddel! Nem volt jó ötlet, nem volt korrekt szembe menni Demján Sándor nagy befektetővel és ez vonatkozik Dávid Ferenc VOSZ főtitkárára is. Demján úrnak nem csak "sok milliárd forintja van" nemzetközileg is elismert kiváló gazdasági&pénzügyi szakember. És úgy emlékszem a korábbi években nagyon jó volt az együttműködés a kormány és az említett urak között! Mindig is a vidék pénzintézete volt a Takarékbank & TKSZ-ek.
  De még van remény Dr Áder János köztársasági elnök úr nem fogja aláírni & az Alkotmánybíróság, ombudsman is közben jár hiszen felkérték Demján úrék a jogilag védje meg, álljon ki a VIDÉK Bankja mellett!!”
 • 16. kumisz 2013. július 06. 13:17
  „9. kontrapista 2013.07.06. 08:49
  Megpróbálom felnyitni a narancsos ködtől elhomályosuló szemed, ebben az országban nagyon-nagyon sokan próbálnak egyik napról a másikra éldegélni , holott becsületesen dolgoznak napi 10-12 órában.”
 • 15. macs 2013. július 06. 12:51
  „9. kontrapista,
  lehet, hogy X_Y-nak nincs pénze a bankban, de pl. a cégnek, ahol dolgozik még lehet, vagy a vállalatnak szüksége van áthidaló hitelre, hogy működni tudjon. Javaslom tanulmányozásra az 1929-1933 közötti nagy gazdasági válságot! :-)

  Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem eszembe jutott pl. Ciprus, ahol, ha jól tudom az állam hagyta bedőlni a Laiki bankot, mer nem volt annyi pénze, hogy szanálja. Vagy a Szlovénia, ahol az államnak kell a bankokba pénzt tolni, ha nem akar pénzügyi krízist. Nekünk eddig szerencsénk volt, mert a hazai pénzintézeteket a külföldi mamájuk kisegítette, de ki fog segíteni a takszövökből létrehozott bankon, ha bajba kerül?”
 • 14. X_Y 2013. július 06. 12:07
  „9. Stefan Kontarovic 2013.07.06. 08:49

  Lehet hogy te hónapról hónapra élsz, mert a szerb belügyi tartótiszted csak akkor fizet ha valóban használható infókat szállítasz Magyarországról.

  Sajnállak, hogy ilyen élet jutott neked, de te választotad. A besúgóknak soha nem volt könnyű Szerbiában - ha lebuktak akkor elég hamar valamelyik folyó alján végezték, nehezékkel a lábukon.”
 • 13. BFerry 2013. július 06. 10:21
  „Sziasztok,
  igaz MO az EU Tagja, de a OV azt csinal mait akar-lasd a magan nyugdijpenztarakat stb. Egy megoldas van, 2014-ben levaltani, addig meg ell kel egy ket akciojat viselni!
  PS: Tettszett amit csutak 2. _csutak_ 2013.07.05. 21:52 irt, igy van, bar nem olyan rossz a helyzet, mint akkor volt. Nalunk NO is az a baj, hogy az emberek olyanok mint a birkak neha. Sok EU orszagban, pl Francia kimennek az emberek
  tiltakozni, mi meg fezetünk mindekinek, Merkel Mama eltarja egesz Europat. Ma olvastam, hogy a Görgöknek elfogyott a penzük megint, kel meg egy paar milliard. De le lessz valasztva biztos összel (Merkel), mert a demokracia a valtasbol el, es mindig remenykedik az ember, hogy a masik (az ellenzek) jobb, de ök is ugy lopnak, mint minden mai politikus.
  BFryy”
 • 12. NP1 2013. július 06. 10:10
  „Persze volt itt egyeztetés: Simicska egyeztetett Lázárral....”
 • 11. szatyi 2013. július 06. 09:48
  „Megijedt a Demján, hogy az ő vagyonát is einstandolni lehet majd!
  "Mert megérdemlem!"”
 • 10. palimadar 2013. július 06. 09:32
  „"A levélben, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el az MTI-hez, a kormányfő kiemeli, hogy a takarékszövetkezeti integrációról szóló, az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt intenzív munka, többhónapos egyeztetés előzte meg, és a döntés összhangban van "azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul"."

  Orbánon kívül minden fél azt mondja, hogy nem volt egyeztetés. Aznapra hívták fel a túlfelet, amikor benyújtották a törvényjavaslatot és akkor sem informálták őket a törvény valós tartalmáról.

  Orbán hazudik.”
 • 9. kontrapista 2013. július 06. 08:49
  „6.x_y
  Kár aggódni az olyanoknak, akik hónapról hónapra élnek megtakarítás nélkül, ami a te valóságod is !”
 • 8. mivan? 2013. július 06. 08:36
  „Remélem nagyon sok fideszes tartja a pénzét tak.szövben. Most tapsoljatok!”
 • 7. balihoho 2013. július 06. 07:34
  „Olyan biztonságossá teszik, mint a magánnyugdíj megtakarítás "védését."”
 • 6. X_Y 2013. július 06. 06:19
  „5. Agyalapi 2013.07.05. 23:08
  "Erre varrjunk gombot!"

  Nem gombot kell varrni - kimenteni a pénzt osztrák vagy svájci bankszámlára - vagy aki ezt nem teheti, jobb ha a párnacihában tartja. Onnan nem tudja "megmenteni" a kormány...”
 • 5. Agyalapi 2013. július 05. 23:08
  „Erre varrjunk gombot!”
 • 4. Juccus 2013. július 05. 22:26
  „Van már a hű szolgálnak trafikjuk, mostmár lesz bankjuk is...

  de a rezsicsökkentésnek semmi nem állhat útjába...”
 • 3. X_Y 2013. július 05. 21:56
  „Megmentik a zemberek pénzét a karvaly-takarékszövetkezetektől, akik csak eltőzsdézik...
  Ahogy a manyup-tagok pénzét is megmentették....
  Jövőre jön majd a többi bankbetét, mert a bankok is csak eltőzsdézik a zemberek pénzét.”
 • 2. _csutak_ 2013. július 05. 21:52
  „Az a gond, hogy alakosságot nem érdeklik az ilyen csip csup ügyek, mint a pénzük államosítása és egyebek.
  Tőlük a koncentrációs táborokat is meg lehetne nyitni!

  Idéznék egy Lutheránus lelkipásztort, Martin Niemöllert:

  "Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte."

  "Amikor a nacik elvittek a kommunistákat, hallgattam, nem voltam én kommunista.
  Amikor a szociáldemokratákat bezártak, hallgattam, nem voltam én szociáldemokrata.
  Amikor a szakszervezetiseket elvittek, hallgattam, nem voltam én szakszervezetis.
  Amikor engem elvittek, mar nem volt senki, aki tiltakozott volna..."”
 • 1. Qllancs 2013. július 05. 21:16
  „Na még ebből is nagy cirkusz lesz.
  100 ezer takarékszöv.tag ..fejenként kb.1,2 millió FT . részjegy , kb. 1 millió betétes : 124 milliárd ft tőkével !
  NA orbán ezt akarja ELVENNI !
  ov. beletesz 100 milliárdot...DE MINEK ?? csak, hogy a 51 % ot megszerezze az állam , a betéteseknek meg :kusss lesz a beleszólása !

  Demján azt mondta : nem kell tőke, van elég , térdig járnak a pénzben ! és jól működnek !
  Nyilván ez is EU feljelentés lesz ! Magántőke --ov szemetvetett rá, mint a MNYP vagyonra .....házakat ,bírtokokat, földeket, BÁRMIT kinézhet magának ..és SÍMÁN elheheti !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomnövekedés a balatoni előszezonban

Június első felében még a tavalyinál gyengébb forgalmat mutattak a hajózási adatok, de június… Tovább olvasom